Glifosat v pivu – Kako nevaren je pesticid?

Nemško pivo vsebuje pesticid glifosat. Okoljski inštitut München je preizkusil 14 priljubljenih piv – in v vseh najdemo nevaren pesticid . Ali je to prašljivo? 

Neprijetna resnica: Pesticid glifosat je bil ugotovljen v pivu.

Foto: Ralf Lienert (ikona)

Glifosat v pivu – to komaj ustreza zamisli nemškega “Zakona o čistosti”. Ampak okoljski inštitut München je preučil 14 najbolj prodajanih in najbolj priljubljenih blagovnih znamk piv leta 2015 – in trdi, da so v vseh pesticidi, ki se uporabljajo v kmetijstvu za uničevanje plevelov.

Münchenski okoljski inštitut je ob 500-letnici zakona o čistosti preučil piva – in opozarja, da je odkritje glifosata alarmantno. V skrajnih primerih je obremenitev 300-krat večja od zakonske meje za pitno vodo. Raziskovalci domnevajo, da poleg  14 testiranih piv tudi vrsta drugih znamk vsebuje pesticide. Ampak kako pesticid za uničevanje plevela pride v pivo? Okoljski inštitut predpostavlja, da ga največ vsebuje hmelj, pesticid se uporablja tudi v ječmenu, iz katerega je dobljen slad. Kot odziv na rezultate biologinja Sophia Guttenberger iz okoljskega inštituta v Münchnu poziva pivovarne, naj skrbno preverijo njihove sestavine. Pravi: “Proizvajalci morajo pojasniti, kako lahko glifosat pride v pivo in v prihodnosti poskrbijo, da njihovi proizvodi ne bodo vsebovali pesticidov”.

Glifosat v pivu: kakšno tveganje je pesticid?

Biologinja Sophia Guttenberger pravi o glifosatu: “Snov, ki je verjetno rakotvorna, v pivu ali v našem telesu nima  kaj iskati.” Svetovna zdravstvena organizacija meni, da je glifosat verjetno rakotvoren. Obstaja tudi sum, da poškoduje hormonski sistem.

Vendar je Zvezni inštitut za oceno tveganja jasno opredeljen. “Za zaužitje škodljivih količin glifosata mora odrasel človek v enem dnevu popiti okrog 1000 litrov piva”, pravi. To je nemogoče tudi za Nemce, ki statistično pijejo več kot 100 litrov piva na osebo na leto. 

Tiskovni predstavnik zveznega inštituta za oceno tveganja navaja: “Seveda je pitje piva nezdravo, a ne zaradi glifosata.” Če v vašem pivu ne želite rakotvornih snovi, morate namesto alkohola izpustiti pesticide.

V pregledu je 14 testiranih znamk piva z glifosatom

Raziskovalci prikazujejo vsebnost glifosata v mikrogramih na liter (μg / l) za vsako pivo. Za primerjavo: pitna voda ne sme vsebovati več kot 0,1 μg / l.

Pivo Proizvajalec Glifosat
Augustiner Helles Augustiner Brau 0,46 μg / l
Beck’s Pils Anheuser-Busch InBev 0,50 μg / l
Bitburger Pils Bitburger Pivovarna Group 0,55 μg / l
Pivo piva Erdinger Erdinger Weißbräu 2,92 μg / l
Franjevsko pšenično pivo Anheuser-Busch InBev 0,49 μg / l
Hasseröder Pils Anheuser-Busch InBev 29,74 μg / l
Jever Pils Skupina Radeberger 23,04 μg / l
Kralj Pilsener Bitburger Pivovarna Group 3,35 μg / l
Krombacher Pils Pivovarna Krombacher 2,99 μg / l
Oettinger Pils Pivovarna Oettinger 3,86 μg / l
Paulaner pšenično pivo Skupina Paulaner Pivovarne 0,66 μg / l
Radeberger Pilsner Skupina Radeberger 12,01 μg / l
Veltins Pilsener Veltins 5,78 μg / l
Warsteiner Pils Warsteiner skupina 20,73 μg / l

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja