Zakaj morate zmanjšati izpostavljenost mikrovalovnemu sevanju

9. januar 2018
 

Dr. Mercola , 
Waking Times

Negativni učinki  elektromagnetnih polj  še vedno sprožajo polemike po vsem svetu. To je najnevarnejše onesnaženje, ki  vpliva na vas in v katerem ste vsak dan. Elektromagnetnemu polju ste izpostavljeni ves dan, ne samo v službi, ampak tudi v vašem domu. Če naštejemo le nekaj najpogostejših sevalcev: mobilni telefoni,  pametni števci,  Wi-Fi ….

Čeprav se je skoraj nemogoče popolnoma izogniti izpostavljenosti elektromagnetnim poljem, obstaja mnogo praktičnih načinov za omejitev. Glede na veliko število naprav, ki oddajajo elektromagnetno valovanje, ki se širi in vas ves čas  bombardira, je  nujno, da se seznanite z negativnimi učinki elektromagnetnih polj.  Še posebej, če imate  kronično bolezen je potrebno tem bolj zmanjšati izpostavljenost tako imenovanemu  elektromagnetnemu smogu. Čeprav  nekateri trdijo, da elektromagnetna polja niso nevarna za ljudi, boste po prebranem pošteno razmislili:

 • Telekomunikacijska industrija je z učinkovitimi sofisticiranimi metodami in  lobiranji manipulirala z zveznimi regulativnimi agencijami, javnimi zdravstvenimi organi in strokovnjaki, zaradi česar so potrošniki zmedeni in se ne zavedajo zdravstvenih tveganj, povezanih z elektromagnetnimi polji.
 • Morebitni negativni učinki elektromagnetnih valovanj na zdravje, morda ne bodo takoj opazni, kot pri kajenju, ampak se bodo verjetno pokazali šele čez daljši čas. Mobilni telefoni pravzaprav ogrožajo javno zdravje v 21. stoletju.

Elektromagnetno polje je fizično polje, ki ga v svoji okolici povzročajo nabita telesa. Elektromagnetno polje je kombinacija električnega in magnetnega polja. Električno polje nastane v okolici nabojev, magnetno polje pa je posledica gibanja nabojev. Elektromagnetno polje se širi od izvira s svetlobno hitrostjo. Pravimo, da se od izvira širi elektromagnetno valovanje (EMV). Pravimo tudi, da izvir seva EMV. Porazdelitev elektromagnetnega valovanja predstavljamo v obliki elektromagnetnega spektra, kjer posamezne dele EMV delimo po frekvencah ali valovnih dolžinah. V spektru najdemo radijske valove, mikrovalove, infrardečo, vidno in ultravijolično svetlobo, rentgenske žarke in žarke gama.

Večina se strinja, da je ionizirajoče sevanje nevarno in škodljivo, zato vam pri slikanju zoba z rentgenom pokrijejo telo s svinčenim predpasnikom. Podobno škodljivo je sončenje, če je vaša koža preveč izpostavljena sončnim UV-žarkom. Za ionizirajoče sevanje velja splošno prepričanje, da ima dovolj energije, da pretrga kovalentne vezi v DNA, vendar je največja  škoda zaradi oksidativnega stresa, ki ima za posledico pojav  prostih radikalov.

Elektromagnetno valovanje, ki ga oddaja vaš mobilni telefon,  je v območju mikrovalov s frekvenco 2 do 5 GHz (1G=109  Hz). Poleg vašega mobilnega telefona, tudi druge elektronske naprave, kot so otroški monitorji, bluetooth naprave, brezžični telefoni, pametni števci in usmerjevalniki za Wi-Fi,  oddajajo elektromagnetno valovanje v mikrovalovnem področju z jakostjo, ki lahko poškoduje vaše mitohondrije.

Številne študije  kažejo, da so dvojne in enojne vijačnice DNA dejansko bolj uničene, če so izpostavljene neionizirajočemu mikrovalovnemu sevanju kot ionizirajočemu sevanju. Domneva se da zaradi prekomernega oksidativnega stresa, ki ga povzroča izpostavljenost mikrovalovnemu sevanju.

Intracelični kalcij se poveča zaradi izpostavljenosti EMV od 2 do 5 GHz

Martin Pall, profesor biokemije in medicinskih ved na Univerzi  Washington,  je objavil več strokovnih člankov, ki opisujejo molekularne mehanizme, ki škodujejo ljudem, živalim in rastlinam zaradi mikrovalovnega sevanja mobilnih telefonov in ostalih brezžičnih tehnologij. 2 , 3 , 4 , 5 , 6  Mnoge študije kažejo, da se intracelularni kalcij poveča zaradi izpostavljenostjo mikrovalovnemu območju EMV.

Pall je odkril tudi številne načine, kako blokirati ali močno zmanjšati učinke mikrovalovnega sevanja z uporabo blokatorjev kalcijevih kanalov – zdravil, ki so običajno predpisana bolnikom s srčnimi obolenji. Predvsem gre za presežek kalcija v celici, ki je odgovoren za veliko večino bioloških učinkov mikrovalov.

Pall je opravil nič manj kot 26 raziskav, ki dokazujejo, da mikrovalovi aktivirajo kalcijeve kanale (VGCC), ki se nahajajo na zunanji strani celične membrane. Ko so aktivirani, omogočajo ogromen dotok kalcija v celico – približno 1 milijon kalcijevih ionov na sekundo na VGCC.

Kadar je v celici preveč kalcija, se zviša koncentracija dušikovega oksida (NO) in superoksida. NO ima številne koristne učinke na zdravje, vendar  prekomerne količine reagirajo s superoksidom in se tvori peroxynitrit, ki je izjemno močan oksidacijski stresor.

Peroxynitriti se nato razgradijo tako, da tvorijo reaktivne proste radikale, tako  dušika kot tudi  kisika, vključno s hidroksilnimi radikali, karbonatnimi radikali in radikali NO2 – vsi trije so škodljivi. Prav tako tudi peroxynitriti. Vse to kaže na to,  da mikrovalovi nimajo le toplotnega vpliva; ki  “kuhajo”  celice tkiv organizmov, kot nekateri trdijo. Namesto tega  mikrovalovi aktivirajo VGCC na zunanji strani celične membrane, kar sproži verižno reakcijo uničujočih dogodkov:

 • Uniči vašo mitohondrijsko funkcijo, celično membrano in celične beljakovine
 • Povzroča hude celične poškodbe
 • Poškoduje DNK
 • Dramatično pospešuje proces staranja
 • Veliko večje je tveganje za kronične bolezni

Peroxynitriti, mobilni telefon in kronične bolezni

Po nastanku peroksinitrit reagira z biološkimi molekulami relativno počasi, zaradi česar je selektivni oksidant. Peroxynitriti v vašem telesu spremenijo molekule tirozina v beljakovinah, da ustvarijo novo snov, nitrotirozin in nitrat strukturnega proteina. 7  Te spremembe iz nitratov so vidne pri biopsiji tkiv ALS, aterosklerozi,  vnetni črevesni bolezni, miokardni ishemiji in septični pljučni bolezni. 8

Peroxynitriti povzročajo oksidativni stres, ki  lahko povzroči tudi uničenje DNK. 9  To  oksidativno uničevanje, ki ga sproži mikrovalovno sevanje mobilnih telefonov, lahko od leta 1990 naprej vsaj delno razloži katastrofalno povečanje kroničnih bolezni. 10  To je resnično veliko večja skrb kot možganski tumorji, ki bi jih naj povzročali mobilni telefoni.

Ko boste razumeli, da lahko mobilni telefoni prispevajo h  kroničnim boleznim – ne le  možganskim tumorjem – se boste morda le odločili omejiti svojo izpostavljenost. Čeprav so še vedno najpogostejše bolezni srca in ožilja, raka in hudih okužb, se je močno povečal pojav naslednjih boleznih in motenj. Nekatere  se bile številčno zanemarljive pred 1980. 11

Bolezen ali motnja Povečanje od leta 1990
ADHD 819 odstotkov
Alzheimerjeva bolezen 299 odstotkov
Avtizem 2,094 odstotkov
Bipolarna bolezen v mladosti           10.833 odstotkov
Celiakija 1111 odstotkov
Sindrom kronične utrujenosti 11,027 odstotkov
Depresija 280 odstotkov
Diabetes 305 odstotkov
Fibromialgija 7.727 odstotkov
Hipotiroidizem 702 odstotkov
Lupus 787 odstotkov
Osteoartritis 449 odstotkov
Sleep apnea 430 odstotkov

Ali lahko  mikrovalovno sevanje vpliva na nastanek teh zdravstvenih težav?

Ker biološke poškodbe zaradi elektromagnetnih sevanj sprožijo aktiviranje vaših VGCC, je to razlog, da so potem  tkiva z najvišjo gostoto VGCC  tudi večje tveganje za poškodbe. Telesna tkiva z najvišjo koncentracijo VGCC (in najbolj občutljive na delovanje mikrovalov) vključujejo:

 • Možganske tumorje
 • Testise (za moške)
 • Živčni sistem
 • Aritmije srčnega utripa 
 • Retina

Ko se VGCC aktivirajo v možganih, sproščajo nevrotransmiterje in nevroendokrilne hormone. Ugotovljena zvišana aktivnost VGCC v nekaterih delih možganov povzroči različne nevropsihiatrične učinke. Najpogostejše posledice zaradi povečane izpostavljenosti možganov mikrovalovom  so: 12

Seveda mikrovalovi niso edini vzrok za težave s srcem, je pa zelo verjeten dejavnik in zato bodite previdni, še posebej, če jemljete zdravila za srce. Najpogostejši vplivi mikrovalovnega sevanja na srce so:

 • Atrijska fibrilacija/atrijski flutter
 • Bradikardija (počasen srčni utrip)
 • Srčne aritmije (povezane z nenadnim srčnim infarktom)
 • Srčne palpitacije
 • Tahikardija (hiter srčni utrip)

Mikrovalovi negativno vplivajo na razmnoževanje

Če ste moški in ste izpostavljeni mikrovalovnemu sevanju, povečate tveganje za neplodnost, še posebej, če rutinsko nosite svoj mobilni telefon v žepu hlačnic, v bližini vaših dimelj in / ali uporabljate prenosni računalnik v naročju. Študije so pokazale, da izpostavljenost elektromagnetnemu sevanju mobilnih telefonov povzroči do 8-odstotno zmanjšanje gibljivosti spermijev in 9-odstotno manjše preživetje. 13 , 14

Razen spolnih organov so v tem območju še drugi občutljivi organi, vključno z mehurjem, črevesjem, ledvicami in jetri, ki so vsi izpostavljeni vplivom mikrovalovnega sevanja.

Če ste ženska, je tveganje za nastanek raka dojke bistveno večje, če pogosto nosite svoj mobilni telefon v nedrčku. Na splošno je najpogostejša lokacija raka dojke zgornji, zunanji kvadrant. Če se rak pojavi v zgornjem, notranjem kvadrantu, je zelo verjetno, da je rak povezan s sevanjem mobilnega telefona (če ste telefon nosili v nedrčku).

Načini za zmanjšanje izpostavljenosti mikrovalovnemu sevanju

Spodaj je nekaj nasvetov za zmanjšanje izpostavljenosti elektromagnetnemu polju:

1. Povežite svoj namizni računalnik z internetom prek žične povezave in se prepričajte, da namizje namesti v načinu letenja. Prav tako se izogibajte brezžičnim napravam, kot so: miške, igralne naprave, tiskalniki in hišni telefoni. Odločite se za žične različice.
2, Če  že morate uporabljati Wi-Fi, ga izključite, ko ga ne uporabljate, še posebej ponoči, ko spite. Še najboljša rešitev je, da WI-FI daljinsko izklopite. Če imate prenosni računalnik brez vrat Ethernet, lahko enostavno kupite vmesnik USB Ethernet, ki vam omogoča povezavo z internetom preko vodnikov.
3. Izklopite električno energijo v svojo spalnico ponoči. To običajno deluje, da zmanjšate električna polja iz instalacije v steni, razen če je spalnica povezana z drugo sobo. Če je tako, boste morali z merjenjem sevanja ugotoviti, ali je potrebno  v sosednji sobi tudi izklopiti napajanje.
4. Uporabite baterijsko napravo, idealno eno brez svetlobe. Priporočena je uporaba  programibilne ure,  da nastavimo čas izklopa električnih naprav.
5. Če še uporabljate mikrovalovno pečico, razmislite o zamenjavi s konvekcijsko pečico na paro, ki bo vašo hrano segrevala ravno tako hitro in daleč bolj varno. Poleg indukcijskih gorilnikov je mikrovalovna pečica verjetno največji onesnaževalec z elektromagnetnim poljem v vašem domu.
6. Izogibajte se uporabi “pametnih” aparatov in števcev, ki delujejo s pomočjo brezžične komunikacije. To vključuje tudi nove “pametne” televizorje. Imenujejo se pametne, ker oddajajo signal Wi-Fi, ki pa mu ga morete ugasniti signala. kot pri računalnika. Razmislite o uporabi velikega računalniškega monitorja kot televizorja, saj ne oddajajo Wi-Fi.
7. Pametne števce zavračajte čim dalj časa je možno ali pa dodajte zaščito obstoječemu pametnemu merilniku, ki lahko zmanjša sevanje za 98 do 99 odstotkov 15
8. Marsikdo otroško posteljo premakne v spalnico, namesto da bi uporabili nadzorno kamero za otroke. V vsakem primeru se izogibajte brezžični možnosti. Na voljo so nekatere žične možnosti.
9. Zamenjajte žarnice CFL z žarnicami z žarilno nitko. Odstranite vse fluorescentne luči iz vaše hiše. Ne samo, da oddajajo nezdravo svetlobo, ampak še pomembneje bodo dejansko prenesti tok v vaše telo, da bi bil blizu žarnic.
10. Izogibajte se prenašanju vašega mobilnega telefona na svoje telo, razen če je v načinu spanja in nikoli ne spite z njim v svoji sobi, razen če je v načinu letenja (še posebej ne pod blazino). Tudi v avionskem načinu lahko oddaja signale, zato dajte  telefon v  torbico (Faraday kletko) .
11. Ko uporabljate svoj mobilni telefon vklopite zvočnik in držite telefon vsaj 3 čevlje oddaljenega od vas. Poskušajte radikalno zmanjšati čas na mobilnem telefonu. Vsaj na manj kot 30 minut na mesec. Namesto tega uporabite  telefone VOIP, ki jih lahko uporabljate preko interneta, seveda  preko žične povezave. Google Voice je brezplačen.

Čeprav mislite, da ste večinoma izpostavljeni mikrovalovnemu sevanju zunaj vašega doma, je veliko bolj verjetno, da prihaja iz številnih sevalnih naprav v vašem domu ali iz  domov najbližjih sosedov. Če živite v apartmaju ali stanovanju, je dobro, da svoje sosede poučite o nevarnostih brezžične tehnologije, vključno z brezžičnimi telefoni, pametnimi števci in Wi-Fi.

 

Nekatere snovi lahko pomagajo zaščititi vaše telo pred poškodbami mikrovalovnega sevanja

Medtem ko spreminjate svoje fizično okolje, je izredno pomembna tudi prehrana, ki lahko pomaga pri zaščiti vašega telesa pred elektromagnetnim sevanjem. Moja priporočila vključujejo:

• Magnezij:  kot zaviralec odpiranja naravnega kalcijevega kanala  lahko magnezij pomaga zmanjšati učinke mikrovalovnega sevanja na vaši VGCC. Ker je običajno magnezija v telesu premalo, bi ga lahko zaužili od 1 do 2 grama na dan.

• Molekularni vodik:  Študije so pokazale, da molekularni vodik lahko ublaži približno 80 odstotkov poškodb, ki jih povzročajo mikrovalovi, ker cilja na proste radikale, ki so nastali kot odziv na sevanje, kot so peroksinitriti. Med vožnjo z letalom je dobro vzeti tablete z molekularnim vodikom, da se vsaj delno ublažite posledice učinkovanja gama žarkov. To je eden od več nasvetov o skupnem  zmanjševanju škode vseh  elektromagnetnih sevanj .

• Nrf2:  Povečanje Nrf2, ki je biološki protein,  regulira superoxid dismutazo, katalazo in vse druge koristne medcelične antioksidante, je prav tako v pomoč predvsem zato, ker zmanjšuje vnetje, izboljša vašo mitohondrijsko funkcijo in spodbuja mitohondrijsko biogenezo.

Nrf2 lahko aktivirate tako, da porabite Nrf2, ki je v živilih, kot je sulforafan iz križnih zelenjadnic, živila z visoko vsebnostjo fenolnih antioksidantov, z dolgimi vezmi  omega-3 maščob,  DHA in EPA, karotenoidi (zlasti likopen), žveplove spojine iz alija zelenjave, izotiocianati iz zelja in terpenoidna hrana. Izvajanje visokointenzivnih vaj, ki aktivirajo signalizacijsko pot NO, kot je  vadba NO , aktivira Nrf2, in tako tudi prekinitveni post.

• Začimbe:  nekatere začimbe lahko pomagajo preprečiti ali popraviti škodo peroksinitritov. Začimbe, bogate s fenoli, zlasti cimet, nageljnove žbice, koren gingerja, rožmarina in kurkume, so pokazale nekatere zaščitne učinke na škodo, povzročeno s peroksinitritom. 16 , 17

Mikrovalovi so večje tveganje pri otrocih kot pri odraslih

Na žalost je večina naše mladine široko sprejela brezžično revolucijo in vaša odgovornost je, da svoje otroke poučite o škodljivosti. Veliko otrok ima mobilne telefone in brezžične tablične računalnike pred 5. letom starosti in veliko otrok spi s svojimi telefoni. To predstavlja veliko resnejšo nevarnost za zdravje, kot so imeli njihovi stari starši, ki so kadili kot mladostniki.

Poškodbe mitohondrijev pri otrocih so eksponentno večje kot pri odraslih. Številni otroci danes odraščajo  s tehnologijo. Že v zgodnjih šolskih letih  nosijo mobilne telefone, uporabljajo računalnike in tablične računalnike in igrajo internetne video igre. Odvisno od navad svojih staršev, zlasti njihovih mater, so mnogi otroci izpostavljeni mikrovalovom še pred rojstvom. Še posebej, pri uporabi mobilnih telefonov, kjer mikrovalovno sevanje iz njih prodre veliko globlja pri otrocih kot odraslih, saj so njihove lobanje  tanjše.

Glede uporabe mobilnih telefonov v pediatrični populaciji je Ronald L. Melnick, znanstveni svetovalec  Nacionalnega inštituta za zdravstvene vede, dejal: “Vdor sevanja mobilnih telefonov v otroške možgane je globlji in večji. Otrok je potencialno bolj dovzeten za škodljivo mikrovalovno sevanje. ” 18

Kalifornijske smernice o okoljskih in zdravstvenih raziskavah trdijo: “EMV prodrejo v možgane otroka veliko bolj kot odraslim. Možgani se razvijajo vse do najstniških leti, zaradi česar so lahko otroci in najstniki veliko bolj občutljivi na izpostavljenost mikrovalovom. « 19  Pomembno je, da pravilno ukrepate za zaščito vaših otrok, še posebej zato, ker je lahko škoda, povzročena s mikrovalovnim sevanjem, traja leta.

Čeprav ni zanesljivega načina za napovedovanje dolgoročnih učinkov na otroke, obstaja pa študija, ki je vključevala 13.000 mater, razkrila nekatere  potencialne učinke. Ob ogledu teh statistik upam, da boste še danes ukrepali in zmanjšali izpostavljenost otrok  mikrovalovnemu sevanju, da ne bo posledic za zdravje vašega otroka kot za vaše dobro počutje. Primerjali so otroke mater , ki niso uporabljale mobilnih telefonov med nosečnostjo s tistimi, ki so jih. Opazilii so: 20

 • 49-odstotno povečanje vedenjskih težav
 • 35-odstotno povečanje  hiperaktivnosti
 • 34-odstotno povečanje težav, povezanih z vrstniki
 • 25-odstotno povečanje čustvenih težav

Hormonski motilci

Hormonski motilci oziroma motilci delovanja žlez z notranjim izločanjem (EDC – endocrine disrupting chemicals) so kemikalije, ki motijo delovanje žlez z notranjim izločanjem; to so na primer spolne žleze, jetra ali pa ščitnica. Za nekatere kemikalije je danes že znanstveno potrjeno, da motijo delovanje žlez z notranjim izločanjem in te naj bi industrija prenehala uporabljati, nekatere že po letu 2.020. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je leta 2012 pripravila poročilo o hormonskih motilcih (EDC) in ga sklenila z opozorilom državam, da pomenijo te kemikalije veliko tveganje za zdravje in okolje. Evropska komisija bi se morala do problematike EDC opredeliti do konca leta 2013, vendar tega ni storila. Švedska vlada je zato proti Komisiji napovedala tožbo zaradi neizvajanja lastnega načrta izvajanja ukrepov glede EDC. Med tem pa moramo potrošniki sami poskrbeti, da bomo z ozaveščeno izbiro obvarovali svoje zdravje in zdravje okolja.

V kozmetiki, pa tudi nekaterih detergentih, lahko sicer v nadzorovanih količinah še vedno uporabljajo kemikalije, ki so zagotovo hormonski motilci (EDC). Te kemikalije so označene na embalaži izdelkov, zato potrošnikom svetujemo, naj skrbno preberejo, katere sestavine so v izdelkih. Ne uporabljajte izdelkov, ki vsebujejo naslednje kemikalije: Propylparaben, Butylparaben, Isopropylparaben, Isobutylparaben, Cyclotetrasiloxane, Hydroxycinnamic acid (PCA), Butyl hydroxyanisole (BHA), Ethylhexyl methoxycinnamate, Benzophenone-1, Benzophenone-2, Benzophenone-3, Benzophenone-4, Triclosan.

Kemikalije, ki se lahko uporabljajo v kozmetiki in so domnevno hormonski motilci (raziskave še niso končane), pa so: Cyclopentasiloxane, Cyclomethicone, Methylparaben, Ethylparaben.

Znan hormonski motilec je tudi BPA, o katerem smo že veliko pisali. Danes ga je prepovedano dodajati v plastenke za dojenčke in male otroke. Hormonski motilci so tudi nekateri biocidi (nekmetijski pesticidi – vsebujejo jih npr. sredstva za dezinfekcijo, insekticidi in sredstva za odganjanje mrčesa, sredstva za zaščito lesa in drugih površin …), zato je treba pri teh izdelkih strogo upoštevati navodila za uporabo.

Avtorica: Marjana Peterman

Glifosat v pivu – Kako nevaren je pesticid?

Nemško pivo vsebuje pesticid glifosat. Okoljski inštitut München je preizkusil 14 priljubljenih piv – in v vseh najdemo nevaren pesticid . Ali je to prašljivo? 

Neprijetna resnica: Pesticid glifosat je bil ugotovljen v pivu.

Foto: Ralf Lienert (ikona)

Glifosat v pivu – to komaj ustreza zamisli nemškega “Zakona o čistosti”. Ampak okoljski inštitut München je preučil 14 najbolj prodajanih in najbolj priljubljenih blagovnih znamk piv leta 2015 – in trdi, da so v vseh pesticidi, ki se uporabljajo v kmetijstvu za uničevanje plevelov.

Münchenski okoljski inštitut je ob 500-letnici zakona o čistosti preučil piva – in opozarja, da je odkritje glifosata alarmantno. V skrajnih primerih je obremenitev 300-krat večja od zakonske meje za pitno vodo. Raziskovalci domnevajo, da poleg  14 testiranih piv tudi vrsta drugih znamk vsebuje pesticide. Ampak kako pesticid za uničevanje plevela pride v pivo? Okoljski inštitut predpostavlja, da ga največ vsebuje hmelj, pesticid se uporablja tudi v ječmenu, iz katerega je dobljen slad. Kot odziv na rezultate biologinja Sophia Guttenberger iz okoljskega inštituta v Münchnu poziva pivovarne, naj skrbno preverijo njihove sestavine. Pravi: “Proizvajalci morajo pojasniti, kako lahko glifosat pride v pivo in v prihodnosti poskrbijo, da njihovi proizvodi ne bodo vsebovali pesticidov”.

Glifosat v pivu: kakšno tveganje je pesticid?

Biologinja Sophia Guttenberger pravi o glifosatu: “Snov, ki je verjetno rakotvorna, v pivu ali v našem telesu nima  kaj iskati.” Svetovna zdravstvena organizacija meni, da je glifosat verjetno rakotvoren. Obstaja tudi sum, da poškoduje hormonski sistem.

Vendar je Zvezni inštitut za oceno tveganja jasno opredeljen. “Za zaužitje škodljivih količin glifosata mora odrasel človek v enem dnevu popiti okrog 1000 litrov piva”, pravi. To je nemogoče tudi za Nemce, ki statistično pijejo več kot 100 litrov piva na osebo na leto. 

Tiskovni predstavnik zveznega inštituta za oceno tveganja navaja: “Seveda je pitje piva nezdravo, a ne zaradi glifosata.” Če v vašem pivu ne želite rakotvornih snovi, morate namesto alkohola izpustiti pesticide.

V pregledu je 14 testiranih znamk piva z glifosatom

Raziskovalci prikazujejo vsebnost glifosata v mikrogramih na liter (μg / l) za vsako pivo. Za primerjavo: pitna voda ne sme vsebovati več kot 0,1 μg / l.

Pivo Proizvajalec Glifosat
Augustiner Helles Augustiner Brau 0,46 μg / l
Beck’s Pils Anheuser-Busch InBev 0,50 μg / l
Bitburger Pils Bitburger Pivovarna Group 0,55 μg / l
Pivo piva Erdinger Erdinger Weißbräu 2,92 μg / l
Franjevsko pšenično pivo Anheuser-Busch InBev 0,49 μg / l
Hasseröder Pils Anheuser-Busch InBev 29,74 μg / l
Jever Pils Skupina Radeberger 23,04 μg / l
Kralj Pilsener Bitburger Pivovarna Group 3,35 μg / l
Krombacher Pils Pivovarna Krombacher 2,99 μg / l
Oettinger Pils Pivovarna Oettinger 3,86 μg / l
Paulaner pšenično pivo Skupina Paulaner Pivovarne 0,66 μg / l
Radeberger Pilsner Skupina Radeberger 12,01 μg / l
Veltins Pilsener Veltins 5,78 μg / l
Warsteiner Pils Warsteiner skupina 20,73 μg / l

 

 

Glifosat v hrani in vodi

Glifosat v hrani in vodi

Glifosat v hrani in vodi

Komercialne znamke pesticidov, ki vsebujejo glifosat so najbolj razširjene in se uporabljajo  po vsem svetu. Glifosat je praktično povsod v prehrambeni verigi. Posledično se glifosat  zazna tudi v človeškem urinu. Usmerjene  raziskave na  laboratorijskih živalih kažejo, da so lahko herbicidi, ki vsebujejo glifosat, endokrini motilci in spreminjajo delovanje jeter in ledvic.

Različni herbicidi v katerih je osnovna sestavina glifosat (najpogosteje so Roundup proizvajalca Monsanto) so najbolj razširjeni in uporabljeni pesticidi na svetu. Uporabljajo se  na kmetijskih površinah za pridelovanje hrane  in se ne tretira  pridelka le pred setvijo temveč tudi tik pred žetvijo (na primer na pšenici), temveč tudi intenzivneje pri gojenju 80% gensko spremenjenih organizmov (GSO), ki so prilagojeni, da prenašajo Roundup. Uporabljajo se tudi v parkih, vrtovih, cestah in železniških tirih ter na pokopališčih. Korporacija Monsanto trdi, da je glifosat  varnejši od namizne soli, ker vpliva le na rastline, na živali pa ne. Posledično se prisotnost glifosat tolerira v visokih koncentracijah v hrani in v vodi. Po več kot 30 letih uporabe nam še vedno svetujejo naj ” ne jemljemo”  resno informacij, ki pišejo o sekundarnih neželenih učinkih glifosata,

Človeške kontaminacije in koncentracije glifosata v živilih

Glifosat je danes v številnih priljubljenih ameriških prehrambenih izdelkih  Anresco Laboratories je z  priznano metodo LC-MS / MS ugotovil, da je glifosat prisoten v urinu pri prebivalstvu v Ameriki. To potrjujejo tudi nekateri izsledki Univerze Kalifornije San Francisco (UCSF). 

Tretiranje  GSO z  Roundup Ready je znatno povečala kontaminacijo hrane z glifosatom. Tretirane rastline ne razgrajujejo glifosata, ampak se kopičijo med njihovo rastjo  in v njej tudi ostanejo po spravilu. Posledično ima glifosat najvišje mejne vrednosti ostankov med pesticidi, tudi do 500.000 delcev na milijardo (ppb, glej legendo  1), ki je dovoljen v nekaterih gensko spremenjenih živilih. Nedavna študija je analizirala kar 10  serij gensko spremenjene soje iz Ajove in  je odkrila glifosat s povprečno koncentracijo 11.900 ppb (največ 20.100 ppb ) [1]. Po mnenju korporacije Monsanto so ostanki glifosata v gensko spremenjeni soji največ do do 5.600 ppb [2]. Ker govedo večinoma krmijo z sojo tretirano z Roundup, bi kontaminacija z ekstremnimi koncentracijami glifosata lahko imela resne posledice za zdravje goveda. Študija  danskih krav [3]  kaže, da so povišane koncentracije glifosata v urinu povezane z izrazitim povečanjem pojava biomarkerjev, ki kažejo na bolezensko stanje jeter in ledvic. Druga nedavna študija je odkrila glifosat v organih pujskov, rojenih z okvarami pri rojstvu [4]. V tem primeru so bile najvišje koncentracije izmerjene v pljučih (0,4-80 ppb, 0.4 – 80 μg / kg ), srcu (0,15-80 ppb,0,15-80 μg / kg ) in ledvicah (0,1-38 ppb,0,1-38 μg / kg). To kaže na  akumulacijo glifosata v notranjih organih, kar je v nasprotju s trditvijo nekaterih raziskovalcev o hitrem izločanju.

Dovoljene koncentracije v pitni vodi v ZDA dosegajo 700 ppb, kar je še posebej veliko za pesticide. Med 85 vzorci pitne vode, ki so jih analizirali Moms Across America in Sustainable Pulse [5], je bil glifosat ugotovljen v 35 primerih na koncentracijah do 0,3 ppb (0,3 μg / L) . Tudi v hrani je glifosat zelo pogost. Preiskava vlade Združenega kraljestva o ostankih glifosata v kruhu, je pokazala velike koncentracije kontaminacije z glifosatom, včasih več kot 500 ppb ( 500 μg / kg) v polnozrnatem kruhu [6]. Kontaminacija v svetu je gotovo podcenjena. Analiza 69 vzorcev medu različnih izvorov je pokazala, da je glifosat nepričakovano visok, okoli 64 ppb (64 μg / kg) [7]. Nekateri vzorci so onesnaženi s 163 ppb (163 μg / kg), ki je toksična koncentracija za čebele. Nedavna analiza je celo dokumentirala prisotnost glifosata v Froot Loops na ravni 120 ppb (120  μg / kg ) [8].

Glifosat v prehranski verigi

Glifosat je prisoten na vseh ravneh prehranske verige: v vodi, rastlinah, živalih in celo pri ljudeh. Vsaka študija, ki je merila človeško kontaminacijo z glifosatom, je  potrdila sume. Najnovejša raziskava [5], ki so jo izvajali Moms Across America in Sustainable Pulse, je merila koncentracijo glifosata v urinu 85 ameriških državljanov: 17 jih je bilo iz Washington DC; drugi, prostovoljci med člani Mame Across America, so bili razpršeni po vsej državi. Glifosat je bil odkrit v 22 primerih pri povprečni koncentraciji 12,6 ppb ( 12,6 μg / L ). Največ 18,8 ppb ( 18,8 μg / L ) smo namerili v urinu ženske v Oregonu. Primerljive ravni so bile ugotovljene tudi v raziskavi, ki so bile opravljene na kmetijah in nekmetijskih družinah v Iowi [9]. Glifosat je bil odkrit v večini vzorcev, vključno z več kot 95% vzorcev na otrocih (največ 18 ppb ( 18 μg / L ) ). V Evropi je raziskava Friends of the Earth iz 18 držav odkrila glifosat v 80 od 182 urinskih vzorcev, odvzetih pri prostovoljcih [6]. Druga evropska raziskava Monike Kruger je pokazala povprečne koncentracije urinarnega glifosata v obsegu 5,4 ppb (največ 40 ppb , 40 μg / L) [10]. V tej študiji so kronično bolni ljudje imeli višje ostanke glifosata v urinu kot zdravi ljudje.

Toksični učinki glifosata 

Kljub trditvam, da so regulatorne agencije in industrija dobro preučevale glifosat, se zelo vedo kakšen vpliv imajo te koncentracije v hrani ali vodi. Za ocenitev varnih koncentracij glifosata za regulativne namene je bil glifosat preizkušen pri dolgotrajnih preskusih toksičnosti pri glodalcih. Vsi ti testi so bili opravljeni samo z glifosatom pri zelo visokih koncentracijah. Vendar je izpostavljenost živali pri odmerkih od okoli 10 000 ppb v enakovredna izpostavljenosti koncentracijam 10-100 ppb v celotnem življenjskem obdobju. Veliko pesticidov je endokrinih motilcev, kar pomeni, da motijo ​​celične komunikacije in izvajajo svoje strupene učinke pri majhnih odmerkih v daljšem časovnem obdobju – tudi če višji odmerki nimajo teh učinkov.

Edina dolgoročna študija je bila na podganah pri tretiranju z vodo v kateri je bila koncentracija glifosata z 0,1 ppb [11]. V tej študiji se je incidenca tumorjev na dojki bistveno povečala. Od 10 podgan, tretiranih s Roundupom pri 0,1 ppb, je razvilo 20 tumorjev, medtem ko je 5 od 10 kontrolnih podgan razvilo samo 8 tumorjev. Hormoni (testosteron in estradiol) so bili spremenjeni tudi v serumu. Ti rezultati potrjujejo celične endokrine motnje [12]. Glifosat je lahko nadomestil estrogen in spodbudil rast ćloveśkih celic ćloveka na okoli 0,1 ppb. V drugi študiji, pri večjih odmerkih izpostavljenost herbicidu glifosatu na podganjih samicah med nosečnostjo je motila razvoj mladičev [13]. V zgoraj omenjenih primerih, tako kot pri drugih endokrinih motilcih, toksični učinki se še vedno ne povečujejo sorazmerno z odmerkom. V teh primerih in v nasprotju s trditvami proizvajalcev, odmerek ne tvori strupa. Ti učinki najverjetneje ne bodo zaznani pri regulativnih testih, ki uporabljajo le visoke ravni glifosata, kot se je zgodilo v preteklosti za  kemični bisfenol A  iz plastike in druge endokrine motilce [14].

Analiza dokazov je pokazala, da ostanki Roundup predstavljajo tveganje za ledvice in jetra. V študiji, ki jo je opravil profesor Gilles-Eric Séralini, so podgane, tretirane z 0,1 ppb Roundup, predstavljale povečano stopnjo hude kronične bolezni ledvic [11]. To lahko pojasnjuje tudi opazno povečanje pogostnosti kronične bolezni ledvic pri kmetih [15]. Tudi jetra so prizadeta pri podganah tretirane le z 0,1 ppb. Raziskava je pokazala več nenormalnosti jeter, kot so zastoji ali nekrotične (mrtve) površine [11]. V drugi študiji [16] so podgane Wistar izpostavljene v 30 ali 90 dni do najvišje ravni (700 ppb) glifosata, ki je dovoljen v vodi za prehrano ljudi v ZDA. Medtem ko v tej študiji niso odkrili nobenih sprememb tkiva, so spremembe v biokemiji pokazale stres na ravni ledvic in jeter.

Toksični učinki na glifosat

Merski dokazi kažejo na zaskrbljujoče učinke glifosata v koncentracijah, ki so  ugotovljene v hrani, vodi in celo v človeških telesih. Preizkusi toksičnosti, opravljeni pri regulatornih ocenah glifosata, niso mogli zaznati teh učinkov, ker so bili izvedeni s prevelikimi odmerki in niso upoštevali najnovejših znanstvenih spoznanj o toksikologiji.

 

Razumevanje enote ppb.

1 del na milijardo (ppb) je enako 1 μg / kg ali 1 μg / L določene snovi. Predstavlja koncentracijo molekule ali zmesi. Za mešanico znaša 1 ppb razredčitev v višini 1 milijarde.

1 ppb Roundup predstavlja razredčenje čajne žličke Roundupa v količini olimpijskega bazena. 700 μg glifosata, raztopljenega v enem litru vode, ustreza koncentraciji 700 ppb, raven, ki je bila sprejeta v vodovodni vodi v ZDA. Ustreza eni kapljici Roundup-a v 25 litrih vode iz pipe.

 

Komercialni proizvodi z učinkovino glifosat vsebujejo še druge strupene snovi.

Glifosat se nikoli ne uporablja samostojno, vendar v različnih komercialnih produktih, ki vsebujejo dodatne strupene snovi, imenovane adjuvansi. Uporabljajo se za povečanje toksičnosti glifosata in za omogočanje lažjega prodiranja v rastline. V nekaterih primerih so bolj strupeni kot glifosat [17], vendar niso nikoli vključeni v teste dolgotrajne toksičnosti glifosata in se štejejo za inertne, kot je voda. Predstavljajo “črno luknjo” v toksikologiji za pesticide, ker jih podjetja pogosto skrivajo in se nikoli ne merijo v okolju in niso vključena v vzpostavitev sprejemljivih dnevnih vnosov pesticidov.


 

Reference

 1. Bohn T, et al. (2014) Razlike v sestavi v soji na trgu: glifosat se kopiči v soju z okroglimi celicami Roundup Ready GM. Hrana Chem 153: 207-215.
 2. Neodvisne znanstvene novice (2014) Kako so se “ekstremne ravni” razprav v prehrani postale industrijske norme. www.independentsciencenews.org/news/how-extreme-levels-of-roundup-in-food-became-the-industry-norm/
 3. Krüger M, et al. (2013) Field preiskave glifosata v urinu danskih krav molznic. J Environ Anal Toxicol 3: 186.
 4. Krüger M, et al. (2014) Detekcija glifosata v malformiranih pujskih. J Environ Anal Toxicol 4: 230.
 5. Mame Across America (2014) Testiranje glifosata Celotno poročilo: ugotovitve v materinem mleku, urinu in vodi v materinem mleku. http://www.momsacrossamerica.com/glyphosate_testing_results
 6. Prijatelji Zemlje Evrope (2013) Človeška kontaminacija z glifosatom. http://www.foeeurope.org/sites/default/files/press_releases/foee_4_human_contamination_glyphosate.pdf
 7. Rubio F, Kamp L, (2014) Anketa ostankov glifosata v medu, koruzi in soja. J Environ Anal Toxicol 4: 249.
 8. GMO Free USA (2015) Kellogg’s Froot Loops testi pozitiven za GSO in Weedkiller. http://www.gmofreeusa.org/food-testing/kelloggs/kelloggs-froot-loops/
 9. Curwin BD, et al. (2007) Koncentracije urinih pesticidov med otroki, materami in očeti, ki živijo v kmetijskih in nekmetijskih gospodinjstvih v iovi. Ann Occup Hyg 51: 53-65.
 10. Krüger M., et al. (2014) Odkrivanje ostankov glifosata pri živalih in ljudeh. J Environ Anal Toxicol 4: 210.
 11. Seralini GE, et al. (2014) Prenovljena študija: dolgotrajna toksičnost okroglega herbicida in okrogle tolerantne gensko spremenjene koruze. Okoljske znanosti Evropa 26: 14.
 12. Thongprakaisang S, et al. (2013) Glifosat povzroča rast celic raka dojke pri ljudeh preko estrogenskih receptorjev. Hrana Toxicol 59C: 129-136.
 13. Romano M, et al. (2012) glifosat zmanjša reproduktivni razvoj samcev moškega spola z motenjem izraza gonadotropina. Arch Toxicol 86: 663-673.
 14. Vandenberg LN, et al. (2012) Hormoni in kemikalije, ki motijo ​​endokrinijo: učinki majhnih odmerkov in nemonotonski odmerki. Endocr Rev 33: 378-455.
 15. Jayasumana C, et al. (2015) Pitna vodna voda in poklicna izpostavljenost Herbicidu sta povezana s kronično ledvično boleznijo v Padavi-Sripuri na Šrilanki. Zdravje okolja 14: 6.
 16. Larsen K, et al. (2012) Učinki podmrtonosne izpostavljenosti podganjih na herbicidni glifosat v pitni vodi: aktivnosti encimov glutationske transferaze, ravni zmanjšanega glutationa in peroksidacije lipidov v jetrih, ledvicah in tankem črevesju. Environ Toxicol Pharmacol 34: 811-818.
 17. Mesnage R, et al. (2013) Etoksilirani adjuvansi herbicidov na osnovi glifosata so aktivna načela strupenosti za človeške celice. Toksikologija 313: 122 – 128. 13.
 18. Acquavella JF, et al. (2004) Biomonitoring glifosata za kmete in njihove družine: iz študije o izpostavljenosti družini na kmetiji. Environ Health Perspect. Mar; 112 (3): 321-6.
 19. Mesnage R, et al. (2012) izpostavljenost glifosata v družini kmetov. Časopis za varstvo okolja 3: 1001-1003.

GLIFOSAT – FAUSTOVSKA POGODBA S HUDIČEM

JANA 317

Avtor Anton Komat, slovenski svobodni raziskovalec, scenarist, pisec, publicist, naravovarstvenik, 26.april 1951, Ljubljana

Vihar okrog glifosata se je v javnosti razdivjal v letu 2015, ko je IARC objavil, da je ta najbolj uporabljan herbicid verjetno rakotvoren. Evropska javnost je poskočila in zbrala več kot 1,3 milijona podpisov, s katerimi zahteva njegovo prepoved. Toda verjetna rakotvornost ni tak problem, saj imajo to oznako številni uporabljani pesticidi in celo rdeče meso. Grozljiva in zamolčana resnica glifosata je, da je metaboličen strup, ki deluje prikrito v vseh organizmih od bakterij, rastlin, živali in človeka. Ta zahrbtni strup je prisoten povsod, v prsti, v vodi, v zraku in kot senca smrti pokriva ekosistem planeta.

Glifosat se je pojavil na trgu leta 1976 kot totalni herbicid, ki ga je patentirala korporacija Monsanto. Pojem totalni pomeni, da ne ubija le plevelov, temveč vsako rastlino in vse bakterije, torej je tudi antibiotik. Hkrati je glifosat sistemik, ker vstopa v rastlino in deluje kot metabolični strup. Da bi prepoznali posledice prisotnosti glifosata v ekosistemu, moramo najprej spoznati njegovo delovanje. Točka delovanja glifosata je inhibicija encima EPSPS (5-enolpiruvil-šikimat-3- fosfat-sintaza), ki je pri rastlinah in bakterijah ključnega pomena za biosintezo esencialnih aromatskih aminokislin. Teh snovi živali in človek ne sintetizirajo, so pa nujno potrebne, ker so osnovni gradniki številnih proteinov, encimov in hormonov. Torej jih moramo dobiti od bakterij ali od rastlin. Pa ne samo njih, kajti ta večfazna pot metabolizma rastlin in bakterij (šikimatna pot) nadalje vodi do sekundarnih metabolitov, kot so fenoli in alkaloidi. Alkaloide poznamo predvsem kot toksične snovi, vendar med njimi številni delujejo proti diabetesu, vnetjem, astmi, depresijam in raku. Naj poudarim, da rastline številne sekundarne metabolite pridobijo iz bakterij, ki živijo v prsti. Bakterije prsti sintetizirajo tudi številne redoks molekule aktivnih snovi, ki vstopajo v prehransko verigo in so nujne za funkcionalno delovanje sklepov, ožilja in celičnih organel – mitohondrijev. Primanjkljaj redoks molekul povzroča osteoartritis, bolezni ožilja in preklop mitohondrijev na anaerobno glikolizo, ki je vzrok nastanka rakavih celic. Vse se torej vrti okrog zemeljskih bakterij. V tej točki vstopi glifosat kot antibiotik, ki s pomorom bakterij v prsti odstrani osnovni vir življenjsko pomembnih snovi za rastline in preko njih za človeka. Biom prsti je analogen mikrobiomu človeka!

Vsebino prebavil loči od notranjega okolja človeka hematoenteralna pregrada. Trdnost te enocelične plasti zagotavlja protein zonulin, ki kot ježek (velkro) povezuje celice v membrano. Zonulin deluje kot vratar, ki odpira in zapira vrata in skoznje spušča le določene makromolekule, je torej kritičen modulator prepustnosti. Prisotnost glifosata v prebavilih pospešuje nastajanje zonulina, preveč zonulina pa povzroči sindrom prepustnega črevesja in vnetje. Zaplet z zonulinom v prebavilih se ponovi v sluznicah sinusov in zgornjih delov dihal, kjer povzroča vnetne procese, prepoznane kot alergične reakcije. Drži torej izjava raziskovalcev Univerze John Hopkins, da astma ni bolezen dihal, ampak bolezen tankega črevesja. Ker glifosat dokazano poškoduje tudi druge membranske sisteme v telesu, hematoencefalno pregrado, ožilje, jetra in ledvice, te membrane puščajo na vseh koncih, kar telo spreminja v gobo, ki žejno vpija toksine. Številne raziskave potrjujejo povezavo glifosata z avtizmom, druge potrjujejo, da organizem lahko namesto aminokisline glicina, uporabi kemično soroden glifosat, kar vodi v sintezo proteinov s spremenjenim učinkom. Zato sem dne 15. 11. 2017 kmetijskemu ministru mag. Dejanu Židanu poslal povzetke 220 neodvisnih študij o zdravstvenih tveganjih glifosata. Upam, da bo delovalo.

Genski manipulatorji Monsanta so uzurpirali znanja biokemikov, izolirali gen za EPSPS iz bakterije E. coli, odporne na glifosat, in ga prenesli v rastline, v katerih je dodatno izražanje bakterijskega encima zadoščalo za njihovo nemoteno rast v prisotnosti glifosata. GS rastline so patentirali in začel se je pohod za osvojitev globalnega trga. Vendar to ni bil tržni boj s konkurenco, ampak pohod roparske tolpe, ki uporablja vsa možna sredstva, od podkupovanja politikov in regulatorjev, manipulacije znanstvene resnice skozi plačevanje piscev po naročilu (ghostwriters), od groženj in uničenja karier poštenim raziskovalcem do širjenja laži pri zavajanju javnosti. Vse se je dogajalo pod geslom »reševanja svetovne lakote« in oglaševanjem, da je glifosat »tako varen, da ga lahko pijete z vodo«.

Oktobra 2017 je izšla knjiga »Whitewash – The Story of a Weed Killer, Cancer, and the Corruption of Science.«, ki jo je napisala Carey Gillam. Pogumna raziskovalna novinarka je od leta 1998, torej dvajset let, spremljala dogajanje v zakulisju kriminalke o glifosatu. Imela je dostop do vseh virov in ves čas je skrbno beležila podatke in opažanja. V knjigi na 320 straneh berete novodobno grozljivko globalnih zastrupljevalcev, ki pod beležem skrbi za ljudi prikrito uporabljajo metode bioterorizma. Po celem svetu so razpredli mrežo plačancev, ki širijo njihove laži. Njihovi lobisti so se zavlekli okrog EU parlamenta, preden je razpravljal o podaljšanju dovoljenja za uporabo glifosata. Gillamova opisuje vsebine 75 razkritih zaupnih dokumentov Monsanta (Monsanto Papers), zarote proti neodvisnim raziskovalcem, tožbe 3.500 oseb proti Monsantu zaradi obolevanja z ne-Hodgkingovim limfomom in o ukrepih Monsanta, da ne pride do meritev ostankov glifosata v hrani in ljudeh. EPA USA je v dokaz varnosti glifosata do sedaj uporabljala kar Monsantove »dokaze« in ni upoštevala rezultatov neodvisnih raziskav. Ker pa se je nekaj raziskovalcev EPA temu uprlo, je predsednik Trump najavil, da bo odpustil vsaj 50 % raziskovalcev! Treba je povrniti vložek korporacije v Trumpovo predvolilno kampanjo. Tako deluje korporativna »preventiva« javnega zdravja v navezi s politiko. Sodobna verzija gesla »Bolje preprečevati kot zdraviti.«

Patentna pravica Monsantu je potekla leta 2007, zato so se proizvodnje glifosata lotile številne tovarne pesticidov. Od pojava na glifosat odpornih GSO (soja, koruza, bombaž, oljna ogrščica) se je njegova poraba v svetu od leta 1993 do leta 2016 povečala kar za 12 krat! Sedaj znaša okrog 2 milijona ton! V Sloveniji se uporablja 25 pripravkov, ki vsebujejo aktivno snov glifosat. Letno ga prodajo od 80 do 85 ton. Strup se poliva vsepovsod, po njivah in javnih površinah, kot so ceste, parkirišča, železnice, parki, pokopališča, igrišča, med tlakovci na trgih in dvoriščih, po kolesarskih stezah in pešpoteh. Največja porabnika sta DARS in Slovenske železnice, drugo porabijo komunalne službe, upravljavci javnih površin, neizobraženi državljani in kmetijstvo. V kmetijstvu ga največ poškropijo v sadovnjakih in vinogradih, ker ne vstopa v stebla dreves in vinske trte, uniči pa vse druge rastline. Uporabljajo ga tudi za desikacijo cime krompirja, ki se posuši v nekaj dneh po škropljenju.

Glifosat je odlično topen v vodi, zato je prisoten v vsaki točki vodnega kroga, tudi v zraku. V ZDA je 75 % padavin kontaminiranih z glifosatom. Pred kontaminacijo ni varna nobena eko pridelava, ki ni pod streho! Ob ogromni letni količini porabljenega strupa je jasno, da je kontaminiran celoten ekosistem in da njegovo antibiotično delovanje uničuje rodnost prsti. Zagovorniki vreščijo, da se hitro razgradi, in da se ne bioakumulira, vendar njegov nenehni dotok zagotavlja nemoteno uničevanje biosfere in človekovega zdravja. Neodvisne meritve v ZDA so pokazale, da se koncentracije glifosata v ljudeh gibljejo od 1 – 40 ppm, v mleku doječih mater pa za faktor 760 do 1.600 krat presegajo dopustne EU doze za pitno vodo! Pri nas takih meritev ne opravlja nihče, ker bi rezultati vznemirili javnost. Zahtevajte od svojega zdravnika napotnico za meritev glifosata v telesu. Misija nemogoče! Varuhov našega zdravja ne moti, da bodo kemično zasvojeni kmetje uporabljali glifosat še pet let! Očitno potrebujejo dobo univerzitetnega študija, da se naučijo uporabljati nov strup, za katerega bomo državljani ponovno zgolj poskusne podgane. Ali umor anonimnih ni umor?

Glifosat tudi v naših trgovinah s hrano

Objavil/a Božo Žabjek, dne 2016-11-17 ob 21:54:13

Čipsi, piškotki, slani izdelki! Vsi imajo od  6 do 150  kratni presežek dovoljenega. Pa dodajte Bayer, ki je v EU dovoljen brez omejitev in tudi evropski izdelki bi končali na tem seznamu. A jih nihče ne razišče, ker ni v interesu lobijev in korporacij, vlade pa so plačane, da tega ne dovolijo. In skočimo še k nam. Pri nas teh meritev ni še nihče opravil. pa vemo, da se Round Up prodaja kot prehrambena uspešnica. Židan še ni ukrepal, inšpekcije sploh ne trznejo, zaščitniki prehrane in ljudi so tiho. Bodo najprej potihoma sprejeli nove meje dovoljenih zastrupitev in potem bo vse v mejah in dovolj dobro za takojšen razpad jeter in ledvic. Nobenega izdelka pri nas še nisem zasledil, ki bi imel označeno vsebnost glifosata, tudi dokazano strupena nemška piva tega nimajo na etiketah. 

Ja, če danes niste ozaveščeni in ne veste, katere korporacije in izdelki so vaša smrt, potem je vse zaman, lahko govoriš in opozarjaš, pa ljudje še vedno iz trgovin s polnimi košarami strupov za večerno gledanje bedaste TV! Čas bi bil, da zahtevamo uradne meritve in prepoved izdelkov z glifosatom! Za naše življenje gre, ne za polne politično korporacijske riti. Tudi Round up je še vedno na slovenskih policah! /virWakingTimes/

M. Jošt: Zabranimo uporabu herbicida na bazi glifosata

 

Glifosat

Prvi herbicid s aktivnom tvari glifosat (fosfonometil derivat aminokiseline glicin) bio je Roundup. To je sistemični, translokacioni herbicid (s lista se Rondup

Prenosi u korijen biljke) širokog spektra (djelotvoran protiv svih korova). Danas, nakon uvođenja genetski modificiranih (GM) usjeva otpornih na glifosat – t.zv. Roundup Ready (RR) usjevi i masovne uporabe samo jednog herbicida, ovaj herbicid postaje najviše korišten herbicid na svijetu.

Osim aktivne tvari glifosata, Roundup sadrži određene dodatke poput POE-15 i druge kojima je namjena da djeluju kao emulgatori i surfaktanti, t.j. da olakšaju prihvaćanje herbicida uz i upijanje u list. Otrovnost Roundupa s tim dodacima još je veća od otrovnosti samog glifosata, premda proizvođač tvrdi da su ti dodaci, kao i aktivna tvar glifosat, neutralni i neopasni za čovjeka i okoliš.

Herbicid

Molekulu glifosata sintetizirao je Henri Martin iz švicarske farmaceutske kompanije Cilag (1950.), međutim herbicidni učinak glifosata otkrio je i patentirao John E. Franz iz firme Monsanto (1970.), a na tržištu se kao herbicid nalazi od 1973. godine. Patent je istekao 2000. godine, tako da danas na tržištu imamo tridesetak herbicida s aktivnom tvari glifosat (Accord, Aquaneat, Aquamaster, Bronco, Buccaneer, Campaign, Clearout 41 Plus, Clear-up, Expedite, Fallow Master, Genesis Extra I, Glyfos Induce, Glypro, GlyStar Induce, GlyphoMax Induce, Honcho, JuryR, Landmaster, MirageR, Pondmaster, Protocol, Prosecutor, Ranger, Rascal, Rattler, Razor Pro, Rodeo, Roundup, Roundup Pro Concentrate, Roundup UltraMax, Roundup WeatherMax, Silhouette i Touchdown) i različitim dodacima, mnogih proizvođača (Bayer, Dow AgroSciences, Du Pont, Cenex/Land O’Lakes, Helena, Monsanto, Platte, Riverside/Terra i Zeneca).

Nakon komercijalnog uvođenja GM usjeva (1996.), masovno korištenje herbicida Roundup s glifosatom kao aktivnom tvari, u američkoj poljoprivredi zamijećeno je pogoršanje zdravstvenog stanja usjeva, prvenstveno kukuruza, uljane repice, pamuka, šećerne repe i soje. Glifosati onemogućuju biljci dostupnost biljnim hranjivima, a zahvaljujući pojavi novih patogena povećan je napad novih biljnih bolesti i nepredviđeno ugibanje biljaka (sudden death syndrome). Izvor novih patogena su domaće životinje hranjene GM usjevima, koje takođe oboljevaju prvenstveno od bolesti reproduktivnih organa.

Način djelovanja glifosata

Neki, malobrojni znanstveni časopisi, vjerojatno s određenim ciljem, navode da je toksičnost glifosata manja od kuhinjske soli ili aspirina, da se glifosat čvrsto veže za

 

Monsanto GMO
Gensko spremenjena koruza

čestice tla i ne ispire u podzemne vode, te da nema podataka o štetnom učinku glifosata nakon aplikacije u poljoprivredi[1]. Ova se tvrdnja pokazala netočnom, a služila je samo kao reklamni slogan za bolju prodaju i širenje Roundupa.

Glifosat je totalni herbicid u interakciji s nizom fizioloških procesa biljke. On ima jaku sposobnost vezanja na, za biljku, životinju i čovjeka važna mikrohraniva u tlu – metale (mangan, magnezij, željezo, nikal, cink i kalcij), koji djeluju kao kofaktori biljnih encima bitnih za različite fiziološke procese biljke, uključujući i sistem obrane. Na glifosat vezani metali biljci su nedostupni. Tako npr. glifosat vezanjem mangana inhibira djelovanje EPSPS encima uključenog u sintezu aromatskih aminokiselina.

UsjeviDrugim riječima, biljka tretirana glifosatom ne može imati urod veći od netretirane biljke. Smatra se da su, zahvaljujući Roundupu, Amerika i Kanada poslijednjih godina izgubile polovinu potencionalnog uroda poljoprivrednih usjeva, što je vidljivo nakon usporedbe s istim usjevima zemalja Europe – ista tehnološka razvijenost, ali bez GM usjeva.Proizvođač Roundupa, korporacija Monsanto, netočno tvrdi da se Roundup u tlu brzo razgrađuje. Vezujući se na metale u tlu, glifosat postaje vrlo stabilan i nije lakorazgradiv Danas, nakon dvadeset godina masovne primjene ovog herbicida zagađena su tla, tekuće i podzemne vode.

Poljoprivreda je složeni integrirani sistem, u kome su zdravlje biljke, te konačno urod, definirani međusobnom interakcijom mnogih komponenata. Tri glavne komponente su:
1) okolišna – dostupnost hranjiva, duljina dana, temperatura, vlaga i pH tla,
2) biotska – korisni mikroorganizmi tla (npr. Pseudomonas, bakterije fiksatori dušika),
3) obrambena – brani biljku od patogena koji oštećuju usjev.

Genetski potencijal biljke može se dostići ako se poboljša hranidba i zaštita od ekoloških stresnih uvjeta (zima, vrućina i suša), te zaštiti od biljnih bolesti i štetnika. Glifosati su u negativnoj interakciji sa svim nabrojenim komponentama, pa prema tome imaju negativno djelovanje na visinu uroda biljke.

Drugim riječima, biljka tretirana glifosatom ne može imati urod veći od netretirane biljke. Smatra se da su, zahvaljujući Roundupu, Amerika i Kanada poslijednjih godina izgubile polovinu potencionalnog uroda poljoprivrednih usjeva, što je vidljivo nakon usporedbe s istim usjevima zemalja Europe – ista tehnološka razvijenost, ali bez GM usjeva. (Tab. 1.)

Tab. 1. Urodi kukuruza i uljane repice u SAD i Kanadi (GMO) u poredbi sa urodima
u zapadnoj Europi (ne GMO)

Izvor: Jack Heinemann i sur., International Journal of Agricultural Sustainability (2013.)

Agroekosistem Usjev Prosječni urod (t/ha)
    1961 – 1985. god. 1986 – 2010. god.
SAD  kukuruz 5,438 8,284
Zapadna Europa 4,868 8,290
Kanada uljana repica 1,049 1,460
Zapadna Europa 2,148 3,189

Pojava otpornih korova

U svakom ekosistemu postoje mehanizmi adaptacije, što je ustvari i osnova evolucije života na Zemlji. Tako su se s vremenom pojavili i korovi otporni prema glifosatu. Jedan od posljednjih izvještaja navodi petnaestak korovskih vrsta otpornih prema glifosatu, unutar grupe od 63 korova u kojih se takva otpornost stvara. To praktički znači da je potrebno povećati koncentracije herbicida ili broj tretiranja korova. Rezultat – prema statističkim podacima Agencije za zaštitu okoliša (EPA) potrošnja glifosata u razoblju 2001-2007. godine je udvostručena. S time je porasla ugroženost okoliša. No usprkos svemu doći će dan kada više glifosat neće biti djelotvoran herbicid.

Epidemija bolesti vezanih uz glifosat – Poziv na akciju

Don Hubert, profesor emeritus s Purdue univerziteta i znanstveni savjetnik Ministarstva poljoprivrede SAD-a (USDA), znanstvenik s preko 40 godina radnog iskustva na području fiziologije i patologije bilja, krajem 2011. godine pred britanskim parlamentom održao je optužujući govor, navodeći glifosate kao najozbiljniju prijetnju okolišu, stočarstvu i ljudskoj vrsti.[2] Uz njegovo izlaganje priložena je lista od 168 znanstvenih referenci, (ovo citiram zbog neinformiranih čitatelja, koji tvrde da nedostaju znanstvene reference na tu temu). Ovdje navodim samo jedno njegovo predavanje na temu glifosata, a u okviru toga skrećem pozornost na samo neke prijetnje ljudskoj vrsti.

GM biljke su kemijski akumulatori i zahvaljujući njima nivo izloženosti čovjeka glifosatu je milijun puta veći no što bi bio u prirodnim uvjetima proizvodnje. Kao posljedica takvoj izloženosti u čovjeka se javljaja tridesetak bolesti, da spomenemo samo neke: autizam, Alcheimerova bolest, sterilnost, ugibanje stanica zametka, malformaciju ploda, povećanje učestalosti raka tiroidne žljezde, raka jetre, raka žućovoda, prekomjerna debljina, celijakija, visoki krvni tlak, diabetes, bubrežne bolesti, porast muške neplodnosti itd.

PlodnostPlodnost Amerikanaca u zadnjih pet godina smanjena je za 25%. Oko 93% Amerikanki u svom tijelu nose novi patogen – prion ili sličan prionu. To je prvi patogen sposoban da prelazi s biljke na životinju i čovjeka, s istom razornom snagom po plodnost domaćina. On je direktno vezan uz glifosat, a nalazi se u tlu i lancu prehrane čovjeka.• Broj djece koja boluju od autizma u Americi strelovito raste. 1960. godine na 100 tisuća Amerikanaca bilo je dvoje autistične djece, pred par godina jedno dijete na 88 Amerikanca, a danas jedno na 50. Predviđa se da će za sedam godina svako drugo dijete bolovati od ove opake bolesti.
• Plodnost Amerikanaca u zadnjih pet godina smanjena je za 25%. Oko 93% Amerikanki u svom tijelu nose novi patogen – prion ili sličan prionu. To je prvi patogen sposoban da prelazi s biljke na životinju i čovjeka, s istom razornom snagom po plodnost domaćina. On je direktno vezan uz glifosat, a nalazi se u tlu i lancu prehrane čovjeka.
• Zahvaljujući reziduama u hrani, majčino mlijeko Amerikanki ima od 760 do 1600 puta veći sadržaj glifosata od dozvoljenog u pitkoj vodi Europe.
• Testiranja su također pokazala da je nivo glifosata 10 puta veći u urinu Amerikanaca nego u urinu Europljana, iako je i u državama EU, gdje se uglavnom ne siju GMO, utvrđen određen stupanj ugroženosti. Njemački znanstvenici izvještavaju od 5 do 20 puta većoj koncentraciji glifosata u urinu ljudi od one dozvoljene u pitkoj vodi EU.
Profesor Huber upozorava: “Mi smo na rubu katastrofe koja prijeti čitavom čovječanstvu.”
Na temelju posljedica stravičnog 15-godišnjeg, masovnog eksperimenta s korištenjem glifosata na GM usjevima Argentine (vidi: Portal HKV, 19 siječnja 2012), liječnik dr.

Darío Gianfelici navodi dvije razine toksičnih učinaka:

1. Akutni učinak: povraćanje, proljev, poremetnje vida i disanja, svrbež kože, te
2. Kronične učinke uočljive nakon dužeg vremena kao posljedice većeg oštećenja DNA u ljudi koji su živjeli blizu tretiranih usjeva ili se hranili zrnom tretirane soje.

Ako su navodi istiniti, a nema razloga da ne budu, tada je zadnji čas za poduzimanje odlučnih mjera. Toga je svjesna EU koja GM usjevima (uz izuzetak Španjolske) ne otvara vrata, a svjesne su i SAD gdje je pokret za označavanje hrane s primjesama GMO i zabranu uporabe herbicida na bazi glifosata sve snažniji.

Unošenje tako snažnog kelatora minerala kao što je glifosat, u prehrambeni lanac, vodu i tlo predstavlja STOP GMOopravdanu prijetnju zdravlju svega živoga na zemlji i zahtijeva podrobnija istraživanja.

Izložen proturječnim argumentima znanosti i znanstvenika, običan građanim pita se ‘kome vjerovati?’

O pritisku na znanstvenike da rezultate svojih istraživanja promjene u interesu naručioca pisao sam ranije. (vidi Portal HKV 28 siječnja 2011.). One znanstvenike koji ne pristaju čekaju progoni i zlostavljanja.

Odličan pregled otrovnosti glifosata dala je 1995. godine Caroline Cox iz Oregona, SAD.[3] Premda je većina štetnih učinaka glifosata već bila dokazana u laboratorijskim istraživanjima, zbog interesa korporacija poput Monsanta, rezultati ovih istraživanja držani su u tajnosti.

IstraživanjaVeć kod prvih ispitivanja učinka glifosata utvrđeno je povećanje tumora testisa u pokusnih štakora (1981.), uvećanje frekvencije tumora bubrega u miševa (1983.), uvećan broj tumora pankreasa i jetre u štakora (1990.). Međutim Agencije za zaštitu okoliša (EPA) je za sve to našla obrazloženje i obezvrijedila sve navedene nalaze. Zanimljivo, odluci EPA o dozvoljenom povećanju uporabe glifosata, prethodilo je izvješće o nedostatku dokaza o povezanosti oboljenja i izloženosti glifosatu. Autor tog izvješća bio je plaćeni konzultant korporacije Monsanto, koja je financijski potpomogla istraživanja. Kad je interes u pitanju sve je moguće, pa i lažni rezultati.Već kod prvih ispitivanja učinka glifosata utvrđeno je povećanje tumora testisa u pokusnih štakora (1981.), uvećanje frekvencije tumora bubrega u miševa (1983.), uvećan broj tumora pankreasa i jetre u štakora (1990.). Međutim Agencije za zaštitu okoliša (EPA) je za sve to našla obrazloženje i obezvrijedila sve navedene nalaze.

Zanimljivo, odluci EPA o dozvoljenom povećanju uporabe glifosata, prethodilo je izvješće o nedostatku dokaza o povezanosti oboljenja i izloženosti glifosatu. Autor tog izvješća bio je plaćeni konzultant korporacije Monsanto, koja je financijski potpomogla istraživanja. Kad je interes u pitanju sve je moguće, pa i lažni rezultati.

Od Ministarstva poljoprivrede (USDA) i EPA traži se zabrana korištenja svih herbicida na osnovi aktivne tvari glifosata, ili točnije s Monsantom se ponavlja prića poput onih s njegovim ranijim otrovnim kemikalijama:
• Polikloriranim bifenolima (PBC), s vrlo širokom namjenom u industriji boja i lakova, rashladnih uređaja, plastike i gume, insekticid itd, koji je isti proizvođač (Monsanto) lansirao 1930. Do 1977. prodavao se pod stotinjak raznih naziva (najrašireniji Aroclor), kao za ljude i okoliš neopasan. Američki Kongres je ipak 1979. zabranio taj otrov.
• Insekticid DDT – korišten od 1940. tijekom II svjetskog rata i kasnije. Pokazalo se da DDT uzrokuje rak kod ljudi, te predstavlja opasnost za životinje i ptice. 1972. godine zabranjeno je korišđtenje u poljoprivredi SAD.
• Herbicid i defoliant Agent Orange – (smjesa herbicida 4,5-T i 2,4-D) koristila je britanska vojska pedesetih godina za uništavanje šuma u Maleziji, a potom šezdesetih američka vojska s istim ciljem u Vijetnamu. Danas zabranjen.
Danas, nakon 30 godina otkako su te kemikalije zabranjene, tlo, vode i ljudsko tijelo još su uvijek toliko zagađeni da će biti potrebne dekade čišćenja i odstranjivanja tih kemikalija.

Širom svijeta sve je snažniji pokret za zabranu uporabe glifosata. Zanimljivo, El Salvador i Sri Lanka već su takvu zabranu donijele. Hoćemo li mi čekati odluku Amerike, ili smo u stanju sami zaštititi vlastiti narod?

Kako djeluje MONSANTO

Jednom prilikom napisao sam da je multinacionalnoj korporaciji najlakše ući u neku zemlju preko kupljenog višeg državnog službenika ili utjecajnog znanstvenika. Opisao sam i primjer s Indonezijom, gdje je korporacija Monsanto (prema Financial Times-u,) u razdoblju 1997-2002. raznim državnim službenicima Indonezije dodijelila preko 700 GMODošlo je vrijeme da nadležna Ministarstva poljoprivrede, zaštite okoliša i zdravstva pokrenu zabranu uporabe herbicida na bazi glifosata, a USKOK, ili tko već po dužnosti to mora pokrenuti, počne s pokretanjem postupaka protiv “prodanih duša” koje se zalažu za GMO usjeve u Hrvatskoj.tisuća US dolara mita s namjerom da poboljša plasman svojih pesticida u Indoneziji. Ispostavilo se da je oko 140 indonezijskih državnih službenika, ili članova njihovih familija, primilo mito. Bili su to viši službenici Ministarstva zaštite okoliša, Ministarstva poljoprivrede te Nacionalnog odbora za planiranje i razvoj. Eto pokazalo se da sam GMO6bio u pravu bar kad je Indonezija u pitanju. Volio bih da ne budem u pravu kada je u pitanju Hrvatska.

Živimo u vrijeme kad je pad moralnih vrijednosti i porast pohlepe za materijalnim dobrima stvorio idealnu klimu za djelovanje korporacija. Korupcija je uobičajeni alat djelovanja. Postavlja se pitanje tko bi u nekoj zemlji poput Hrvatske o takvoj vrsti korupcije trebao voditi računa? Ovdje nije u pitanju iznos korupcije. Ovdje su u pitanju posljedice te korupcije po zdravlje nacije, što je mnogo važnije od par prokockanih miljuna u privredi Hrvatske. Dakle došlo je vrijeme da nadležna Ministarstva poljoprivrede, zaštite okoliša i zdravstva pokrenu zabranu uporabe herbicida na bazi glifosata, a USKOK, ili tko već po dužnosti to mora pokrenuti, počne s pokretanjem postupaka protiv “prodanih duša” koje se zalažu za GMO usjeve u Hrvatskoj.

Za Hrvatsku bi zabrana uporabe herbicida na bazi glifosata ujedno bila siguran štit od eventualnih odluka Europske Komisije o dozvoli sjetve RR-usjeva. Nemojmo propustiti šansu.

Konačno i Američki sud (Department of Justice and the Securities & Exchange Commision) je shvatio licemjerje Monsantovog slogana “Poštenje je osnova našeg djelovanja. Ono uključuje: uljuđenost, dosljednost i hrabrost” i usprkos svim lobijima, za korupciju u Indoneziji presudio kaznu od jedan i po milijuna US dolara.

Vrijeme će pokazati hoće li i Hrvatsko pravosuđe imati tu snagu, ili ćemo zbog materijalnog interesa korporacija dopustiti nestanak nacije, kao što se to događa sa SAD-om.

Marijan Jošt

Reference

1. Stephen O. Duke and Stephen B. Powles. 2008. Mini-review – Glyphosate: a once-in-a-century herbicide. Pest Managemen Science, 64:319–325.

2. Don M. Huber. 2011. The effects of glyphosate (Roundup®) on soils, crops and consumers: new diseases in GM corn and soy and animals fed with it.

3. Cox Caroline. 1995. Northwest Coalition for Alternatives to Pesticides. Journal of Pesticide Reform, Volume 24(4).

Analiza pitne vode 25.4.2017, vodovod Ljubljana

Poročilo o izvedeni nalogi
JP – VODOVOD – KANALIZACIJA D.O.O. – spremljanje zdravstvene ustreznosti pitne vode

Zakaj so druge države prepovedale glifosat

Zgodba na prvi pogled

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/12/15/glyphosate-modern-diseases-pathway.aspx

 • Povečanje uporabe glifosata v Združenih državah je zelo dobro povezano s sočasnim povečanjem incidence in / ali smrtnosti večkratnih bolezni, vključno z več vrstami raka
 • Stopnje raka ščitnice, raka jeter, raka na mehurju, raka trebušne slinavke, raka ledvic in mieloidne levkemije so se zvišale skupaj z uporabo glifosata
 • Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je marca 2015 revidirala svojo oceno rakotvornega potenciala glifosata in jo označila kot “verjetno rakotvorno snov”

Avtorja Anthony Samsel in Stephanie Seneff

Glifosat je aktivna sestavina v prodornem herbicidu, Roundup. Njegova uporaba na pridelkih za zatiranje plevelov v Združenih državah in drugod je v zadnjih dveh desetletjih dramatično narasla.

Povečanje je posledica povečanja v istem časovnem obdobju pri uporabi gensko spremenjenih (gensko spremenjenih) pridelkov, razširjenosti rastlin, odpornih na glifosat, med gensko spremenjenimi pridelki (zaradi nujnih večjih odmerkov, da bi dosegli isti herbicidni učinek), kot kot tudi povečano sprejemanje glifosata kot sredstvo za sušenje tik pred žetvijo.

Pridelki GSO vključujejo koruzo, sojo, oljno ogrščico in sladkorno peso. [1] Tretiranje posevkov z glifosatom vključuje uporabo pridelkov, ki niso GSO, kot so sušeni grah, fižol in leča.

Treba je opozoriti, da je uporaba glifosata za  trajno nadzorovanje plevela zdaj glavna strategija upravljanja s pridelki.

Povečanje uporabe glifosata v Združenih državah je v korelaciji z sočasnim povečanjem incidence in / ali smrtnosti večkratnih bolezni, vključno z več vrstami raka. [1]

Ti vključujejo rak ščitnice, rak jeter, rak mehurja, rak trebušne slinavke, rak ledvic in mieloidna levkemija. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je marca 2015 revidirala svojo oceno rakotvornega potenciala glifosata, ki jo je označila kot “verjetno rakotvorno snov”. [2,3]

Zakaj so druge države prepovedale glifosat

Novoizvoljeni predsednik Šrilanke, Maithripala Sirisena, je kot eno izmed njegovih prvih dejanj po volitvah prepovedal uvoz glifosata.

Ta ukrep je temeljil na študijah Jayasumana et al. da je bil glifosat ključni dejavnik pri kronični bolezni ledvic, ki je prizadel alarmantno število mladih kmetijskih delavcev v severni regiji [4,5], verjetno pa je bil še dodatno motiviran zaradi ponovne ocene WHO njenega rakotvornega potenciala.

Bolezen ledvic je dejavnik tveganja za več rakavih obolenj, pri čemer je ledvična dializa povezana s povečanim tveganjem kaposijevega sarkoma za več kot 
50-krat, z 3- do 10-kratnim povečanim tveganjem za nastanek raka ledvic in 2- do 9-kratnim povečanim tveganjem rak ščitnice.

Številni drugi raki kažejo tudi skromnejše povečanje tveganja [6]. Študija podgan, ki so krmili gensko spremenjeno koruzo in tretirano z Roundup v celotni življenjski dobi, je pokazala znatno povečano tveganje za velike tumorje tumorja pri samicah, skupaj s poškodbo ledvic in jeter pri samcih [7].

Večina tumorjev je bila benigna, vendar so obstajale tri metastaze (pri samicah) in dva Wilmova tumorja, ugotovljena v ledvicah samcev, ki jih je bilo treba zaradi prevelikih tumorjev zgodaj evtanizirati, kar je naraslo na več kot 25 odstotkov njihovega telesa velikosti.

Izpostavljene živali so imele tudi skrajšano življenjsko dobo v primerjavi s kontrolami.

Glifosat ima estrogene učinke tudi pri nizkih odmerkih

Hormonski estrogen je bil leta 2003 razglašen za človeško rakotvorno s strani Nacionalnega toksikološkega programa [8]. Dokazano je bilo, da ima glifosat estrogenske učinke pri minutah, v in vitro poskusih na celicah tumorja. [9]

Glifosat je lahko v teh celicah povzročil proliferacijo v koncentracijah delcev na bilijon, in to je storil z vezavno afiniteto na estrogenski receptor in povzročil aktivacijo odziva na estrogen (ERE).

Dejstvo, da bi estrogenski antagonist, ICI 182780, lahko zaviral delovanje glifosata, je bil precej prepričljivo dokazan, da je bil posredovan z mimikrijo estrogena.

Tradicionalni pojmi v toksikologiji so osredotočeni na diktat Paracelsusa, da “odmerek tvori strup”, kar pomeni, da bi morali povečati tveganje za toksičnost, saj se raven izpostavljenosti poveča.

Vendar pa je splošnost tega koncepta izpodbijana zaradi ugotovitve, da kemikalije, ki motijo ​​endokrine motnje (EDC), pogosto kažejo večji potencial za povzročanje raka pri zelo nizkih odmerkih kot pri višjih odmerkih.

Glifosat lahko moti ravnovesje vaših mikrobov

Glifosat je strupen za mnoge mikrobe kot tudi za večino rastlin, in en verjeten učinek kronične nizke odmerke peroralne izpostavljenosti glifosatu je motnja ravnovesja med črevesnimi mikrobi in prekomerno zastopanostjo patogenov. [11]

To povzroči kronično vnetno stanje v črevesju, pa tudi oslabljeno pregrado črevesja in številne druge posledice.

Vedno bolj je očitno, da kronično vnetje povečuje tveganje za nastanek raka in da so znani dejavniki tveganja raka v resnici številne vnetne bolezni, kot so Crohnova bolezen, hepatitis, schistosomiasis, tiroiditis, prostatitis in vnetna črevesna bolezen [12].

V tem članku pregledamo raziskovalno literaturo o glifosatu s posebnim poudarkom na dokazih o kancerogenem potencialu, ki vključuje indukcijo glikozatskih presnovnih motenj, oksidativni stres in poškodbo DNA, ki so znani vzroki za razvoj raka.

Monsantove zgodnje študije

Samsel je vložil peticijo EPA za kopije dokumentov, ki izvirajo iz Monsantoja, od leta 1970 do osemdesetih let, ki opisujejo poskuse, ki jih je izvedel Monsanto, da bi ocenili, ali je glifosat varen za prehrano ljudi.

V tem poglavju podajamo povzetek naših ugotovitev, povezanih s temi dokumenti, zlasti glede indikacij po poškodbi ledvic, tumorigenicnosti, bioakumulacije in metabolitov glifosata.

Kidney Damage

Spremembe ledvic, povezane s kronično progresivno nevropatijo, so bile večinoma pri samcih, pa tudi pri nekaterih ženskah kontrolnih in zdravljenih skupin. V medeničnem epiteliju ledvice so se pojavili tudi mineralizacija in mineralizirani ostanki, najpogosteje pri ženskah.

Po predlożitvi śtudije je EPA pozneje Monsanto prosil za histolośko preućitev moških żivali z nizkim in srednjim odmerkom, kar je povzroćilo ugotovitev brez opaznega ućinka (NOEL). V odgovor je Monsanto v poročilo o patologiji predložil dodatek [14].

Rezultati dodatka so povzeli pregled ledvic in ugotovili minimalno tubularno dilatacijo, ki jo je spremljala intersticijska fibroza v vseh preskusnih skupinah.

Ugotovili smo statistično značilno povečanje tubularne dilatacije ledvice. 50-odstotno povečanje sprememb ledvic v skupini z majhnimi odmerki in v skupini z visokim odmerkom je bilo ugotovljeno štirikratno povečanje incidence v primerjavi s kontrolno skupino.

Intersticijska ledvična fibroza se začne z akumulacijo zunajceličnih matriksnih proteinov, kar je posledica vnetja in poškodb celic, ki jo najdemo pri vseh vrstah kronične ledvične bolezni (CKD). Intersticijska fibroza je progresivna patogeneza, ki vodi v odpoved ledvic v končni fazi. [19]

Tumorigenicnost

26-mesečna dolgoročna študija pri podganah je pokazala množico tumorjev v žlezah in organih [13]. Pojavile so se (od najvišje do najmanjše incidence) v naslednjih organih: hipofizo, ščitnico, timus, mlečne žleze, testise, ledvice, trebušno slinavko, jetra in pljuča.

Nadzorno telo hipofize, tiroidne žleze in imunske funkcije in motnje lahko povzročijo bolezni, vključno z rakom. Te žleze proizvajajo številne potrebne hormone, ki nadzirajo številne biološke procese.

Tumorigenska rast tudi moti funkcionalnost žlez in organov, kjer se pojavi rast. Dokument o poslovni skrivnosti Monsanto [13] je pokazal, da obstajajo statistično značilne limfocitne hiperplazije timusa in pomembni tumorji ščitnice C-celic.

Opozoriti je treba, da je med temi raziskavami prišlo do pomembne incidence tumorjev. Vendar pa je Monsanto pri ustvarjanju dvoma in prikrivanja statističnega pomena neprijetnih ugotovitev, ki bi lahko preprečili registracijo izdelka, uporabil eksperimentalni hrup iz treh, petih, sedmih in celo 11 nepovezanih kontrolnih študijah, da bi po potrebi učinkovito prikril rezultate.

V nekaterih primerih je lasten nadzor eksperimenta pokazal 0 odstotno incidenco tumorjev, medtem ko so bili rezultati za skupine, obdelane z glifosatom, statistično pomembne. Vendar pa so bili po nepošteni čarovniji primerjave ugotovitev z nepovezanimi zgodovinskimi kontrolami razloženi kot skrivnost in se šteje, da niso povezani z dajanjem glifosata.

Uporaba teh odstopanj je učinkovito nevtralizirala neprijetne rezultate in tako omogočila trženje izdelka. Če ne bi sodelovali v tej prevari, glifosat morda nikoli ni bil registriran za uporabo.

Dokumenti EPA kažejo, da soglasje mnenja o registraciji izdelka ni bilo doseženo. Vsi člani nadzornega odbora EPA za glifosat niso odobrili registracije glifosata. Bilo je nekaj takšnih, ki so nasprotovali in podpisali “NE PRIZNATE”.

Bioakumulacija

Ridley in Mirly [25] sta ugotovila bioakumulacijo 14C radioaktivno označenega glifosata v tkivih podganja Sprague Dawley. Ostanki so bili prisotni v kosteh, kostnem mozgu, krvi in ​​žlezah, vključno s ščitnico, testisom in jajčniki, pa tudi glavnimi organi, vključno s srcem, jetri, pljuči, ledvicami, vranico in želodcem.

Izdaja kontrolne podgane “Diet

“Podatki o zgodovinskih kontrolah” kažejo, da bi 13 do 71 odstotkov laboratorijskih živali, ki so bile uporabljene za izvajanje preskusov toksičnosti na različnih kemikalijah, spontano predstavljale tumorje in 26 do 93 odstotkov tumorjev hipofize. Njihova ledvična funkcija je pogosto slabša.

Nedavna raziskava družbe Mesnage et al. [29] da bi ocenili, ali so strupene kemikalije, prisotne v krmi, ki je standardna cena za te živali, lahko vzrok za to presenetljivo visoko stopnjo ozadja bolezni. Devet od 13 vzorcev pogosto uporabljenih laboratorijskih podgrjevalnih krmil je pozitivno pozitivno na glifosat.

Tako so lahko ti “spontani” pojavi bolezni posledica strupenih kemikalij v krmi pri kontrolnih živalih in ne na nekaterih osnovnih genskih poškodbah, kar sproža resna vprašanja o veljavnosti študij, ki temeljijo na izpostavljenih živalih, kot so kontrolna skupina.

Jasno je, da se v prihodnjih študijah o morebitni toksičnosti katerekoli okoljske kemikalije obravnava vprašanje možne strupenosti kemikalij, ki onesnažujejo prehrano kontrolnih živali in / ali morebitnega vpliva prehranskih neravnovesij.

Krmljenje kontrolnih živali z nezdravo prehrano vodi v povečano tveganje za nastanek raka v kontrolni skupini, zaradi česar je v poskusni skupini veliko težje videti signal. Poleg tega, ker so estrogene kemikalije pogosto bolj strupene pri ekstremno nizkih odmerkih kot pri odmerkih srednjega razreda, je zlahka videti, zakaj se lahko kontrolna skupina kaže znatno pogostnost raka.

Dokaz o poškodbah DNA iz raziskovalne literature

Po poročilu IARC [2], čeprav obstajajo le omejeni neposredni dokazi o rakotvornosti glifosata pri ljudeh, obstajajo trdni dokazi, da lahko glifosat deluje na podlagi dveh ključnih značilnosti rakotvornih snovi: indukcije kromosomskih poškodb in indukcije oksidativnega stresa.

Študija o morskih ježah je raziskala več različnih formulacij pesticidov na osnovi glifosata in ugotovila, da so vsi motili celični ciklus. Spreji, ki se uporabljajo za širjenje pesticidov, lahko izpostavijo ljudi v bližini do 500 do 4.000-krat večjih odmerkov, kot so potrebni za povzročitev motenj celičnega ciklusa [37].

Študija o otrocih, ki živijo v bližini riževih polj kmetij v Maleziji, je razkrila prelome DNA in kromosomske prelome, povezane z zmanjšano koncentracijo holinesteraze v krvi [38], ki so bili pripisani izpostavljanju organofosfatnim insekticidom.

Študija ni natančno določila, kateri pesticidi so bili otroci izpostavljeni, vendar je glifosat splošni herbicid, katerega uporaba v rižicah na Šrilanki je privedla do razširjene odpovedi ledvic pri mladih kmetijskih delavcih tam, kar je končno povzročilo prepoved uporabe glifosata v Šri Lanka. [4,5]

Slabo sintezo glicina

Morda je presenetljivo, nedavna študija je predlagala, da glifosat lahko služi koristno vlogo pri zdravljenju raka zaradi svoje sposobnosti zaviranja sinteze glicina. [121]

Glicin je bistven za sintezo DNA in s tem za proliferacijo celic. Študije in vitro na osmih različnih rakavih celičnih linijah (vključno s prostato, jajčnikom, materničnim vratom in pljučnim rakom) so pokazale, da je glifosat v odmerkih od 15 do 50 mM citotoksičen za tumorske celice in da je treba citotoksičnost za normalne celične linije zahtevati višje odmerke (npr. , 100 mM).

Domneva se, da je mehanizem delovanja vključeval poslabšano sintezo glicina zaradi glifosata, ki deluje kot glikin mimetik. V neposrednem protislovju pa je bilo dokazano, da glicin prepreči tumorigenezo, [122] in je močno anti-angiogeno hranilo, ki zavira rast tumorja. [123] Slabo sintezo glicina ima verjetno tudi druge neželene učinke, kot je možnost, da glifosat ovira konjugacijo glicina benzenskih spojin.

Zlasti je to mehanizem, ki ga mikrobi črevesja, zlasti Bifidobacteria, uporabljajo za razstrupljanje fenolnih spojin, ki proizvajajo hipupat (benzoilglicin), glicin konjugat benzojske kisline kot mehanizem za razstrupljanje. [124] Dokazano je, da je glicin omejevalni dejavnik pri proizvodnji hippurata. [125]

Pred tem smo navedli, da glifosat prednostno škoduje Bifidobacteria, [46] in študije so pokazale zmanjšano število bifidobakterij pri debelih podganah skupaj z zmanjšanim izločanjem hipupata. [126] Dokazano je, da imajo tudi debeli ljudje zmanjšan urinski hipupat. [127]

Poleg tega je spodnji urinski hipupat povezan z ulceroznim kolitisom, zlasti Crohnovo boleznijo. [128] V švedski študiji več kot 21.000 bolnikov s Crohnovo boleznijo so ugotovili povečano tveganje za širok razpon raka, vključno z jetri, trebušno slinavko, pljučnico, prostato, testisom, ledvičnim, skvamoznim celičnim rakom kože, endokrinim tumorjem in levkemijo.

Crohnova in vnetna črevesna bolezen v ZDA pogosteje naraščata v koraku s povečanjem uporabe glifosata na koruznih in sojinih pridelkih.

Rak debelega črevesa in jeter

Incidenca raka jeter v ZDA se je v zadnjih dveh desetletjih močno povečala. Nonalcoholic steatohepatitis (NASH) je bolezen maščobnih jeter, ki je povezana s prekomerno prehransko fruktozo. [130] Domnevamo, da je to predvsem posledica prekinitve metabolizma črevesne fruktoze zaradi glifosata, ki blokira šikamično pot.

Izpostavljenost podganam Wistar do herbicida Glyphosate-Biocarb v obdobju 75 dni je povzročila poškodbe jeter, vključno z zvišano serumsko alanin-aminotransferazo (ALT) in aspartat-aminotransferazo (AST), kar kaže na nepopravljivo škodo hepatocitov, kot tudi veliko usedanje retikulinskih vlaken, ki vsebujejo kolagen tipa III, [155] kar kaže na jetrno fibrozo, [156] ki je glavni dejavnik tveganja za hepatokarcinogenezo.

Rak trebušne slinavke

Rak pankreasa je eden od rakov, katerih incidenca se povečuje v koraku s povečanjem uporabe glifosata na koruznih in sojinih pridelkih [1]. Učinki kelatacije glifosata v kovini so povzročili hudo pomanjkanje mangana pri kravah [83].

Podgane, ki so krmili s hrano, pomanjkljivo v manganu, so pokazale bistveno manjše koncentracije mangana v jetrih, ledvicah, srcu in trebušni slinavki v primerjavi s kontrolno skupino. [165] Vsebnost pankreasnega insulina se je zmanjšala za 63 odstotkov, zmanjšal pa se je tudi  insulin, kar kaže na to, da pomanjkanje mangana lahko igra neposredno vlogo pri diabetesu in otoških celicah, ki imajo pomanjkanje insulina.

Rak ledvic

Kronična ledvična bolezen (CKD) in rak sta vzajemno povezana: rak ali njeno zdravljenje lahko povzroči CKD in bolnike s CKD povečajo tveganje za raka. Študija in vitro pri testiranju na podganah in celicah Sertoli je pokazala, da Roundup sproži kalcijsko posredovano celično smrt, povezano z zmanjšanjem ravni antioksidantnega glutationa, skupaj z reaktivno aktivnimi tioobarbiturskimi kislinami (TBARS) in proteinskimi karbonili, ki kažejo na oksidacijo beljakovin in poškodbo glikacije [ 94]

Pri dajanju L-butionina (S, R) -sulfoximina (BSO), specifičnemu inhibitorju sinteze glutationa, pri podganah je prišlo do zmanjšanih ravni glutationa v ledvicah in opaznega povečanja patologij, povezanih s policistično boleznijo ledvic [177].

Katarakti in melanoma

Monsatojeve  študije kemikalije so pokazale povečano tveganje za nastanek katarakte po izpostavitvi Roundupu. Zgodnje katarakte so povezane z nezadostno antioksidativno aktivnost in so zato potencialno tveganje za nastanek raka. Obstaja povezava med holestazo in katarakti zaradi slabe absorpcije hranil, ki zaščitijo objektiv pred UV žarki. Študije o kratkotrajni izpostavljenosti soma na subletne ravni Roundupa so pokazale toksičnost za škrge, jetra in ledvice [181].

Opažene povišane ravni nekonjugirane bilirubina in alanin-aminotransferaze (ALT) kažejo na holestazo, kar je verjetno delno posledica poslabšanja funkcije encima CYP. Melanom je ena od vrst raka, ki je bila povezana z izpostavljenostjo glifosatom v kmetijstvu. Starostno prilagojena analiza je pokazala 80-odstotno povečano tveganje za pojav melanoma v povezavi z uporabo glifosata v študiji o aplikatorjih za pesticide v Iowi in Severni Karolini. [187]

Rak ščitnice

Incidenca raka ščitnice v Združenih državah se je v zadnjih dveh desetletjih dramatično povečala, v koraku s povečanjem uporabe glifosata na koruznih in sojinih pridelkih. Ni jasno, kako lahko glifosat poveča tveganje za raka ščitnice nad splošnimi dejavniki, ki so bili že opisani v tem prispevku, vendar je verjetno, da ima vlogo selenoproteinov slabše vključevanje selena v selen.

Rak na dojki

Rak dojke predstavlja eno tretjino diagnoze raka in 15 odstotkov smrtnih primerov raka pri ženskah v Združenih državah Amerike. Študija in vitro je potrdila, da glifosat spodbuja proliferacijo človeških celic raka dojke, kadar je prisoten v koncentracijah delov na bilijone [9]. Ta učinek je značilen za hormonsko odvisne celične linije in je posledica sposobnosti glifosata, da deluje kot estrogensko sredstvo.

Ne-Hodgkinov limfom

V zadnjih treh desetletjih se je pojavilo povečano incidenco raka ne-Hodgkinovega limfoma (NHL), tako v Evropi [226] kot v Ameriki [227]

Kmetijski delavci imajo večje tveganje za NHL kot splošno prebivalstvo, vendar je težko razbiti učinke glifosata v primerjavi z neštetimi drugimi strupenimi kemikalijami, s katerimi so izpostavljeni, kar prav tako prinaša večje tveganje [228]. Vendar so nekatere študije lahko neposredno povezale glifosat z NHL.

Trojna povečana nevarnost NHL v povezavi z izpostavljenostjo glifosatu je bila ugotovljena v študiji iz leta 2002 iz Švedske [229]. V poznejši švedski študiji v letu 2008, ki je v letu 2008 obsegala več kot 900 primerov raka, je bilo ugotovljeno tudi znatno povečano tveganje za NHL (OR 2.02). [230] Kanadska študija je pokazala korelacijo med številom dni na leto izpostavljenosti glifosatu in tveganjem za NHL. [231]

Celiakova bolezen, skupaj z bolj splošnim stanjem, intoleranco za gluten, je nedavno dosegla epidemijo v ZDA, in domneva se, da je ta povečana občutljivost pšenice neposredna posledica kontaminacije glifosata pšenice zaradi vedno pogostejše prakse tretiranja pšenice z glifosatom tik pred žetvijo. [158]

Bolniki s celiakijo imajo povečano tveganje za nastanek raka, zlasti ne-Hodgkinovega limfoma, in imajo statistično skrajšano življenjsko dobo, predvsem zaradi tega povečanega tveganja za raka.

Zaključek

Pregledali smo raziskovalno literaturo o glifosatu in o bioloških procesih, povezanih z rakom, in zagotovili smo trdne dokaze, da glifosat verjetno prispeva k povečani razširjenosti različnih vrst raka pri ljudeh.

Monsantova zgodnja raziskava je razkrila nekatere trende na živalskih modelih, ki jih ne bi smeli zanemariti. V zadnjih letih izpostavljenosti glifosatom so bili živi laboratoriji, kjer so ljudje morski prašički, rezultati pa so zaskrbljujoči.

Dokazali smo, da glifosat pretvarja izpostavljene celice v stanje, ki sproži tumor, s tem, da zavre ključne encime v transportni verigi elektronov, kot so sukcinat dehidrogenaza in fumaratna hidrataza.

Glifosat kelatira mangan, zmanjšuje njegovo biološko uporabnost in mangan je pomemben katalizator za MnSOD, ki ščiti mitohondrije pred oksidativno škodo, ki lahko povzroči mutacije v DNA. Glifosat povzroča tudi poslabšanje metabolizma fruktoze zaradi kopičenja PEP po blokadi šikamične poti.

To vodi k sintezi večkratnih sladkorjev s kratkimi verigami, za katere je znano, da so zelo močna sredstva za glikacijo, kot sta metilgloksial in glikoksalat. Glifosat je zlahka nitroziliran, znan je, da je nitrozil glifosat izredno strupen in kancerogen. Mikrobne poti pretvorijo glifosat v sarkozin, znan marker za rak prostate, verjetno zaradi svoje nitrozilirane oblike.

Pogosto spregledani vidik glifosatove toksičnosti je njena interferenca z encimi, ki imajo zaradi mimikrije glicin kot substrat. Fenolne spojine se detoksificirajo s črevesnimi mikrobi s konjugacijo glicina, da se proizvedejo proizvodi, kot je hipupat. Bifidobakterije so pomembne za vlogo, ki jo igrajo pri zaščiti teh ksenobiotikov s takšno konjugacijo.

Zmanjšan hipupat je povezan s Crohnovo boleznijo in vnetno črevesno boleznijo, ki kaže epidemiološke trende, ki se ujemajo s povečano uporabo glifosata na glavnih rastlinah in so povezani s povečanim tveganjem za širok razpon raka, zlasti ne-Hodgkinovega limfoma.

Limfom je povezan tudi z glifosatom s študijami izpostavljenosti okolja v kmetijskih okoljih.

Več študij, in vitro in in vivo, je pokazalo, da glifosat škoduje DNK, kar je neposreden korak proti tumorigeničnosti. Te študije so potekale na morskih ježkih, ribah, miših in različnih vrstah človeških celic in vitro. Otroci v Maleziji, ki živijo v bližini peščenih rižev, imajo dokaze o poškodbah DNA.

Epidemiološke študije močno podpirajo povezave med glifosatom in večkratnimi vrstami raka, z izredno dobro ujemajočimi trendi navznoter pri več oblikah raka v koraku s povečano uporabo glifosata na koruznih in sojinih pridelkih.

Čeprav te močne korelacije ne morejo dokazati vzročnosti, so biološki dokazi močni za podporo mehanizmom, ki so verjetno v igri, kar lahko pojasnjuje ugotovljene korelacije z verodostojnimi znanstvenimi argumenti. Povezave glifosata s specifičnimi vrstami raka se pogosto lahko razložijo s posebnimi patologijami. Na primer, pomanjkanje sukcinat dehidrogenaze je povezano z rakom nadledvične žleze [17].

Pomanjkanje selenoproteina verjetno prispeva k raku ščitnice. Ukrep glifosata kot mimetik estrogena pojasnjuje povečano tveganje za nastanek raka dojke.

Rak prostate je povezan s sarkozinom, stranskim produktom razgradnje glifosata z mikrobi črevesja. Slabo presnovo fruktoze povezujejo z boleznijo maščobnih jeter, kar je dejavnik tveganja za jetrno tumorigenezo. Slabo sintezo melanina zaradi melanocitov zaradi pomanjkljivosti v predhodniku, tirozinu, proizvodu šikamične poti, lahko pojasni povečano incidenco kožnega melanoma.

To se zveča s pomanjkanjem triptofana, saj je tudi triptofan zaščiten pred UV-izpostavljenostjo. Pomanjkanje mangana poudarja trebušno slinavko in poslabša sintezo insulina, kar bi lahko razložilo nedavno epidemijo raka trebušne slinavke.

Povečan oksalat, delno zaradi lastniških formulacij, poudarja ledvice in prispeva k tveganju tumorjev ledvic. Pri kopičenju glifosata v kostnem mozgu se lahko pričakuje, da bo prekinil proces zorenja limfocitov prek prekurzorjev izvornih celic. Glicin tvori konjugate z organskimi kancerogenimi snovmi, pridobljenimi iz benzena, in glifosat verjetno posega v ta proces.

Vpliv glifosata na delovanje encima CYP ogroža razstrupljanje več drugih kancerogenih učinkovin, kar povečuje rakotvorni potencial.

Na splošno so dokazi o rakotvornosti glifosata prisiljeni in večfaktorski. Prepričani smo, da razpoložljivi dokazi zahtevajo ponovno presojo kompenzacije tveganja in koristi glede uporabe glifosata za zatiranje plevelov in zagovarjamo veliko strožjo regulacijo glifosata.

Poročilo Bolnišničnega registra Onkološkega inštituta Ljubljana

Aluminij in prehrana

Zdravniki opozarjajo: če uporabljate aluminijasto folijo, jo nehajte takoj in to je razlog, zakaj

http://www.thehealthconsciousness.com/doctors-warn-use-aluminum-foil-stop-right-now-reason/

Vsi uporabljamo aluminijasto folijo v kuhinji, za peko in zavijanje, pogosto jo uporabljamo za zdravljenje nekaterih bolezni. Vendar pa je nedavna študija pokazala, da obstaja nekaj pomembnih dejstev, ki jih ne vemo o tem kuhinjskem pripomočku.

Aluminij je nevro-toksična težka kovina, ki ima resne stranske učinke na delovanje možganov in je celo povezana z Alzheimerjevo boleznijo. Po mnenju medicinskih strokovnjakov lahko izpostavljenost aluminiju povzroči dolgotrajne škodljive učinke, vključno z duševnim težavami, izgubo psihofizičnega ravnovesja, spomina, koordinacijo in telesno kontrolo. Študija je pokazala, da kuhanje z aluminijasto folijo vpliva na kosti, saj se aluminij veže v notranjost kosti in in zmanjšuje raven kalcija. Poleg tega so raziskovalci povezali kuhanje z aluminijasto folijo s pljučno fibrozo in drugimi dihalnimi težavami zaradi vdihavanja aluminijevih mikro delcev. Enaki učinki so doseženi pri žaru z uporabo aluminija. Številni ljudje se še vedno ne zavedajo dejstva, da  aluminijasta folija izpostavljena visokim temperaturam sprošča manjše količine aluminija  v hrano. Dr. Essam Zubaidy, raziskovalec kemijskega inženirstva na ameriški univerzi v Sharjahu, je ocenil učinke aluminija pri peki jedi in ugotovil, da lahko obrok, pripravljen z uporabo aluminijaste folije, vsebuje do 400 mg aluminija. Višja je temperatura, več se ga izloči. Folija ni primerna za peko in ni primerna za uporabo pri pripravi  zelenjave, kot so paradižnik, sok citrusov ali začimbePo podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je RDA (priporočeni dnevni odmerek) za aluminij omejen na 60 mg dnevno. 

Aditivi za živila, kot so E173, E520, E521, E523 E541, E545, E554, E555 E556 in E559 vsebujejo aluminijeve spojine. Za razliko od železa in drugih vitaminov in mineralov, naše telo ne potrebuje aluminija. Telo ga ne zna ustrezno razgraditi ali izločiti iz telesa. Kaj se torej zgodi z aluminijem v telesu? Shranjuje se v našem telesu in se sčasoma kopiči v naših ledvicah, možganih, pljučih, jetrih in ščitnici, kar lahko zelo škoduje našemu zdravju.

Močni razlogi za odstranitev aluminija iz vašega življenja

Aluminij poškoduje vaš centralni živčni sistem. Dokazano je, da je izpostavljenost otrok aluminiju povezana z avtizmom. Otroci so lahko izpostavljeni visokim koncentracijah aluminija tudi iz pitne vode. Bolezni možganov in kosti so opazili tudi pri otrocih z ledvično boleznijo. Bolezni kosti so opazili tudi pri otrocih, ki jemljejo zdravila z dodatkom aluminija. Pri odraslih lahko izpostavljenost aluminiju povzroči nevrološke pomanjkljivosti, povezane z starostjo, ki so podobne Alzheimerjevi in ​​gvamanski varianti, ALS-PDC. (vir)

Aluminij lahko resno poškoduje možgane. Raziskave so pokazale, da lahko aluminij povzroči strupeni oksidativni stres v možganih. V vaše možgane lahko zaide velika količina  aluminija, kar lahko povzroči Multiplo sklerozo, sindrome kronične utrujenosti, epilepsijo, Addisonovo bolezen (ADD), Alzheimerjevo bolezen, Guilliane-Barrejev sindrom (običajna posledica po cepljenju) in druge nevrološke motnje. Aluminij vpliva na raven magnezija, kalcija in železa v telesu. “Aluminij  v sledovih prečka možgansko opno in se postopoma kopiči v velikih piramidnih celicah hipokampusa, skorje in drugih možganskih območij, ki so najbolj prizadeti pri Alzheimerjevi bolezni. Več kot vstopi aluminija v možgane večje je neto povečanje intranuronalnega aluminija z napredovanjem starosti. Aluminij je odgovoren za dve glavni vrsti strupenih poškodb v celicah. Kot prooksidant, aluminij povzroči oksidativno škodo,  tako samostojno kot v sinergiji z železom. Aluminij prav tako tekmuje z in nadomešča bistvene kovine – predvsem Mg2 +, železov in Ca2 + ioni – v ali na proteine ​​in njihove sofaktorje. “( Vir )

Aluminij se kopiči v kostnem tkivu, kar ima za posledico  osteoporozo. ( Vir )  Aluminij povzroča oksidativni stres na celicah po celem telesu, kar povzroča škodo na DNA in vpliva na prekomerno staranje. ( Vir )

 Zmanjšajte izpostavljenost aluminiju

Čeprav je aluminij težka kovina, podobno kot svinec, je lahko strupen v prekomernih količinah. Aluminij je ena izmed najbolj zastopanih kovin na zemlji in se ji je zelo težko popolnoma izogniti. Vendar pa lahko storite nekaj korakov, da se izognete vpliva aluminija, tako da uporabljate kuhinjske pripomočke brez aluminija, izogibajte se higienskim izdelkom z aluminijevim hidroksidom, izogibajte se predelani hrani itd.

Živila, ki naravno odstranjujejo težke kovine:

Čebula, Modre zelene alge, Česen, Cilantro, Burdock, Bentonit (visoki razred), korenčkov sok in zeleni čaj. (Chlorella je tudi odlična hrana, ki pomaga odstraniti kovine, 
pomaga telesu obnoviti živčna tkiva).

Viri:

Zdrava hrana

Živeti tradicionalno

reflectionofmind.org

themindawakened.com

Glifosat povzroča mutacije

Glifosat povzroča groteskne deformacije na domačih živalih … dvoglavi telički, prašiči rojeni brez kože, osmimi nogami,…. kot da so prišli iz Pekla … FOTOGRAFIJE

Nekaj primerov mutiranih živali, ki so bila najdena na severovzhodu Argentine.
 

Glifosat je pesticid za uničevanje plevelov, ki se posebej množično uporablja pri tretiranju gensko spremenjenih rastlin. Kriv je za dramatičen porast groznih živalskih mutacij  (glej fotografije spodaj). Čeprav ta zgodba nikoli ne bo prikazana v ameriških medijih, ki so pod nadzorom (“corporate-controlled U.S. media) kemijskih gigantov. Daily Mail  poroča, da so mutacije tako grozne, da spominjajo na izmišljene prikazni iz filmov. Pes z mini nosom, ki štrli iz gobčka, pujski z eno glavo in dvema trupoma in osmimi nogami, koza z dvema glavama in prašičji mladič s tako tanko kožo, da se  vidijo mišice in žile. “Kmetje za povzročanje mutacij krivijo kemikalijo glifosat ,” poroča Daily Mail in dodal, da “so lokalni mediji zapisali, da so vidne deformacije na živalih posledica uporabe pesticidov na kmetijskih zemljiščih v regiji.”

Število mutacij je bilo štirikrat  večje po uporabi pesticidov na gensko spremenjenih rastlinah

Lokalni prebivalci, ki niso bili seznanjeni o toksičnosti glifosata, so najprej mislili, da so mutacije povzročile zle sile in duhovi. Toda hitro se je izkazalo, da je kriv zelo strupen glifosat, ki se uporablja kot pesticid proti plevelom na poljih soje, piše Daily Mail UK

Argentina je največji uporabnik kontroverznega izdelka na svetu, ki ubija vse gensko nespremenjene (GSO) rastline. Velika Britanija uvaža to GSO sojo s katero kmetje krmijo živali in iz prav tako uvoženega GSO bombaža pa izdelujejo majice, tampone,… Oblikovalci politike EU razmišljajo o prepovedi škodljive kemikalije, za katero je znano, da povzroča resne posledice pri rojstvu živali in ljudi.

Glifosat je sprožil kemični holokaust po vsem svetu

Kemični holokavst, čemur smo vsi priča,  uničuje naš svet. Veliko število živali se rodi z uničujočimi, grotesknimi mutacijami, ki so podobne peklenskim življenjskim oblikam. Ni naključje da imenujejo glifosat za “Satanovo kemikalijo” in jo prodaja demonska, človeštvu sovražna korporativna pošast, imenovana Monsanto. Izkazalo se je, da so tudi promotorji glifosata zlonamerni uničevalci življenja in planeta. Polni besa in sovraštva do žensk – nosilk novega življenja –   temačni podporniki glifosata, med njimi nekdanji Forbes.com-ov pisatelj Jon Entine, prinašajo  uničenje in prevaro, ki spominja na Satanovo delo.

Pridružite se našemu boju proti glifosatu. Z rednim prebiranjem člankov na spletnih straneh Glyphosate.news  in Natural News  boste obveščeni o novih odkritjih škodljivosti vseh vrst kemikalij. Izogibajte se vsem živilom GSO in kupujte ekološko, kjer je to le mogoče. Pridružite se nam, da ustavimo Monsanto, zavrnimo gensko spremenjene organizme in izkoreninimo glifosat iz našega sveta. (Molite za ta nedolžna živalska bitja, ki so zelo trpela  in še trpijo zaradi kemičnih zastrupitev s pesticidi…)

Pripete fotografije pričajo kaj je glifosat naredil našemu planetu. 

V istem tednu se je isti regijo rodila krava z dvema glavama in šestimi nogami in piščanec s štirimi nogami.
Deformirano: In v drugem bizarnem primeru se je ta žival z vzdevkom “Slon Pujton” rodila z glavo v obliki slona in deformiranih oči ter brez dlak in majhnega nosu.
Človeški pujski: V mestu Riohacha, v severni karibski regiji Kolumbije, je bil rojen pujsek, ki je videti kot človek.
Mutirana koza rojena brez oči, brez ušes, brez repa in brez dlake v Las Arrias, Cordoba, Argentina
Teorije: Za šokantne deformacije na živalih so lokalni mediji okrivili pesticide s katerimi so tretirali GM sojo.
Mutant: Ta mutirani kužek je eden od 11 v leglu in je poginil v roku dveh tednov po rojstvu
Izbruh: Raziskovalci pravijo, da je visoka incidenca napak pri rojstvu v severovzhodni Argentini povezana s povečano uporabo pesticida glifosat – ki se uporablja za gensko spremenjene pridelke soje
Spider prašiček: Mutantna pujska sta se rodila v leglu z osmimi pujski. Obe živali sta poginili.
Brez kože: ta prašič se je rodil s kožo tanko kot papir, tako da jekmet opazoval pretakanje krvi skozi prašičje vene. Žival je poginila takoj po rojstvu.
Dvojno telo: Pujski z dvema telesoma na osmih nogah, samo ena glava je bila tudi rojena v severnem delu regije Entre Rios
Dve glavi:: Dvoglavo tele se je rodilo s šestimi nogami v Los Conquistadores.
Siamese: Ta koza se je rodila z dvema glavama v vasi El Malacara v Argentini, a je poginila le nekaj minut kasneje.

 

SI, KAR JEŠ!

Objavil/a Anton Komat, dne 2014-03-20 ob 19:14:32

Hipokrat

Kaj naj sploh še jem, je vprašanje, ki ga vedno pogosteje slišimo vsepovsod. Večina ljudi si prizadeva pripravljati »uravnotežene« jedilnike, vztrajati pri zmernih količinah hrane, se izogibati njenim tveganim sestavinam, in v času krize, iskati popuste ali pa čim nižje cene prehranskih artiklov. Nenehno z enim očesom budno spremljamo »najnovejša spoznanja strokovnjakov«, ki nam v neštetih člankih sporočajo, kaj je dobro za naše zdravje in kaj ga ogroža. Ampak prehranske novice in nasveti si pogosto nasprotujejo; tisto, kar je bilo še včeraj priporočljivo, danes odsvetujejo, in nasprotno. Včeraj še industrijski odpadki, so danes vredni suhega zlata, recimo vlaknine v hrani. Obenem pa se v medijih nenehno ustvarjajo novi in novi jedilniki, ki propagirajo natančno določeno sestavino hrane. Tako stanje bi bilo celo zabavno, če mu ne bi nasedali tisoči posameznikov. Zapeljanci potem izpraznijo gajbice z artičokami, ki naj bi preprečevale…., police z ananasom, ki je odličen za……, stojnice z brokolijem, ki zdravi…To povzroča veliko zmedo med ljudmi. Ne pozabimo, da marketinške »modne« trende v prehrani iz ozadja vodita industrija in trgovina. In to zelo uspešno. Vedno se sklicujejo na najnovejše raziskave, ki dokazujejo natančno to, kar trenutno sporočajo. »Strokovnjaki«« pa so za svoje služenje dobičku pogosto plačani, tako kot novinarji. Toda kljub neodvisni znanstveni stroki in kljub stotinam izvedenih študij še vedno nimamo zanesljivega jedilnika, ki bi trdno podpiral naše zdravje? Razlog je v zgrešeni metodi znanstvenega dela, saj življenja ni mogoče opisati z orodji fizike in kemije, ker se nenehno izmika induktivni znanstveni metodi. Zato tudi medicina na polju prehrane zadnjega pol stoletja ni kaj dosti napredovala. Še vedno ostaja odprto vprašanje: » Kaj naj torej jemo?«

Rešitev tiči v naši preteklosti, pri naših prednikih. Ne iščimo je v današnjem času medijske manipulacije v imenu dobička le nekaterih, ampak v izročilu prednikov, ki so stoletja znali preživeti v tem prostoru. Zatorej ne nasedajte propagandnim prevaram in trikom, četudi so povezani z »neverjetnimi« popusti, ampak pazljivo prisluhnite vašemu telesu; jejte hrano, ki je telo kliče in pijte, vsakič, ko ste žejni. Jejte svežo, pestro in sonaravno pridelano hrano in pijte živo vodo, saj poznamo staro modrost: »Voda je živa, dokler teče.«

Zamisel, da prehrana podpira zdravje, je stara kot človeštvo. »Si, kar ješ!«, izvira iz pet tisoč let stare ajurvedske medicine in tudi znameniti Hipokrat nas uči: »Naj bo hrana tvoje zdravilo!« Slovenci imamo uporaben nasvet naših prednikov: »Najboljša hrana je tista, ki se najhitreje pokvari.« To nedvomno drži, vendar je meni najbolj pri srcu stara kitajska modrost: »Naj bo kmet zdravnik, zdravnik učitelj in učitelj kmet.« Torej, naj kmet prideluje hrano, ki prinaša zdravje; naj nas zdravnik uči, kako zdravo živeti; in naj nas kmet uči, kako preživeti. S to modrostjo smo pridobili drugačen pogled na probleme naše prehrane. Ta pogled je veliko širši kot je zgolj ekonomski aspekt hrane in zajema celoten horizont našega življenja. Na ta način bomo spoznali, da je naša prehrana predvsem kulturna in biotska vrednota. Pogled na hrano le iz ekonomskega aspekta, kjer sta pomembni le količina in cena, nam namreč prinaša vso paleto velikih tveganj, od zdravstvenih do problemov prehranske varnosti in suverenosti do vse bolj grozečih problemov svetovne lakote, ki trka tudi na naša vrata.

KULTURA PREHRANJEVANJA

Vse več ljudi se zaveda pomembnosti zdrave prehrane za zdravje, vendar se kljub vsemu še vedno oklepajo zdravstveno tveganih načinov prehranjevanja. Njihova prehrana temelji na vse preveč procesiranih izdelkih, ki so polni dodatkov (aditivov) in vsebujejo škodljive sestavine, kot so nasičene maščobe, soli in sladkor in v njej je premalo sveže zelenjave, poljščin, žitaric in sadja. Zagovorniki zdravega prehranjevanja nas že dolgo svarijo pred peterico »belih« nevarnosti v naši vsakodnevni hrani. Mednje spadajo: bela moka, belo mleko, bela sol, bela maščoba in beli sladkor. »Bela« živila so industrijsko procesirana, kemično obdelana in zato biotsko manjvredna in celo nevarna zdravju. Ko je tudi uradna medicina začela prepoznavati zdravstvene nevarnosti povezane z uporabo belega sladkorja v prehrani, so se na trgu hitro pojavila umetna sladila, ki naj zadovoljijo našo vse hujšo sladkorno zasvojenost. Najpogosteje uporabljana so: saharin, ciklamati, sukraloza in že zloglasni aspartam. Toda to so industrijski nadomestki, sintetične kemikalije, ki jih v naravi ni. Zato proč z njimi, v imenu zdravja!

Vedeti morate, da industrijsko proizvedena in procesirana hrana predstavlja eno največjih zdravstvenih tveganj sodobnega človeka. Spomnimo se zapisanega: »Si, kar ješ!« Sprijaznimo se z dejstvom, da ima industrijska hrana z naravo toliko skupnega kot eksponati londonskega muzeja voščenih lutk madame Toussard s svojimi živimi izvirniki. Ta hrana je torej mrtva, brez življenja, je kot mrlič, ki mu na smrtni postelji umetno polepšajo obraz. To posmrtno masko industrijski hrani predstavljajo aditivi. Aditivi naj bi torej trohnobi vdihnili iluzijo življenja in razkroju vlili pridih čutne privlačnosti. Groza, saj ljudje vendar nismo mrhovinarji! Aditivi v hrano vnašajo tisto privlačnost, ki naj bi godila našim očem ter prevarala naš vonj in okus. Toda aditivi predvsem podaljšujejo obstojnost. Daljša obstojnost prehranskih artiklov seveda povečuje možnost, da bo izdelek končno le prodan in da ne bo zaradi pretečenega roka romal med odpadke. Hkrati pa je dobro vedeti, da za praktično noben aditiv v hrani niso izdelane celovite in verodostojne študije o njihovih, predvsem dolgoročnih, tveganjih za naše zdravje. Čakanje na »dokončne dokaze« o (ne)škodljivosti torej pomeni, da zavestno zastavimo svoje zdravje in zdravje svojih otrok za dobiček le nekaterih in čakamo. Toda čakanje na »dokončne« dokaze ni nič drugega kot čakanje v prenapolnjeni čakalnici bolnišnice v upanji, da zdravnikova diagnoza za nas ne bo usodna. Previdnost je torej na mestu. Ni vse lepo, kar se sveti in ni vse zdravo, kar zapeljivo diši in hrustlja.

Nezdrava prehrana je neposredno povezana s porastom degenerativnih kroničnih obolenj, kot so kardiovaskularna obolenja, rak in diabetes, motnje hormonskega ravnovesja, oslabelost našega imunskega sistema ter hitro naraščanje debelosti. Kar 80% vseh degenerativnih obolenj je povezano z industrijsko hrano. In pomnimo, Slovenci smo v incidenci raka na želodcu in črevesju na drugem mestu v EU! Ker smo se naivno odrekli pridelavi in pripravi lastne hrane, smo skrb za hrano predali v roke nekoga drugega, s tem pa velik del upravljanja naših življenj. Mejnik med zdravjem in boleznijo predstavlja hrana.

Vemo, da ni zdravo pretiravati z rdečim mesom, zato je premik iz živinoreje v rastlinsko pridelavo poljščin, vrtnin in sadja eden izmed pomembnih vidikov zagotavljanja zadostne količine hrane za vse ljudi (za 1 kg govejega mesa potrebujemo kar 20 kg žitaric). Drugi ukrepi pa morajo biti povezani s povečano lokalno samooskrbo s svežo, živo hrano skozi afirmacijo lokalne pridelave in lokalne porabe.

Skrajni čas je torej, da modrost prednikov povežemo z novo kulturo preživetja, obudimo domače vrtove, rešimo male kmetije in obnovimo lokalne tržnice. Pridelava in poraba hrane morata potekati znotraj lokalne skupnosti, torej na kratkih dobavnih poteh med »vilami kmeta« in »vilicami meščana«. Ali še veste, kako diši jabolko obrano pred nekaj urami?

Ali se spomnite okusa korenčka iz domačega vrta ali omamnega vonja ajdove kaše z jurčki?

KULTURA DOMAČEGA VRTA

Vse bolj postaja priljubljeno vrtičkarstvo po načelu »vzgoji si sam«. V Sloveniji je bilo vrtičkarstvo pomembna tradicija, ki pa jo je močno načela globalizacija z verigami marketov in obiljem cenene industrijske hrane, proces, ki se danes končuje z vsemi problemi, ki jih je prinesel. Vrtičkarstvo je možno hitro obnoviti, s spremembo nepotrebnih zelenih trat v vrtove, z organiziranimi skupnostmi vrtičkarjev na zemljiščih v urbanih sredinah ali enostavno preko najema oziroma zakupa zemlje pri lastnikih zemljišč. Ti so lahko občina, Sklad kmetijskih zemljišč ali pa kmet. Zemlje je še vedno dovolj in tudi blizu naselij se je da najti , potrebno se je le organizirati v skupnost vrtičkarjev, za kar pa je najboljša oblika društvo. Društvo, ki kmalu postane društvo prijateljev, ki se družijo, prirejajo izlete, tekmovanja in predavanja ali pa se enostavno imajo fajn, kot temu pravimo. Prijetnega druženja nam vsem manjka.

Vrtičkarstvo prinaša številne družbene koristi, poleg fizične aktivnosti in mentalnega zdravja ljudi, njihovo druženje in sodelovanje ter obujanje tradicionalnih znanj, ki vse bolj izumirajo. Ta znanja pomenijo sposobnost prilagajanja ljudi na lokalne naravne razmere tudi v izrednih razmerah in so temelj trajnostnega razvoja sveta.

Vrt je ogledalo človeka in njegovega odnosa do narave. Pameten in občutljiv odnos do vrta izvira iz spoznanja, da moramo ljudje živeti v sožitju z drugimi oblikami življenja na tem planetu. Imamo pa še drug pogled, ljudi, za katere vrt postane vojaški poligon za preizkušanje nevarnega kemičnega orožja in bojišče vojne proti naravi. Seveda ne moremo in ne smemo razvrščati ljudi v skrajnosti, poznam tudi takšne, ki le včasih posežejo v arzenal kemičnih pripravkov. Pred dobo sodobnih pesticidov so bili vrtovi prav imenitni. Tudi med nami še žive starejši ljudje, ki se spominjajo obilnih pridelkov sadja in zelenjave ter mnoštva cvetlic, vse je kipelo od zdravja in rodovitnosti. V tistih časih ni bilo ničesar, kar lahko stresamo in polivamo na vrtove danes, niti kemičnih gnojil niti pesticidov. Nekateri so uporabljali omejene količine žvepla, bakrovega sulfata ali apna, morda nikotinske pripravke ali izvlečke piretruma. Toda ti naravni strupi so hitro razpadli, uničili so le škodljivce, ki so jim bili namenjeni, druge žuželke pa so v glavnem ostale nepoškodovane. Veliko vrtnarjev takrat sploh ni »škropilo«. Sprijaznili so se pač s tem, da so imeli enkrat »slabo leto za to«, drugič »slabo leto za ono«, vendar se je naravno ravnovesje spet samo vzpostavilo in na koncu so bili s pridelkom zadovoljni. Tako stanje lahko vzdržujemo, ko se sprijaznimo, da nam narava, oz. t.i. škodljivci poberejo svojo desetino. Če pa v svoji sebičnosti na to pod nobenimi pogoji ne pristanemo, postanemo kemični bojevnik proti naravi. S tem pa, tako kot konvencionalni kmetje, postanemo plen industrije, ki nas poskuša ujeti v začarani krog kemične odvisnosti.

To je tako kot z drogami, čim enkrat poskusimo, postanemo odvisniki. Potem je težko prenehati, pa čeprav je ogroženo naše zdravje in življenje.

Prvi pogoj, da se ujamemo v agrokemično odvisnost, je gledanje na posamezne probleme neodvisno od celote. Toda, kadar imamo opravka z življenjem, pa poenostavljena odločitev ni nikoli pravilna odločitev. Tudi zdravljenje posledic ni prava pot, kajti najti moramo vzrok. Recimo: pretirana uporaba kemičnih gnojil povzroča šibkost in neodpornost rastlin. Rastline so nenehno »žejne« in postanejo vodene, ker njihova tkiva zaradi povečanega osmotskega tlaka nenehno vpijajo vodo. Ker je njihov koreninski sistem šibak, ne zmorejo tekmovati s pleveli. Če rastline rastejo na zemlji, ki ji primanjkuje humusa, so manj odporne proti boleznim. Skratka, če gre pridelovalcem le za količino pridelka, si sami kličejo hudo uro na svoj vrt ali njivo. Npr. pridelovalci krompirja že vrsto let uporabljajo kemikalije, da zavarujejo krompir pred rjo. Posledica je, da so nove sorte krompirja, ki jih sedaj pridelujejo, izgubile vso naravno odpornost. Če jih ne bi ves čas ščitili s pesticidi, bi preživele zgolj sorte, odporne proti rji, in škropljenje proti rji ne bi bilo potrebno. Še bolj je to izrazito pri starih sortah sadnega drevja, ki so naravno odporne proti številnim obolenjem. Zamenjajte jih z novimi hibridi, kontejnerskimi rogovilami, in zagodli vam bodo številne nevšečnosti. Posledica bo, da brez škropilnice, polne pesticidov, ne bodo nič rodili. Seveda pa polivanje rastlin s pesticidi sproži še več kot zgolj spodbujanje škodljivcev, da razvijejo čedalje večjo odpornost. Prej ali slej bodo postali še večje zlo, kot so bili prvotno, ker jih bo vse več. Če pogledamo katerikoli priročnik o škodljivcih iz 50-tih let, boste našli opisanih največ 120 vrst, danes pa njihovo število presega 1.000 vrst. Kaj smo torej dosegli s kemično vojno proti življenju?

Toda pesticidi imajo še eno usodno posledico, ubijajo življenje v prsti. Prst je produkt življenja in daje življenje. V njej najdemo na milijarde živih bitij, ki opravljajo eno izmed bistvenih opravil v kroženju snovi in energije v ekosistemu, razgradnjo oz. dekompozicijo organske snovi. V tej izjemno pomembni ekosistemski funkciji sodeluje množica bakterij, alg, gliv in drobnih živalic, ter deževniki. Teh bitij je v rodovitni prsti več kot 30 ton na hektar. Vsaka vrsta ima točno določeno opravilo, brez katerega ves krog ne bi deloval. Uporaba fungicidov v predpisani količini zanesljivo uniči večino gliv prsti, hkrati pa še celotno čredo deževnikov, ki tehta 6 do 8 ton na hektar plodne zemlje. Pomislite, da uničenje deževnikov pomeni uboj bitij, ki nam v dvajsetih letih zamenjajo vso prst, ob tem pa je v njihovih iztrebkih (glistinah) pet krat več dušika, sedemkrat več fosforja in enajstkrat več kalija kot poprej v prsti, ki jo požirajo. Če pustimo deževnike živeti, ne potrebujemo več kemičnih gnojil. Mimogrede, katerokoli dušikovo gnojilo, ki zakisa tla, zdesetka deževnike. Obenem pa nam še zračijo prst in vse to delajo zastonj! Če nadaljujemo kemično nasilje, npr. z insekticidi, bomo uničili vse drobne žuželke in pražuželke, ki nenehno grizljajo, glodajo in žvečijo obilje organskih ostankov v prsti in jih s tem pripravljajo za nadaljnjo predelavo v humus. Herbicide ponavadi uporabljajo za boj proti plevelom. Toda pleveli so živa priča napak, ki jih delamo s prstjo. Pleveli nam govore tiho zgodbo o tem, kako narava poskuša ozdraviti prst, v kateri je človek porušil naravno ravnovesje. To dejstvo so poznali že naši predniki, zato so pustili polja leto dno v prahi. Samonikle zeli so spet poselile tla in jih obogatile s svojimi mnogoterimi izločki. Pleveli imajo praviloma daljše korenine od gojenih rastlin, zato prinašajo na površje številne snovi, ki so drugače nedosegljive pridelku. Dvigujejo tudi obilje vode iz globljih plasti. Pustimo rasti plevele tam, kamor spadajo, in zato ne bodo rasli tam, kamor ne spadajo. Če pa uporabimo herbicide, moramo vedeti, da imajo dolgoročne učinke, preko rastlin in prsti do človeka. Ker motijo delovanje encimskih sistemov v rastlinah, imajo te zelo znižano sposobnost vnosa mineralov, kot so železo, magnezij, mangan in cink v svoja tkiva. S tako osiromašenimi rastlinami pa se hranimo ljudje in ob pomanjkanju mikroelementov trpimo za obolenji jeter in padcem odpornosti. Vsak kemični udar s pesticidi konča svojo pot v prsti z vsemi razdejanji, ki jih povzroča, kajti le 0,1 % strupa doseže ciljnega škodljivca. Ostalih 99,9 % pa pobije vsa živa,bitja, ki so slučajno takrat ob nepravem času na nepravem mestu. Zelo neracionalna tehnologija je to, ki ima le eno tisočinko verjetnosti zadetka. Od tisoč izstreljenih krogel le ena zadene tarčo. Toda tarča smo tudi mi ljudje, kajti vsi strupi, ki jih polijemo v naravo končajo v naših krožnikih s hrano in kozarcih z vodo. Obdelovanje vrta brez kemikalij je priložnost, da obračamo sile narave sebi v prid, ne pa da postanemo žrtve teh sil.

KULTURA DOMAČE KUHINJE

Pri hrani moramo enakovredno upoštevati vse tri njene vidike: je vir življenja, kulturni fenomen in blago na trgu. S privrženostjo le ekonomskemu vidiku sta postala pomembna le dva kazalca: velike količine in nizke cene. Biotska kakovost hrane ni več pomembna. Zato vse manj vemo, kaj v resnici jemo. Posledica je seveda uničeno zdravje ljudi in že omenjena eksplozija degenerativnih bolezni.

Sodobna povprečna družina naj bi porabila za pripravo kosila pol ure. Cilj industrije pa je skrajšati ta čas na 15 minut. Ponuja se nov rod »prenosnih« prehranskih izdelkov, ki jih lahko použijemo kjer koli in kadar koli, brez kakršnih koli predpriprav. Ne zavedamo pa se, da je to v bistvu naklepen umor domače kuhinje in konec kulturnih odnosov med ljudmi.

Tisočletja je hrana odražala kulturo človeških skupnosti. Pri resnični hrani okusa ni mogoče ločiti od kraja porekla in če ljudje želimo ohraniti ta okus, moramo ohraniti tudi deželo, iz katere izvira. Ugotovimo, da moramo storiti kaj za zaščito ekologije kraja, kjer nastaja. Kultura hranjenja niso zahtevni recepti iz uvoženih pridelkov in sintetičnih dodatkov. Okus in vonj je treba obuditi od mrtvih, s tem pa bomo ob štedilniku in domači mizi obudili tudi razrahljane družinske vezi. Kaj hitro bomo spoznali, kakšne čudežne moči ima doma pripravljena hrana. Spoznati moramo, da je najbolj zdravo živeti z živo hrano, ki raste okrog nas, kajti sezonska hrana je zakon zdravega življenja. Z njo spremljamo letne čase in potujemo skozi presenetljivo pestrost, ki nam jo v vsakem mesecu nudi bogato obložena miza narave. Ne pozabimo, da se je človeška vrsta skozi evolucijo prilagodila cikličnosti letnih časov in lokalnim razmeram preživetja. Hrana je kulturna dobrina in del naše kulturne dediščine, tako kot so to stavbe, stare knjige ali pa ljudsko izročilo, pravljice in pripovedke. Če je priprava hrane obred, postane hrana umetnina, kuhinja pa kreativna delavnica. V takem okolju pridobi hrana magično moč darila. Hrana postane simbol radosti darovanja in magična moč darov se nam kaže z omamnim vonjem v hiši, ki nam obudi speče čute in čustva. Tako mrzla hiša postane topel dom in njegovi stanovalci družina, ki jih duhovno povezuje skupni obred za mizo. Skupni obroki so temeljni duhovni obred družine. Z njimi vred umre tudi družina.

ZAKLJUČEK

Trajnostna lokalna prehrana prinaša več zdravja, boljšo prehranjenost, zanesljivejšo dostopnost, manjšo porabo neobnovljivih energetskih virov (nafta, plin) in vode, manj ali nič procesiranja hrane in večjo kvaliteto življenja lokalne skupnosti saj ves dohodek iz pridelave in prometa ostaja v lokalni skupnosti, ne pa, da konča na računih v tujini.

Ob poznavanju teh dejstev se bodo ljudje lažje odločali za lokalno sezonsko pogojeno svežo hrano in njen razvoj podpirali s svojimi nakupi. S svojimi nakupi, čeprav so naše denarnice v času krize tanke, lahko množično podpiramo razvoj v smeri bolj zdravega življenja in varnejše prihodnosti.

Tudi v času krize hrane ne smemo obravnavati zgolj kot strošek, ki ga moramo zmanjšati. Hrana izgrajuje in premika vaše telo, poganja vaše misli in vam prinaša zdravje – ali bolezen. V Sloveniji porabimo 20% družinskih dohodkov za prehrano, kam gre ostalih 80%? Najbrž za številne stvari, ki jih sploh nujno ne potrebujemo, pa jih vseeno kupimo in nam je potem žal. Preverite vse svoje nakupe in spoznali boste, da je zdrava hrana naložba, ne pa strošek!

Skrajni čas je torej, da modrost prednikov povežemo z novimi znanji v novo kulturo preživetja, obudimo domače vrtove, rešimo male kmetije in obnovimo lokalne tržnice. Pridelava in poraba hrane morata potekati znotraj lokalne skupnosti, torej na kratkih dobavnih poteh med »vilami kmeta« in »vilicami meščana«. Vse lepo in prav boste rekli toda, kako naj brez agrokemičnih sredstev zagotovimo dovolj hrane za ljudi? Vse več referenčnih raziskovalnih študij potrjuje, da je sonaravno (ekološko, organsko) kmetovanje po številnih pokazateljih boljša rešitev, da o zdravstvenih in okoljskih posledicah niti ne govorim. Študija Rodale Institute (Kutztown, Pennsylvania) povzema rezultate kar 30 let trajajoče analize primerjav med organskim in kemično podprtim kmetijstvom. Le nekaj dejstev: organsko kmetovanje je trikrat bolj donosno, porabi 45% manj energije in 20% manj vode, v suši je pridelek 31% večji in ne uporablja nobenih nevarnih kemikalij. Po triletnem prehodu iz kemičnega v organsko pridelovanje se količina pridelka izenači, stroški pa so pri organskem bistveno nižji, čeprav zaposluje 30% več delovne sile. Končni rezultat teh premikov je, da kmet dobi več, kupec pa plača manj, torej je smiselno, da tudi s svojimi nakupi podpiramo pridelavo take hrane. Na ta način bo vse več kmetij pridelovalo zdravo hrano in njene cene se bodo znižale.

Pri teh prizadevanjih naj nam bo vodilo, da naše zdravje temelji v zdravju prsti. Sestavine zdrave rodne prsti preko rastlin vstopajo v naše črevesje in v vse celice naših teles. Zato je živa prst temelj preventivne medicine, s tem pa varovanja našega zdravja. Tako smo se povrnili na domači vrt ali bližnjo ekološko kmetijo. Vredno je poskusiti, pa še zdravo je!

Anton Komat

svobodni raziskovalec, ekolog in pisatelj

Multimedija

ŽIVILA, KI UBIJAJO RAKA

 

V zadnjem času je bilo opravljenih veliko študij in študij o tem, kako snovi v zelenjavi in ​​sadju ne morejo preprosto spodbujati zdravega telesa, temveč tudi zdraviti bolezni. Zlasti veliko takih študij se nanaša na boj proti raku. Vedno več znanstvenikov ugotavlja, da so lahko navadni popolni izdelki odlična sredstva za preprečevanje in zdravljenje. Zdi se mi, da tudi znanstvenikom ni treba razumeti, da je zdaj, kar jemo, strup. Normalni resnični izdelki lahko normalizirajo delo telesa. In ko telo normalno deluje, potem mutanti v njem ne rastejo.

9 izdelkov za ubijanje raka | 9 izdelkov, ki ubijajo raka

In v podporo temu, tu so nekateri rezultati raziskav, ki govorijo o tem, kaj so najpreprostejši izdelki sposobni.

Znanstveniki verjamejo, da lahko nekatere specifične proteine, encime in posebno kodiranje našega imunskega sistema aktivirajo nekatere snovi za boj proti rakavim celicam. Verjamejo, da v naravi in ​​zlasti našem telesu ni nobene vrste rakavih celic ali kakršnih koli “napačnih” celic na splošno, ki jih človeški imunski sistem ne more premagati. Med raziskavami mnogi znanstveniki sklepajo, da je “rakava pandemija” posledica neučinkovitosti beljakovin, ki jih uživamo. Obstaja malo neučinkovitost in pomanjkanje nekaterih beljakovin. Neučinkovitost beljakovin izhaja iz pora teh skozi toksine, prisotne v hrani, s kemično kontaminacijo hrane, zatiranje naravne funkcije imunskega sistema, kar vodi do mutacije DNA in posledične pomanjkljive (mutirane) zgradbe celic, ki v odsotnosti nekaterih aminokislin doživljajo nenadzorovano rast. Plus, ne jedo pravih beljakovin in obstaja v stalnem primanjkljaju 20 esencialnih aminokislin, da bi zgradili “prave” celice našega telesa.

Razumeti moramo, da so v primeru aminokislinskega stradanja celice še vedno konstruirane (pravilno, ne umremo takoj) in pomanjkanje ene, dveh ali treh aminokislin. Ampak, so zgrajeni okvarjeni ali, kot pravijo, mutirani. Seveda tudi rastejo hitreje kot polno (ker je gradbeni material manj potreben). Kot da postanejo razlogi za nastanek in razvoj rakavih tumorjev razumljivi in ​​načeloma je jasno, kako ravnati z njimi. 
Ali je res ali ne, ne vem. Toda znanstveniki zdaj pravijo, da je to mogoče. Znanstveniki trdijo, da skoraj vse “dostojne” (ki jih ni kupila prehrambena industrija) – odstranjevanje umetnega sladkorja, rafiniranih izdelkov in dodajanje potrebnih snovi, ki jih vsebujejo naravne proizvode, lahko tekmujejo.

Seveda, če dobimo celoten sklop aminokislin, ki jih potrebuje telo. In šel do njih in še nekaj snovi, ki so jih našli znanstveniki, da bi lahko zavirajo rast ali celo popolnoma ubiti rakave celice.

Poleg koristi nekaterih snovi so znanstveniki v raziskavi našli čudno stvar – zdrave celice, ki so jih po kemoterapiji poškodovale, izločajo več beljakovin, kar pa povečuje preživetje (!) Rakavih celic. Znanstveniki pravijo, da kemoterapija začasno ubije določeno število rakavih celic, kasneje pa se še bolj upirajo sodobnim metodam zdravljenja in se še več pomnožijo, “zaščitene” z okoliškimi normalnimi celicami. Še vedno se znanstveniki ne strinjajo popolnoma, da je treba preklicati kemoterapijo, vendar dodajajo, da boj proti raku ne more biti popoln brez določenih snovi, ki jih vsebujejo nekateri izdelki. In z ustrezno prehrano, zdravljenje ima vse možnosti za uspeh.

V študiji, ki je bila objavljena v reviji Science Translational Medicine, so onkologi odkrili molekulo TIC10, ki lahko aktivira lastno zaščitno funkcijo telesa in sproži program za uničenje rakavih celic. Molekula TIC10 aktivira proteinski gen TRAIL (ligand, ki inducira apoptozo, povezan s tumorsko nekrozo). Že dolgo je ta protein predmet raziskovanja znanstvenikov, ki razvijajo nova zdravila, ki so učinkovitejša od tradicionalnih načinov zdravljenja rakastih tumorjev.
Protein TRAIL, ki je naravni del človeškega imunskega sistema, preprečuje nastanek in širjenje tumorjev v človeškem telesu. Zato se verjame, da povečanje aktivnosti beljakovine TRAIL ne more imeti takih toksičnih učinkov na telo kot kemoterapijo. 
Druga pozitivna prednost je, da TIC10 aktivira gen TRAIL ne samo v rakavih celicah, temveč tudi v zdravih. Z drugimi besedami, povezuje zdrave celice, ki mejijo na rakave celice, v postopek boja proti mutantom, kar je kardinalna razlika od kemoterapije.

Toda zakaj vsi ti znanstveni izračuni. In dejstvo, da so številne naravne snovi, ki jih vsebuje preprosto, z nekakšnimi proizvodi, tudi sprožilni mehanizem za nastanek in aktiviranje beljakovin TRAIL. Zdravilne celice prejmejo “push”, da povečajo število receptorjev TRAIL za ubijanje raka.

Seveda je večina raziskav in eksperimentov doslej potekala predvsem na živalih in znano, da nismo zelo podobni našim biokemičnim procesom, vendar so še vedno te študije zelo spodbudne. Mnoge preučevane snovi je načrtovano samo za preskušanje pri ljudeh, in menim, da se bodo številni bolniki z rakom strinjali s temi študijami. Zato pričakujemo sto odstotno potrditev teh študij. 
Medtem nam nič ne preprečuje uporabe teh izdelkov, a nenadoma delamo in v resnici, kasneje pa bomo to znanstveno potrditev dobili! 
No, potem.

Tukaj je 9 izdelkov, ki jih znanstveniki trenutno predstavljajo kot izdelke, ki spodbujajo aktivacijo proteina TRAIL, zatiranje razvoja tumorjev v človeškem telesu in celo uničenje teh tumorjev.

1. kurkuma

9 izdelkov za ubijanje raka | 9 izdelkov, ki ubijajo raka | kurkumaKurkumin velja za najmočnejšega antioksidanta, ki ga najdemo v priljubljenem začimbu kurkuma in ima številne koristne lastnosti za zdravje. Nedavna študija, ki jo je vodila raziskovalna skupina v Münchnu, je pokazala, da kurkumin lahko prepreči nastanek metastaz.

Ugotovljeno je bilo, da ima kurkumin protivnetne in antioksidativne učinke z zaviranjem dejavnika tumorske nekroze-alfa (TNF-alfa). Predlaga se, da lahko njen učinek na endotelno funkcijo posreduje z zatiranjem vnetja in uravnavanjem oksidativnega stresa z zmanjšanjem regulacije TNF-alfa.

Povzetek ene izmed najbolj obsežnih raziskav na dan kurkuma je bil objavljen v spoštovati znanstveni svet Ekološko James A. Duke. On je pokazala, da je kurkuma, odlične za medicinske lastnosti mnogih zdaj obstoječih zdravil za boj proti raku, in poleg tega, kot se je izkazalo pri zdravljenju številnih kroničnih bolezni, nima nobenih stranskih učinkov.

2. Morske zelenjave

Nori , hijiki , Wakame (undariya cirrus) , arame , Kombu in druge užitne morske alge so le nekaj sort morskih zelenjave imajo močne učinke na raka. So bogat vir mnogih čudovitih hranil, vključno z magnezijem, kalcijem, železom, prehransko joda, itd

Pred kratkim odkrili najdemo v morskih rastlin proti raku te snovi (ki niso navedeni v članku 9 izdelkov za ubijanje raka | 9 izdelkov, ki ubijajo raka | morske algeimena snovi) imajo velik pozitiven učinek pri zdravljenju raka na debelem črevesu in za preprečevanje nekaterih drugih vrst raka. Samo veliko vlogo te snovi igrajo v preprečevanju nezaželene vnetja in kronične oksidativnega stresa, ki so dejavniki tveganja za razvoj raka. Morska zelenjava že dobro raziskana kot hrane, bogate z protivnetnimi in antioksidativnih spojin. Znanstveniki pravijo, da je treba še posebej opozoriti na pomen teh izdelkov v anti-estrogena vrst raka, predvsem raka na dojki.
Snovi, ki jih vsebuje alge, spreminjanje in urejanje različnih vidikov normalnega ženskega menstrualnega ciklusa, tako da že dalj časa (desetletij) Izločanje “presežek” estrogena v folikularni fazi cikla se zmanjša.

3. Grozdje in Resveratrol

Pred kratkim je odprte snovi resveratrol zdaj predmet več študij. To fenolno spojino, ki je v rdečega grozdja, kot pravijo znanstveniki, ima velik potencial, da postane eden izmed najmočnejših antioksidantov. Zdaj, na osnovi tega, že poskušajo ustvariti “tablete” za raka.

9 izdelkov za ubijanje raka | 9 izdelkov, ki ubijajo raka | grozdje | resveratrolResveratrol ni samo antioksidant in antimutagen, ampak tudi zmanjšuje oksidativni stres, ki povzroča odmiranje celic (pomlajevalno jabolka se je izkazalo, grozdje). Resveratrol je bila najdena v študijah, da inhibirajo tvorbo dušikovega oksida in dejavnik tumorske nekroze TNF LPS-stimuliranih Kupfferjevih celic. 
* Kupfferjeve celice so celice, ki jih jetra proizvajajo iz makrofagov. Kronična prekomerna proizvodnja dušikovega oksida in TNF-A zaradi kronične okužbe lahko povzroči resno poškodbo jeter. 
Po mnenju znanstvenikov resveratrol popolnoma preprečuje bolezen sarkoidoze, katerih vzroki še niso bili pojasnjeni.

Morda je najpomembnejša lastnost resveratrola njegova sposobnost zaviranja ciklooksigenaze-2 (CoX-2). Ta snov CoX-2 je povezana z nastankom raka in nenormalnimi tumorji v prebavnem traktu. V študiji so pokazali inhibitorje naravnega CoX-2, kot je resveratrol , da bi zmanjšali tveganje za raka in predkuzno rast.

Zelo velika študija z zelo velikim številom grozljivih izrazov. Ampak bistvo je, da je resveratrol odlično preventivno sredstvo proti izobraževanju raka in različnih mutacij tumorjev, ubijanje rakavih celic, bori oksidativni stres “staranja” normalne celice (to pomeni, da vpliva na mlade telesa) in ima še vedno nepredvidljivo maso uporabnih lastnosti. Eden od raziskovalcev je dejal: “Trudimo se ustvariti drog, ki temeljijo na resveratrol , če pa je že v rdečega grozdja, nato pa, kot sem razumel, da je dovolj, da uporabljajo vsak dan, za uspešno profilaktirovat več vrst bolezni, ne le raka.”

Seveda ne pozabimo, da govorimo o naravnem grozdju. Mimogrede, kot sem napisal v post na alkohol , se resveratrol ne pojavlja samo v rdečega grozdja, ampak še vedno je v borovnice, arašidi, kakavovih zrn in zdravilo rastlinskega velikan dresnik.

4. Chlorella

Znanstveniki v Južni Koreji, je pred kratkim ugotovila, da se karotenoidi iz Chlorella mogoče učinkovito uporabiti za preprečevanje raka pri ljudeh. Preiskujejo S. Ellipsoidea – ki je glavni karotenoid violaxanthin in C. vulgaris, katerega glavni karotenoid – lutein. 
Znanstveniki so raziskovali aktivnost semipurified ekstraktov teh karotenoidov proti raku ljudi in ugotovili, da inhibirajo rast rakastih celic v odvisnosti od odmerka.

Klorofil nevtralizira toksine okolja in onesnaževala. To pomaga prenašati 9 izdelkov za ubijanje raka | 9 izdelkov, ki ubijajo raka | klorellakisik v krvi v vse celice in tkiva. Rak ne more uspevati v celicah, ki so popolnoma dobavljene s kisikom. Klorofil igra pomembno vlogo pri sposobnosti razstrupljanja klorelle iz težkih kovin in je naravni zdravnik ran (takoj se spomnite naša kurba!). Obstajajo dokazi, da klorofil zmanjšuje sposobnost rakotvornih snovi, da se vežejo na DNA v glavnih organih. Njegove protimagnetne lastnosti pomenijo “zaščito” toksinov, ki jih vsebujejo številni farmacevtski pripravki.

Sama po sebi ne bodo veliko dodati: rastlinske karotenoidi, ki pravijo znanstveniki v študiji (p-karoten, lutein, violaxanthin neoxanthin, zeaksantin), poleg alge, predvsem prisoten v kloroplastih višjih rastlin. Ti predstavljajo 98% vseh karotenoidov zelenih listov. 
Tukaj, recimo, ljudska modrost? Zeliščna medicina je bila vedno eno pomembnih zdravilnih ljudskih zdravil.

To pomeni, da se izkaže, da je pravilno prehranjevanje, ustrezno preobremenjevanja telesa s kisikom (velika število mutiranih celic, se rodi in se razvija v anaerobnem okolju) in daje telesu nekaj “dodatnega” materiala, da lahko živijo zelo dolgo, zdravo bivanje in mlado!

Mimogrede, se zdi, da sem to Chlorella raste s steklenico vode, ki sem jo strukturirati različne kamna. 
Ok, gremo naprej

5. Zeleni čaj

9 izdelkov za ubijanje raka | 9 izdelkov, ki ubijajo raka | zeleni čajVelik rezervoar znanstveniki preučevali snovi vsebuje katehine,povezanih z flavonoidov. Pod pazljivo pozornostjo je dobil zeleni čaj. Posebnega pomena za raziskovalce je epigalokatehin-3-O-galat (EGCG), ki je glavni katehin v zelenem čaju. 
Na primer, Južnokorejski raziskovalci so ugotovili, da EGCG blokov TNF faktor, seveda ovira pri delu nekaterih pro-vnetnih kemikalij v telesu, predvsem v gladkih mišic v žilni sistem.
Študija 2009, ki ga Chonbuk National University Medical School poteka, je ugotovil, da je glavni mehanizem delovanja EGCG v smislu zatiranja TNF fractalkine vnetna sredstvo, ki sodeluje pri nastanku ateroskleroze, in vpliva na čvrstost in elastičnost arterij.

6. Zelenjava križne družine

Poleg dejstva, da križnic vsebujejo vitamine, minerale, hranila, itd, ki jih vsebuje tudi veliko kemikalij in snovi, ki se imenujejo glukozinolati . Te kemikalije so presnovi v telesu padcu na več biološko aktivnih spojin, ki so že dobro znano, da imajo učinke proti raku. Rukola, zelje, brokoli, zelje, brokoli, cvetača, kolerabice, vse vrste solat, vodna kreša, zimske kreše, hren, redkev, repo, rutabaga, kitajsko zelje, gorčična semena in zelišča so le nekateri predstavniki različnih vrst križnic bogatih hranilne snovi, vključno z zgoraj navedenimi karotenoidov (beta karotena, luteina, violaxanthin neoxanthin, zeaksantin).

Biološko aktivne spojine, kot so indoli, nitrili, tiocianatov in izotiocianati v teh 9 izdelkov za ubijanje raka | 9 izdelkov, ki ubijajo raka | križasta zelenjavazelenjavi preprečevanje raka, zaščito celic pred poškodbami DNK s pomočjo za inaktivacijo karcinogenih povzroči smrt rakavih celic, zavira tvorbo krvnih žil tumorjev (angiogenezo) in tudi preprečuje migracijo tumorskih celic (potrebna za metastazo).

Kot vedno, so Japonci pred celotnim planetom. Veliko stvari poznajo in se tiho skrivajo od preostalega sveta. Po zadnjih podatkih japonci v povprečju jedo 120 mg. glukozinolati , povprečni evropski pa le 15 mg. 
Kdo so najdaljši preživeli na našem planetu in imajo najmanj število bolnikov z rakom? Treba je razmišljati.

7. Paradižnik

9 izdelkov za ubijanje raka | 9 izdelkov, ki ubijajo raka | paradižnikŠtevilne študije so ugotovile, da redna poraba paradižnika znatno zmanjša tveganje za nekatere vrste raka, pa tudi odlično preventivno orodje za bolezni srca in ožilja, zlasti koronarno srčno bolezen. Veliko snovi v paradižniku pripisujemo zdravilnim lastnostim, še posebej pozorno spremljamo enega izmed karotenoidov – likopena (ki je tudi v že omenjenih algah). 
Zmeren učinek rednega vnosa paradižnikovega soka (naravni!) Zagotavlja zahtevano količino karotenoidov, ki vplivajo na proizvodnjo vnetnih mediatorjev, kot sta TNF-alfa in TRAIL protein.
To je potekala tudi v različnih raziskav karotenoidov je pokazala, da mnogi od njih (zgoraj) pomemben vpliv ne le na dejavnike tveganja za raka, ampak tudi prispeva k splošni pomlajevanje in promocija zdravja, ki ga tudi “anti-aging” dejavnikov.

8. Zdravilne gobe

Zgodovina pravi, da so gobe že več kot 5000 let v medicinske namene uporabljene kot odlično zdravilo. Sedaj aktivno raziskane protivirusnih in sredstva proti raku, so na voljo v 57 vrstah gliv (gobe imena, spet ni prikazan). In na Kitajskem in na Japonskem v našem času se 270 vrst gob uporablja za medicinske namene. 
V številnih študijah, glede na raka center (MSKCC), so preučevali v šestih komponent različnih gliv na njihovo učinkovitost proti človeških rakih: lentinan – komponenta shiitake, schizofilan , povezano spojina aktivna heksozni (AHCC) , D-frakcija glive Maitake in dve komponenti gliv Coriolus versicolor.

Coriolus versicolor (Tricotor večbarven, turški rep, tramet) je zelo pogosta gobova gliva, ki jo najdemo po vsem svetu. Kot medicinska goba v kitajski medicini se imenuje Yong-zhi.

Tramet vsebuje dva redka polisaharida: polisaharid K (PSK) in polisaharidni peptid (PSP) , ki 9 izdelkov za ubijanje raka | 9 izdelkov, ki ubijajo raka | zdravilne gobepovečata zaščitne sile v telesu. To je še posebej pomembno za onkološke bolezni. Priprave iz gob Trametes versicolor od leta 1991 (že tako dolgo nazaj (!), In še vedno ne vemo ničesar) so odobrili Ministrstvo za zdravje Japonske in se uspešno uporabljajo v medicinski praksi kot glavno zdravilo proti raku. Nedavne študije so pokazale, da Trametes zelo obetavno zdravilo, kot je prikazano s številnimi proti raku učinke izpostavljenosti in kaže izrazit porast aktivnosti kemoterapevtskih lastnosti trenutno veljavnih drog. Trenutno na Japonskem, se pogosto uporabljajo, ta zdravila, kot obvezen dodatnega sredstva za zdravljenje raka dojke, pljučnega raka, požiralnika, želodca in raka danke.

Polisaharid K (PSK) je označen z najvišjo aktivnost proti raku v predhodnih študijah v laboratoriju in vitro ter in vivo, in v kliničnih raziskavah na ljudeh. Predhodne študije v drugih laboratorijih, poteka zdaj (in medtem, Japonci ga uporabljajo za 25 let), so pokazale, da lahko K (PSK) občutno zmanjša nastanek in rast mutagenih celic, so rakave celice nastala kot posledica sevanja, kot tudi rasti obstoječega raka in njihove metastaze.

9 izdelkov za ubijanje raka | 9 izdelkov, ki ubijajo raka | shiitakeLentinan , snov vsebovana v shiitake gobe – molekula B-1,6-1,3-D glukan imajo polivalentno akcijo na organizem: povečanje zorenja hitrosti makrofage, NK celice in citotoksičnih T limfocitov (CTL); podaljšuje trajanje njihovega življenja; inducira in povečuje litičnih aktivnosti makrofagov in naravnih celic ubijalk in CTL (citotoksičnih T limfocitov). 
Glukan-1,601,3-D aktivirati belih krvnih celic, tako da so bolj aktivni in “spretno” napad in uničiti rakaste celice. Lentinan stimulira te inhibitorje celice tumorjev (citokini, TNF, IL-1).

Pri spodbujanju Lentinan CTL in NK celic je vpleteno uničevanje tujih celic z uporabo perforinov in proteinov granzyme. Ko so prepoznani, jih levkociti približajo tesno in na periferno površino vržejo na celično površino, ki so takoj vgrajene v zunanjo membrano. To ustvarja vrzeli, skozi katere celica izgubi tekočino in umre. Z nezadostno učinkovitostjo perforinov se izločajo granzimi, ki uničujejo jedro rakave celice.

To je to, vse je zapleteno, toda bistvo je preprosto – gobe, oziroma snovi, ki jih vsebujejo, uničijo rakave tumorje.

Laboratorijske študije so pokazale, da je polisaharid lentinan popolnoma nestrupen, krepi imunski odziv telesa, pospešuje regresije tumorja in celo izginila pet tednov z ascitesa hepatomom, sarkom, Ehrlich karcinomom in druge simulirane v laboratorijskih tumorjev, med drugim opozarja kemično rakotvornost. Shiitake še posebej učinkovit proti tumorjem kože, pljuč in prebavil. Zavira rast tumorjev in preprečuje nastanek metastaz. Na Japonskem, lentinan je bil uporabljen za več kot 40 let (ne rečem, kako, ampak mislim, da če ne izumrla po atomske bombe, in celo postal najbolj dolgoživih ljudi na planetu, zelo dolgo časa nazaj).

Različne študije navajajo te gobe: chaga, Shitake (Lentinula edodes), Meytake (Grifola frondosa), Reishi (Lingzhi), Coriolus versicolor, Trametes versicolor, žafran kape mleka (mlečnica salmonicolor, golobičarke), v nekaterih študijah celo Mavrah (Mavrah ( L.) Pers.) In poletno poletje (Kuehneromyces mutabilis).

9. Česen

V študiji, objavljeni v reviji Cancer Research Preprečevanje, pravi, da je kitajska medicina uporablja česen iz leta 2000 pred našim štetjem (o Rusi in tako na splošno obstaja stereotip, da so vedno vonj česna). Avtorji študije kažejo, da je glavna aktivna sestavina česna dialil disulfida (očki) ima, poleg svojih znanih in dobro raziskanih antiseptična, antivirusnih, antibakterijske lastnosti in bolj širok spekter proti raku. 
Številni znanstveniki iz različnih držav so začeli študije o delovanju diallyl disulfida na raku. Znanstveniki več institucij, ki se ukvarjajo z rakom, so skoraj istočasno ugotovili, da diallyl disulfide (DADS)zavira proliferacijo (proliferacijo-proliferacijo telesnega tkiva z množenjem celic z fisijo) mutagenih celic v mnogih celičnih linijah. Prav tako je raziskana sposobnost diallyl disulfida (DADS), da “ubije” različne endogene in eksogene oblike prostih radikalov. Znanstveniki so odkrili, da se geni, znan kot p53 supresor, aktivira z delovanjem diallyl disulfida (DADS) . Aktivirani p53 gen po 24-urni izpostavitvi dialil disulfidu (DADS) uniči rakave celice . Raziskave so bile doslej le laboratorije.9 izdelkov za ubijanje raka | 9 izdelkov, ki ubijajo raka | česen

Allicin – druga aktivna snov česna (dejansko daje česen okus in okus) – deluje kot eden od najmočnejših antioksidantov, ki so danes znani.

Najbolj presenetljiva stvar pri raziskavi alicina je, da deluje le naravne, sintetizirane umetne oblike (ali mešane z drugimi kemičnimi pripravki) izgubijo skoraj vse svoje čarobne lastnosti. Začeli so se študije antikancerogenih lastnosti alicina.

Kaj želite zaključiti? 
Vse te študije dokazujejo le eno stvar: če bomo pravilno jedli sorto NATURAL hrane, bomo zelo dolgo zdravo in mlado! Z Bogom ali po naravi je bilo ustvarjeno vse, kar je potrebno za naše zdravo življenje, vsa zdravila, ki jih imamo v najpreprostejši hrani! 
Tukaj tako.

Yul Ivanchey

Nevrotoksični pesticid

Nevrotoksični pesticid, ki poškoduje možgane, najdemo v stotinah živil: EPA dovoljuje, da pesticidni lobi narekuje politiko

Slika: nevrotoksični pesticid, ki škoduje možganom, ugotovljen v več sto živilih: EPA dovoljuje, da pesticidni lobi narekuje politiko

Natural News ) Če ste mislili, da je nakupovanje ekološkega sadja in zelenjave izguba denarja, boste morda ponovno razmislili. Rezultati testa, ki jih je objavila FDA, so pokazali prisotnost nevrotoksičnega pesticida, imenovanega klorpirifos, v vzorcih, vzetih iz več kot 300 različnih živil.

Ta zaskrbljujoči podatki izhajajo iz serije testov, ki jih je FDA-jev program za spremljanje ostankov pesticidov opravil od konca leta 2014 do konca leta 2015, ki vsako leto testira na tisoče živil, domačih in uvoženih za pesticide. Ugotovljeno je bilo, da več kot 50 različnih živilskih rastlin vsebuje chlorpyrifos.

FDA je testirala skupaj več kot 5.500 ljudi. Njihovo testiranje je bilo zelo celovito in celo obravnava nekatere manj priljubljene sorte proizvodov, ki se ne uporabljajo pri USDA testih. Na splošno so ugotovili, da približno polovica domače hrane in 43 odstotkov hrane, ki jo uvažamo, vsebuje ostanke pesticidov. To je povečanje števila, zabeleženih v letih 2010 in 2005.

Chlorpyrifos je bil četrti najpogosteje odkriti pesticid od 207 različnih pesticidov, odkritih v živilih. Ugotovili so, da je nevarna snov na živilih, kot so limes, riž in pekoča paprika, ki jih redno uživajo Američani in Mehičani. Analiza EPA je že ugotovila, da povprečni Američan porabi veliko več Chlorpyrifos  kot ravni, ki se štejejo za varne, in tisti, ki jedo nekatera živila, imajo večje tveganje.

Klorpirifos je organofosfatni pesticid, ki se od leta 1965 uporablja za obvladovanje škodljivcev na živilih in krmnih rastlinah. Nekateri pridelki, ki jih uporabljamo, vključujejo brokoli, sojo, brusnice in brstični ohrovt.

Novi skrbnik EPA jamči lobistom in ne sproži prepovedi

Znano je, da poškoduje otrokov razvoj možganov, tudi pri nizkih ravneh. Navede ga Kalifornijski urad za oceno okoljske nevarnosti za zdravje, ker je znano, da “povzroča reproduktivno toksičnost.” Kemikalija je že bila prepovedana za domačo uporabo, njegova uporaba pa je bila omejena tudi na območjih blizu javnih površin.

Zaradi svoje zelo strupene narave je EPA načrtoval prepoved uporabe v kmetijstvu. Preden je prepoved začela veljati, jo je blokiral novi administrator EPA Scott Pruitt kot odziv na težko lobiranje iz lobijev za pesticide in agrobiznis. Nato je napovedal, da EPA ne bo dokončal pregleda varnosti pesticida do leta 2022, da bi se v tem času uporabljal za domače in uvožene rastline.

Bilo je veliko razočaranje, ker ta odločitev ogroža toliko otrok, da ga je celo ameriška akademija za pediatrijo pozvala k spremembi odločitve. Skupina je v pismu zapisala, da so tveganja, ki jih povzroča, “nedvoumna” in poudarila, da EPA nima novih dokazov, ki bi kazali, da je varna.

V pismu deloma navaja: “EPA dosledno ugotavlja, da Chlorpyrifos ni varen, zlasti kar zadeva izpostavljenost med spoloma in izpostavljenost otrokom.

“Ameriški otroci danes in v prihodnosti zaslužijo in zahtevajo nič manj.”

Pojavljajo se simptomi prekomerne izpostavljenosti, kot so bruhanje, izguba koordinacije, krči, paraliza, težave z dihanjem in celo smrt. 
Glede na razširjenost te kemikalije v naši hrani in nepripravljenost vlade, da storijo vse, da bi preprečili njegovo uporabo, je pomembno, da izberete ekološko pridelek, če je mogoče. Zdi se, da denar in moč korporativnih moči prevladajo nad življenjii ljudi.

Oglejte si več novic o pesticidih na Pesticides.news .

Viri za ta članek vključujejo:

EWG.org

EHN.org

EPA.gov

Himalajska sol

Himalaška sol: “najčistejša” sol na svetu in številne prednosti

Himalajeva sol

(NaturalNews) “Sol je samo natrijev klorid, in to je vse isto, kajne? Uporabiš jo, da začiniš svojo hrano in da uravnavaš raven natrija v tvojem telesu, da ni prenizka ali previsoka, in to je to, kajne?”

To velja za visoko predelano  sol, toda tako kot pri večini drugih živil, se sol glede na čistost, kakovost in vsebnost mikrohranil zelo razlikuje. Glede na veliko naravnih živil zagovarja, najčistejša in najvišja kakovost soli, ki jo najdete, je kristalna sol Himalaja . 

Himalajska sol, ki je pogosto roza barve, ima svoj izvor pred 200 milijoni let v kristaliziranih posteljah morske soli. Ko so se pojavile himalajske planine, so bila ta nekdanja morja pokrita z ledeniki, ki so zaščitili sol pred onesnaženjem. Himalajska sol je najčistejša na svetu.

Zaščitena milijone let

Zaradi te edinstvene čistosti ljudje dajejo prednost himalajski soli pred morsko soljo. Ker sol iz Himalaje izvira iz oceanov, vsebuje veliko enakih mikrohranil kot morska soli. Toda ker je bila zaščitena  tekočega onesnaževanja oceanov in ker je manj predelana od soli, pridobljene iz oceana, je manj onesnažena in lahko vsebuje višje vrednosti pomembnih hranil. 

Pravzaprav nekateri viri trdijo, da Himalajska sol vsebuje vseh 84 hranilnih snovi, ki jih zahteva človeško telo. Zagovorniki  zdravljenja z bioenergijo pravijo, da edinstvena kristalna struktura soli hrani vibracijsko energijo, ki jo nato lahko prenesemo v človeške celice in spodbuja zdravje. 

Seveda je himalajska sol bistveno boljša izbira od običajne namizne soli, ki je bila obdelani s kemikalijami, vključno z belilcem , ki odstranjuje vse minerale, razen natrijevega klorida. Nato se navadno dodaja še sintetični jod in ​​sredstva proti strjevanju, kar otežuje absorbcijo hranil v njej. 

Dejansko nekateri zagovorniki naravnega zdravja verjamejo, da lahko negativni učinki na zdravje, ki so jih pripisati soli , dejansko izvirajo iz visoko predelane soli, ki jo večina ljudi porabi. Korelacije v teh študijah so prav tako verjetno izkrivljene zaradi dejstva, da v predelani hrani najdemo toliko soli, zato so ljudje z najvišjim vnosom soli tisti, ki jedo najbolj predelano hrano in najmanj polno živilo, sadje in zelenjava .

Jejte, kuhajte z njo ali kopajte se v njej!

Zagovorniki himalajske soli pravijo, da se je izkazalo, da ima širok spekter koristnih lastnosti za zdravje, vključno s spodbujanjem vaskularnega in respiratornega zdravja, znižanjem krvnega tlaka, izboljšanjem cirkulacije, stabilizacijo pH celic, izboljšanjem hidracije, preprečevanjem mišičnih krčev, krepitvijo kosti, zdravo spanje, upočasnitev učinkov staranja in celo povečanje libida. Poraba himalajske soli lahko pomaga odstraniti težke kovine iz telesa.

Himalajsko sol lahko uporabite za nadomestitev običajne soli v recepturi in jo lahko meljete fino po potrebi. Če je kupljena v velikih ploščah, lahko zagotovi tudi edinstvene prednosti kuhanja. Te debele solne plošče lahko segrejemo in jih uporabimo kot odlične kuhalne površine, ki enakomerno porazdelijo toploto. Uporabljajo se lahko za peko zelenjave ali mesa ali celo za jajc. Plošče je mogoče uporabiti tudi kot okrasne posode, ki se širijo z okusom – ohlajene za prehrambene jedi, celo zamrznjene hladne jedi, kot sladoled. Ker je sol naravno protimikrobna, je treba ploščo izpirati, ne razkužiti.

Himalajska sol je cenjena tudi za učinke čiščenja zraka in jo je mogoče kupiti tudi v obliki kristalnih kamnitih svetilk. Ustvarja odlično kopalno sol in vsebuje več kot 80 mineralov, ki negujejo kožo. Za kopanje v himalajski soli naj bi pomirili bolečine v mišicah in spodbudili zdravo cirkulacijo. 

Himalajsko sol lahko ponavadi kupite v trgovinah z zdravo hrano. Na voljo je tudi na spletu. 

Viri za ta članek vključujejo: 

TheEventChronicle.com