Zakaj so druge države prepovedale glifosat

Zgodba na prvi pogled

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/12/15/glyphosate-modern-diseases-pathway.aspx

  • Povečanje uporabe glifosata v Združenih državah je zelo dobro povezano s sočasnim povečanjem incidence in / ali smrtnosti večkratnih bolezni, vključno z več vrstami raka
  • Stopnje raka ščitnice, raka jeter, raka na mehurju, raka trebušne slinavke, raka ledvic in mieloidne levkemije so se zvišale skupaj z uporabo glifosata
  • Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je marca 2015 revidirala svojo oceno rakotvornega potenciala glifosata in jo označila kot “verjetno rakotvorno snov”

Avtorja Anthony Samsel in Stephanie Seneff

Glifosat je aktivna sestavina v prodornem herbicidu, Roundup. Njegova uporaba na pridelkih za zatiranje plevelov v Združenih državah in drugod je v zadnjih dveh desetletjih dramatično narasla.

Povečanje je posledica povečanja v istem časovnem obdobju pri uporabi gensko spremenjenih (gensko spremenjenih) pridelkov, razširjenosti rastlin, odpornih na glifosat, med gensko spremenjenimi pridelki (zaradi nujnih večjih odmerkov, da bi dosegli isti herbicidni učinek), kot kot tudi povečano sprejemanje glifosata kot sredstvo za sušenje tik pred žetvijo.

Pridelki GSO vključujejo koruzo, sojo, oljno ogrščico in sladkorno peso. [1] Tretiranje posevkov z glifosatom vključuje uporabo pridelkov, ki niso GSO, kot so sušeni grah, fižol in leča.

Treba je opozoriti, da je uporaba glifosata za  trajno nadzorovanje plevela zdaj glavna strategija upravljanja s pridelki.

Povečanje uporabe glifosata v Združenih državah je v korelaciji z sočasnim povečanjem incidence in / ali smrtnosti večkratnih bolezni, vključno z več vrstami raka. [1]

Ti vključujejo rak ščitnice, rak jeter, rak mehurja, rak trebušne slinavke, rak ledvic in mieloidna levkemija. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je marca 2015 revidirala svojo oceno rakotvornega potenciala glifosata, ki jo je označila kot “verjetno rakotvorno snov”. [2,3]

Zakaj so druge države prepovedale glifosat

Novoizvoljeni predsednik Šrilanke, Maithripala Sirisena, je kot eno izmed njegovih prvih dejanj po volitvah prepovedal uvoz glifosata.

Ta ukrep je temeljil na študijah Jayasumana et al. da je bil glifosat ključni dejavnik pri kronični bolezni ledvic, ki je prizadel alarmantno število mladih kmetijskih delavcev v severni regiji [4,5], verjetno pa je bil še dodatno motiviran zaradi ponovne ocene WHO njenega rakotvornega potenciala.

Bolezen ledvic je dejavnik tveganja za več rakavih obolenj, pri čemer je ledvična dializa povezana s povečanim tveganjem kaposijevega sarkoma za več kot 
50-krat, z 3- do 10-kratnim povečanim tveganjem za nastanek raka ledvic in 2- do 9-kratnim povečanim tveganjem rak ščitnice.

Številni drugi raki kažejo tudi skromnejše povečanje tveganja [6]. Študija podgan, ki so krmili gensko spremenjeno koruzo in tretirano z Roundup v celotni življenjski dobi, je pokazala znatno povečano tveganje za velike tumorje tumorja pri samicah, skupaj s poškodbo ledvic in jeter pri samcih [7].

Večina tumorjev je bila benigna, vendar so obstajale tri metastaze (pri samicah) in dva Wilmova tumorja, ugotovljena v ledvicah samcev, ki jih je bilo treba zaradi prevelikih tumorjev zgodaj evtanizirati, kar je naraslo na več kot 25 odstotkov njihovega telesa velikosti.

Izpostavljene živali so imele tudi skrajšano življenjsko dobo v primerjavi s kontrolami.

Glifosat ima estrogene učinke tudi pri nizkih odmerkih

Hormonski estrogen je bil leta 2003 razglašen za človeško rakotvorno s strani Nacionalnega toksikološkega programa [8]. Dokazano je bilo, da ima glifosat estrogenske učinke pri minutah, v in vitro poskusih na celicah tumorja. [9]

Glifosat je lahko v teh celicah povzročil proliferacijo v koncentracijah delcev na bilijon, in to je storil z vezavno afiniteto na estrogenski receptor in povzročil aktivacijo odziva na estrogen (ERE).

Dejstvo, da bi estrogenski antagonist, ICI 182780, lahko zaviral delovanje glifosata, je bil precej prepričljivo dokazan, da je bil posredovan z mimikrijo estrogena.

Tradicionalni pojmi v toksikologiji so osredotočeni na diktat Paracelsusa, da “odmerek tvori strup”, kar pomeni, da bi morali povečati tveganje za toksičnost, saj se raven izpostavljenosti poveča.

Vendar pa je splošnost tega koncepta izpodbijana zaradi ugotovitve, da kemikalije, ki motijo ​​endokrine motnje (EDC), pogosto kažejo večji potencial za povzročanje raka pri zelo nizkih odmerkih kot pri višjih odmerkih.

Glifosat lahko moti ravnovesje vaših mikrobov

Glifosat je strupen za mnoge mikrobe kot tudi za večino rastlin, in en verjeten učinek kronične nizke odmerke peroralne izpostavljenosti glifosatu je motnja ravnovesja med črevesnimi mikrobi in prekomerno zastopanostjo patogenov. [11]

To povzroči kronično vnetno stanje v črevesju, pa tudi oslabljeno pregrado črevesja in številne druge posledice.

Vedno bolj je očitno, da kronično vnetje povečuje tveganje za nastanek raka in da so znani dejavniki tveganja raka v resnici številne vnetne bolezni, kot so Crohnova bolezen, hepatitis, schistosomiasis, tiroiditis, prostatitis in vnetna črevesna bolezen [12].

V tem članku pregledamo raziskovalno literaturo o glifosatu s posebnim poudarkom na dokazih o kancerogenem potencialu, ki vključuje indukcijo glikozatskih presnovnih motenj, oksidativni stres in poškodbo DNA, ki so znani vzroki za razvoj raka.

Monsantove zgodnje študije

Samsel je vložil peticijo EPA za kopije dokumentov, ki izvirajo iz Monsantoja, od leta 1970 do osemdesetih let, ki opisujejo poskuse, ki jih je izvedel Monsanto, da bi ocenili, ali je glifosat varen za prehrano ljudi.

V tem poglavju podajamo povzetek naših ugotovitev, povezanih s temi dokumenti, zlasti glede indikacij po poškodbi ledvic, tumorigenicnosti, bioakumulacije in metabolitov glifosata.

Kidney Damage

Spremembe ledvic, povezane s kronično progresivno nevropatijo, so bile večinoma pri samcih, pa tudi pri nekaterih ženskah kontrolnih in zdravljenih skupin. V medeničnem epiteliju ledvice so se pojavili tudi mineralizacija in mineralizirani ostanki, najpogosteje pri ženskah.

Po predlożitvi śtudije je EPA pozneje Monsanto prosil za histolośko preućitev moških żivali z nizkim in srednjim odmerkom, kar je povzroćilo ugotovitev brez opaznega ućinka (NOEL). V odgovor je Monsanto v poročilo o patologiji predložil dodatek [14].

Rezultati dodatka so povzeli pregled ledvic in ugotovili minimalno tubularno dilatacijo, ki jo je spremljala intersticijska fibroza v vseh preskusnih skupinah.

Ugotovili smo statistično značilno povečanje tubularne dilatacije ledvice. 50-odstotno povečanje sprememb ledvic v skupini z majhnimi odmerki in v skupini z visokim odmerkom je bilo ugotovljeno štirikratno povečanje incidence v primerjavi s kontrolno skupino.

