Recepti s pirino moko

Pirin kruh 1

1 kg pirine moke
5 dl mlačne vode
1 dl olja
2 vrečki suhega kvasa (ali primerna količina svežega)
1 žlička sladkorja
2 žlički soli
Sestavine dobro premešamo in pregnetemo. Če je preredko, dodamo še malo moke.Dvakrat vzhajamo. Na pekaču oblikujemo hlebec in ponovno vzhajamo. Po vrhu poljubno zarežemo.Pečico segrejemo na 220 stopinj. Hlebec damo v pečico, po nekaj minutah zmanjšamo temperaturo na 170 stopinj. Pečemo 40 minut do zlato rjave barve.

Pirin kruh 2

Sestavine za 4 osebe Pirin kruh
500 g polnovredne pirine moke
1 žlička soli
2 žlici olivnega olja
0,5 l radenske
1 vrečka pecilnega praška ali vinskega kamna
mešanica semen za kruh ( po želji )

Vse sestavine zmešamo v ustrezni posodi in damo v ustrezen pekač.
Ko je kruh pečen, ga z mokro kuhinjsko krpo pokrijemo za približno 10 minut (da se pri rezanju ne drobi).
Ponudimo ga ohlajenega.Kruh pečemo 1 uro na 180 stopinj Celzija.

Pirin kruh 1 – pekač GORENJE BM 1200 BK

Sestavine za 4 osebe

Velikost štruce 900 g

400 ml sirotke
230 g polnozrnata moka iz pire
180 g polnozrnata ržena moka,
180 g grobo mleta moka iz pire
75   g sončnična semena
  1   čajna žlička soli
  1   čajna žlička sladkor
3/4  zavojčka suhega kvasila
3/4  zavojčka suhega kvasa

Velikost štruce 1200 g

500 ml sirotke
280 g polnozrnata moka iz pire
230 g polnozrnata ržena moka,
180 g grobo mleta moka iz pire
100 g sončnična semena
  11/2 čajna žlička soli
  11/2 čajna žlička sladkor
  1     zavojček suhega kvasila
  1     zavojček suhega kvasa

Pirin kruh 2 – pekač GORENJE BM 1200 BK

Sestavine za 4 osebe

360 g polnozrnate pirine moke
100 ml jogurta
150 ml vode
žlička soli
žlička sladkorja (ni nujno)
7 g svežega kvasa
Peče se na normalnem programu, ali pa na programu za polnozrnat kruh.

Pirini keksi

240 g bio pirine moke
80   g sladkorja v prahu
2     rumenjaka
160 g masla (ki ga narežemo na majhno)
1 vanilijev sladkor
marmelada po izbiri
Vse sestavine damo v posodo ali na kuhinjsko desko ter z rokami hitro premesimo, da dobimo krhko testo (ne mesimo predolgo, da ne začne razpadati). Pred nadaljnjo pripravo testo pokrijemo s prozorno folijo ter za 2-3 ure postavimo v hladilnik. Iz testa nato oblikujemo okrogle kekse. Polovico teh oblik na sredini preluknjamo. Pečemo jih pri 160°C približno 12 minut. Nepreluknjane polovičke namažemo z marmelado, preluknjane pa posujemo s sladkorjem v prahu ter z njimi pokrijemo tiste z marmelado.

Pirini palačinke

3  jajca
250 g bio pirine moke
1 dcl piva ali mineralne vode
4 dcl mleka
4 žlice olja
ščepec soli
Jajca stepemo, počasi dodajamo mleko, moko, sol in pivo ter olje in v ponvi spečemo palačinke.

Print Friendly, PDF & Email