Intersticijska ledvična fibroza se začne z akumulacijo zunajceličnih matriksnih proteinov, kar je posledica vnetja in poškodb celic, ki jo najdemo pri vseh vrstah kronične ledvične bolezni (CKD). Intersticijska fibroza je progresivna patogeneza, ki vodi v odpoved ledvic v končni fazi. [19]

Tumorigenicnost

26-mesečna dolgoročna študija pri podganah je pokazala množico tumorjev v žlezah in organih [13]. Pojavile so se (od najvišje do najmanjše incidence) v naslednjih organih: hipofizo, ščitnico, timus, mlečne žleze, testise, ledvice, trebušno slinavko, jetra in pljuča.

Nadzorno telo hipofize, tiroidne žleze in imunske funkcije in motnje lahko povzročijo bolezni, vključno z rakom. Te žleze proizvajajo številne potrebne hormone, ki nadzirajo številne biološke procese.

Tumorigenska rast tudi moti funkcionalnost žlez in organov, kjer se pojavi rast. Dokument o poslovni skrivnosti Monsanto [13] je pokazal, da obstajajo statistično značilne limfocitne hiperplazije timusa in pomembni tumorji ščitnice C-celic.

Opozoriti je treba, da je med temi raziskavami prišlo do pomembne incidence tumorjev. Vendar pa je Monsanto pri ustvarjanju dvoma in prikrivanja statističnega pomena neprijetnih ugotovitev, ki bi lahko preprečili registracijo izdelka, uporabil eksperimentalni hrup iz treh, petih, sedmih in celo 11 nepovezanih kontrolnih študijah, da bi po potrebi učinkovito prikril rezultate.

V nekaterih primerih je lasten nadzor eksperimenta pokazal 0 odstotno incidenco tumorjev, medtem ko so bili rezultati za skupine, obdelane z glifosatom, statistično pomembne. Vendar pa so bili po nepošteni čarovniji primerjave ugotovitev z nepovezanimi zgodovinskimi kontrolami razloženi kot skrivnost in se šteje, da niso povezani z dajanjem glifosata.

Uporaba teh odstopanj je učinkovito nevtralizirala neprijetne rezultate in tako omogočila trženje izdelka. Če ne bi sodelovali v tej prevari, glifosat morda nikoli ni bil registriran za uporabo.

Dokumenti EPA kažejo, da soglasje mnenja o registraciji izdelka ni bilo doseženo. Vsi člani nadzornega odbora EPA za glifosat niso odobrili registracije glifosata. Bilo je nekaj takšnih, ki so nasprotovali in podpisali “NE PRIZNATE”.

Bioakumulacija

Ridley in Mirly [25] sta ugotovila bioakumulacijo 14C radioaktivno označenega glifosata v tkivih podganja Sprague Dawley. Ostanki so bili prisotni v kosteh, kostnem mozgu, krvi in ​​žlezah, vključno s ščitnico, testisom in jajčniki, pa tudi glavnimi organi, vključno s srcem, jetri, pljuči, ledvicami, vranico in želodcem.

Izdaja kontrolne podgane “Diet

“Podatki o zgodovinskih kontrolah” kažejo, da bi 13 do 71 odstotkov laboratorijskih živali, ki so bile uporabljene za izvajanje preskusov toksičnosti na različnih kemikalijah, spontano predstavljale tumorje in 26 do 93 odstotkov tumorjev hipofize. Njihova ledvična funkcija je pogosto slabša.

Nedavna raziskava družbe Mesnage et al. [29] da bi ocenili, ali so strupene kemikalije, prisotne v krmi, ki je standardna cena za te živali, lahko vzrok za to presenetljivo visoko stopnjo ozadja bolezni. Devet od 13 vzorcev pogosto uporabljenih laboratorijskih podgrjevalnih krmil je pozitivno pozitivno na glifosat.

Tako so lahko ti “spontani” pojavi bolezni posledica strupenih kemikalij v krmi pri kontrolnih živalih in ne na nekaterih osnovnih genskih poškodbah, kar sproža resna vprašanja o veljavnosti študij, ki temeljijo na izpostavljenih živalih, kot so kontrolna skupina.

Jasno je, da se v prihodnjih študijah o morebitni toksičnosti katerekoli okoljske kemikalije obravnava vprašanje možne strupenosti kemikalij, ki onesnažujejo prehrano kontrolnih živali in / ali morebitnega vpliva prehranskih neravnovesij.

Krmljenje kontrolnih živali z nezdravo prehrano vodi v povečano tveganje za nastanek raka v kontrolni skupini, zaradi česar je v poskusni skupini veliko težje videti signal. Poleg tega, ker so estrogene kemikalije pogosto bolj strupene pri ekstremno nizkih odmerkih kot pri odmerkih srednjega razreda, je zlahka videti, zakaj se lahko kontrolna skupina kaže znatno pogostnost raka.

Dokaz o poškodbah DNA iz raziskovalne literature

Po poročilu IARC [2], čeprav obstajajo le omejeni neposredni dokazi o rakotvornosti glifosata pri ljudeh, obstajajo trdni dokazi, da lahko glifosat deluje na podlagi dveh ključnih značilnosti rakotvornih snovi: indukcije kromosomskih poškodb in indukcije oksidativnega stresa.

Študija o morskih ježah je raziskala več različnih formulacij pesticidov na osnovi glifosata in ugotovila, da so vsi motili celični ciklus. Spreji, ki se uporabljajo za širjenje pesticidov, lahko izpostavijo ljudi v bližini do 500 do 4.000-krat večjih odmerkov, kot so potrebni za povzročitev motenj celičnega ciklusa [37].

Študija o otrocih, ki živijo v bližini riževih polj kmetij v Maleziji, je razkrila prelome DNA in kromosomske prelome, povezane z zmanjšano koncentracijo holinesteraze v krvi [38], ki so bili pripisani izpostavljanju organofosfatnim insekticidom.

Študija ni natančno določila, kateri pesticidi so bili otroci izpostavljeni, vendar je glifosat splošni herbicid, katerega uporaba v rižicah na Šrilanki je privedla do razširjene odpovedi ledvic pri mladih kmetijskih delavcih tam, kar je končno povzročilo prepoved uporabe glifosata v Šri Lanka. [4,5]

Slabo sintezo glicina

Morda je presenetljivo, nedavna študija je predlagala, da glifosat lahko služi koristno vlogo pri zdravljenju raka zaradi svoje sposobnosti zaviranja sinteze glicina. [121]

Glicin je bistven za sintezo DNA in s tem za proliferacijo celic. Študije in vitro na osmih različnih rakavih celičnih linijah (vključno s prostato, jajčnikom, materničnim vratom in pljučnim rakom) so pokazale, da je glifosat v odmerkih od 15 do 50 mM citotoksičen za tumorske celice in da je treba citotoksičnost za normalne celične linije zahtevati višje odmerke (npr. , 100 mM).

Domneva se, da je mehanizem delovanja vključeval poslabšano sintezo glicina zaradi glifosata, ki deluje kot glikin mimetik. V neposrednem protislovju pa je bilo dokazano, da glicin prepreči tumorigenezo, [122] in je močno anti-angiogeno hranilo, ki zavira rast tumorja. [123] Slabo sintezo glicina ima verjetno tudi druge neželene učinke, kot je možnost, da glifosat ovira konjugacijo glicina benzenskih spojin.

Zlasti je to mehanizem, ki ga mikrobi črevesja, zlasti Bifidobacteria, uporabljajo za razstrupljanje fenolnih spojin, ki proizvajajo hipupat (benzoilglicin), glicin konjugat benzojske kisline kot mehanizem za razstrupljanje. [124] Dokazano je, da je glicin omejevalni dejavnik pri proizvodnji hippurata. [125]

Pred tem smo navedli, da glifosat prednostno škoduje Bifidobacteria, [46] in študije so pokazale zmanjšano število bifidobakterij pri debelih podganah skupaj z zmanjšanim izločanjem hipupata. [126] Dokazano je, da imajo tudi debeli ljudje zmanjšan urinski hipupat. [127]

Poleg tega je spodnji urinski hipupat povezan z ulceroznim kolitisom, zlasti Crohnovo boleznijo. [128] V švedski študiji več kot 21.000 bolnikov s Crohnovo boleznijo so ugotovili povečano tveganje za širok razpon raka, vključno z jetri, trebušno slinavko, pljučnico, prostato, testisom, ledvičnim, skvamoznim celičnim rakom kože, endokrinim tumorjem in levkemijo.

Crohnova in vnetna črevesna bolezen v ZDA pogosteje naraščata v koraku s povečanjem uporabe glifosata na koruznih in sojinih pridelkih.

Rak debelega črevesa in jeter

Incidenca raka jeter v ZDA se je v zadnjih dveh desetletjih močno povečala. Nonalcoholic steatohepatitis (NASH) je bolezen maščobnih jeter, ki je povezana s prekomerno prehransko fruktozo. [130] Domnevamo, da je to predvsem posledica prekinitve metabolizma črevesne fruktoze zaradi glifosata, ki blokira šikamično pot.

Izpostavljenost podganam Wistar do herbicida Glyphosate-Biocarb v obdobju 75 dni je povzročila poškodbe jeter, vključno z zvišano serumsko alanin-aminotransferazo (ALT) in aspartat-aminotransferazo (AST), kar kaže na nepopravljivo škodo hepatocitov, kot tudi veliko usedanje retikulinskih vlaken, ki vsebujejo kolagen tipa III, [155] kar kaže na jetrno fibrozo, [156] ki je glavni dejavnik tveganja za hepatokarcinogenezo.

Rak trebušne slinavke

Rak pankreasa je eden od rakov, katerih incidenca se povečuje v koraku s povečanjem uporabe glifosata na koruznih in sojinih pridelkih [1]. Učinki kelatacije glifosata v kovini so povzročili hudo pomanjkanje mangana pri kravah [83].

Podgane, ki so krmili s hrano, pomanjkljivo v manganu, so pokazale bistveno manjše koncentracije mangana v jetrih, ledvicah, srcu in trebušni slinavki v primerjavi s kontrolno skupino. [165] Vsebnost pankreasnega insulina se je zmanjšala za 63 odstotkov, zmanjšal pa se je tudi  insulin, kar kaže na to, da pomanjkanje mangana lahko igra neposredno vlogo pri diabetesu in otoških celicah, ki imajo pomanjkanje insulina.

Rak ledvic

Kronična ledvična bolezen (CKD) in rak sta vzajemno povezana: rak ali njeno zdravljenje lahko povzroči CKD in bolnike s CKD povečajo tveganje za raka. Študija in vitro pri testiranju na podganah in celicah Sertoli je pokazala, da Roundup sproži kalcijsko posredovano celično smrt, povezano z zmanjšanjem ravni antioksidantnega glutationa, skupaj z reaktivno aktivnimi tioobarbiturskimi kislinami (TBARS) in proteinskimi karbonili, ki kažejo na oksidacijo beljakovin in poškodbo glikacije [ 94]

Pri dajanju L-butionina (S, R) -sulfoximina (BSO), specifičnemu inhibitorju sinteze glutationa, pri podganah je prišlo do zmanjšanih ravni glutationa v ledvicah in opaznega povečanja patologij, povezanih s policistično boleznijo ledvic [177].

Katarakti in melanoma

Monsatojeve  študije kemikalije so pokazale povečano tveganje za nastanek katarakte po izpostavitvi Roundupu. Zgodnje katarakte so povezane z nezadostno antioksidativno aktivnost in so zato potencialno tveganje za nastanek raka. Obstaja povezava med holestazo in katarakti zaradi slabe absorpcije hranil, ki zaščitijo objektiv pred UV žarki. Študije o kratkotrajni izpostavljenosti soma na subletne ravni Roundupa so pokazale toksičnost za škrge, jetra in ledvice [181].

Opažene povišane ravni nekonjugirane bilirubina in alanin-aminotransferaze (ALT) kažejo na holestazo, kar je verjetno delno posledica poslabšanja funkcije encima CYP. Melanom je ena od vrst raka, ki je bila povezana z izpostavljenostjo glifosatom v kmetijstvu. Starostno prilagojena analiza je pokazala 80-odstotno povečano tveganje za pojav melanoma v povezavi z uporabo glifosata v študiji o aplikatorjih za pesticide v Iowi in Severni Karolini. [187]

Rak ščitnice

Incidenca raka ščitnice v Združenih državah se je v zadnjih dveh desetletjih dramatično povečala, v koraku s povečanjem uporabe glifosata na koruznih in sojinih pridelkih. Ni jasno, kako lahko glifosat poveča tveganje za raka ščitnice nad splošnimi dejavniki, ki so bili že opisani v tem prispevku, vendar je verjetno, da ima vlogo selenoproteinov slabše vključevanje selena v selen.

Rak na dojki

Rak dojke predstavlja eno tretjino diagnoze raka in 15 odstotkov smrtnih primerov raka pri ženskah v Združenih državah Amerike. Študija in vitro je potrdila, da glifosat spodbuja proliferacijo človeških celic raka dojke, kadar je prisoten v koncentracijah delov na bilijone [9]. Ta učinek je značilen za hormonsko odvisne celične linije in je posledica sposobnosti glifosata, da deluje kot estrogensko sredstvo.

Ne-Hodgkinov limfom

V zadnjih treh desetletjih se je pojavilo povečano incidenco raka ne-Hodgkinovega limfoma (NHL), tako v Evropi [226] kot v Ameriki [227]

Kmetijski delavci imajo večje tveganje za NHL kot splošno prebivalstvo, vendar je težko razbiti učinke glifosata v primerjavi z neštetimi drugimi strupenimi kemikalijami, s katerimi so izpostavljeni, kar prav tako prinaša večje tveganje [228]. Vendar so nekatere študije lahko neposredno povezale glifosat z NHL.

Trojna povečana nevarnost NHL v povezavi z izpostavljenostjo glifosatu je bila ugotovljena v študiji iz leta 2002 iz Švedske [229]. V poznejši švedski študiji v letu 2008, ki je v letu 2008 obsegala več kot 900 primerov raka, je bilo ugotovljeno tudi znatno povečano tveganje za NHL (OR 2.02). [230] Kanadska študija je pokazala korelacijo med številom dni na leto izpostavljenosti glifosatu in tveganjem za NHL. [231]

Celiakova bolezen, skupaj z bolj splošnim stanjem, intoleranco za gluten, je nedavno dosegla epidemijo v ZDA, in domneva se, da je ta povečana občutljivost pšenice neposredna posledica kontaminacije glifosata pšenice zaradi vedno pogostejše prakse tretiranja pšenice z glifosatom tik pred žetvijo. [158]

Bolniki s celiakijo imajo povečano tveganje za nastanek raka, zlasti ne-Hodgkinovega limfoma, in imajo statistično skrajšano življenjsko dobo, predvsem zaradi tega povečanega tveganja za raka.

Zaključek

Pregledali smo raziskovalno literaturo o glifosatu in o bioloških procesih, povezanih z rakom, in zagotovili smo trdne dokaze, da glifosat verjetno prispeva k povečani razširjenosti različnih vrst raka pri ljudeh.

Monsantova zgodnja raziskava je razkrila nekatere trende na živalskih modelih, ki jih ne bi smeli zanemariti. V zadnjih letih izpostavljenosti glifosatom so bili živi laboratoriji, kjer so ljudje morski prašički, rezultati pa so zaskrbljujoči.

Dokazali smo, da glifosat pretvarja izpostavljene celice v stanje, ki sproži tumor, s tem, da zavre ključne encime v transportni verigi elektronov, kot so sukcinat dehidrogenaza in fumaratna hidrataza.

Glifosat kelatira mangan, zmanjšuje njegovo biološko uporabnost in mangan je pomemben katalizator za MnSOD, ki ščiti mitohondrije pred oksidativno škodo, ki lahko povzroči mutacije v DNA. Glifosat povzroča tudi poslabšanje metabolizma fruktoze zaradi kopičenja PEP po blokadi šikamične poti.

To vodi k sintezi večkratnih sladkorjev s kratkimi verigami, za katere je znano, da so zelo močna sredstva za glikacijo, kot sta metilgloksial in glikoksalat. Glifosat je zlahka nitroziliran, znan je, da je nitrozil glifosat izredno strupen in kancerogen. Mikrobne poti pretvorijo glifosat v sarkozin, znan marker za rak prostate, verjetno zaradi svoje nitrozilirane oblike.

Pogosto spregledani vidik glifosatove toksičnosti je njena interferenca z encimi, ki imajo zaradi mimikrije glicin kot substrat. Fenolne spojine se detoksificirajo s črevesnimi mikrobi s konjugacijo glicina, da se proizvedejo proizvodi, kot je hipupat. Bifidobakterije so pomembne za vlogo, ki jo igrajo pri zaščiti teh ksenobiotikov s takšno konjugacijo.

Zmanjšan hipupat je povezan s Crohnovo boleznijo in vnetno črevesno boleznijo, ki kaže epidemiološke trende, ki se ujemajo s povečano uporabo glifosata na glavnih rastlinah in so povezani s povečanim tveganjem za širok razpon raka, zlasti ne-Hodgkinovega limfoma.

Limfom je povezan tudi z glifosatom s študijami izpostavljenosti okolja v kmetijskih okoljih.

Več študij, in vitro in in vivo, je pokazalo, da glifosat škoduje DNK, kar je neposreden korak proti tumorigeničnosti. Te študije so potekale na morskih ježkih, ribah, miših in različnih vrstah človeških celic in vitro. Otroci v Maleziji, ki živijo v bližini peščenih rižev, imajo dokaze o poškodbah DNA.

Epidemiološke študije močno podpirajo povezave med glifosatom in večkratnimi vrstami raka, z izredno dobro ujemajočimi trendi navznoter pri več oblikah raka v koraku s povečano uporabo glifosata na koruznih in sojinih pridelkih.

Čeprav te močne korelacije ne morejo dokazati vzročnosti, so biološki dokazi močni za podporo mehanizmom, ki so verjetno v igri, kar lahko pojasnjuje ugotovljene korelacije z verodostojnimi znanstvenimi argumenti. Povezave glifosata s specifičnimi vrstami raka se pogosto lahko razložijo s posebnimi patologijami. Na primer, pomanjkanje sukcinat dehidrogenaze je povezano z rakom nadledvične žleze [17].

Pomanjkanje selenoproteina verjetno prispeva k raku ščitnice. Ukrep glifosata kot mimetik estrogena pojasnjuje povečano tveganje za nastanek raka dojke.

Rak prostate je povezan s sarkozinom, stranskim produktom razgradnje glifosata z mikrobi črevesja. Slabo presnovo fruktoze povezujejo z boleznijo maščobnih jeter, kar je dejavnik tveganja za jetrno tumorigenezo. Slabo sintezo melanina zaradi melanocitov zaradi pomanjkljivosti v predhodniku, tirozinu, proizvodu šikamične poti, lahko pojasni povečano incidenco kožnega melanoma.

To se zveča s pomanjkanjem triptofana, saj je tudi triptofan zaščiten pred UV-izpostavljenostjo. Pomanjkanje mangana poudarja trebušno slinavko in poslabša sintezo insulina, kar bi lahko razložilo nedavno epidemijo raka trebušne slinavke.

Povečan oksalat, delno zaradi lastniških formulacij, poudarja ledvice in prispeva k tveganju tumorjev ledvic. Pri kopičenju glifosata v kostnem mozgu se lahko pričakuje, da bo prekinil proces zorenja limfocitov prek prekurzorjev izvornih celic. Glicin tvori konjugate z organskimi kancerogenimi snovmi, pridobljenimi iz benzena, in glifosat verjetno posega v ta proces.

Vpliv glifosata na delovanje encima CYP ogroža razstrupljanje več drugih kancerogenih učinkovin, kar povečuje rakotvorni potencial.

Na splošno so dokazi o rakotvornosti glifosata prisiljeni in večfaktorski. Prepričani smo, da razpoložljivi dokazi zahtevajo ponovno presojo kompenzacije tveganja in koristi glede uporabe glifosata za zatiranje plevelov in zagovarjamo veliko strožjo regulacijo glifosata.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja