Nevrotoksični pesticid

Nevrotoksični pesticid, ki poškoduje možgane, najdemo v stotinah živil: EPA dovoljuje, da pesticidni lobi narekuje politiko

Slika: nevrotoksični pesticid, ki škoduje možganom, ugotovljen v več sto živilih: EPA dovoljuje, da pesticidni lobi narekuje politiko

Natural News ) Če ste mislili, da je nakupovanje ekološkega sadja in zelenjave izguba denarja, boste morda ponovno razmislili. Rezultati testa, ki jih je objavila FDA, so pokazali prisotnost nevrotoksičnega pesticida, imenovanega klorpirifos, v vzorcih, vzetih iz več kot 300 različnih živil.

Ta zaskrbljujoči podatki izhajajo iz serije testov, ki jih je FDA-jev program za spremljanje ostankov pesticidov opravil od konca leta 2014 do konca leta 2015, ki vsako leto testira na tisoče živil, domačih in uvoženih za pesticide. Ugotovljeno je bilo, da več kot 50 različnih živilskih rastlin vsebuje chlorpyrifos.

FDA je testirala skupaj več kot 5.500 ljudi. Njihovo testiranje je bilo zelo celovito in celo obravnava nekatere manj priljubljene sorte proizvodov, ki se ne uporabljajo pri USDA testih. Na splošno so ugotovili, da približno polovica domače hrane in 43 odstotkov hrane, ki jo uvažamo, vsebuje ostanke pesticidov. To je povečanje števila, zabeleženih v letih 2010 in 2005.

Chlorpyrifos je bil četrti najpogosteje odkriti pesticid od 207 različnih pesticidov, odkritih v živilih. Ugotovili so, da je nevarna snov na živilih, kot so limes, riž in pekoča paprika, ki jih redno uživajo Američani in Mehičani. Analiza EPA je že ugotovila, da povprečni Američan porabi veliko več Chlorpyrifos  kot ravni, ki se štejejo za varne, in tisti, ki jedo nekatera živila, imajo večje tveganje.

Klorpirifos je organofosfatni pesticid, ki se od leta 1965 uporablja za obvladovanje škodljivcev na živilih in krmnih rastlinah. Nekateri pridelki, ki jih uporabljamo, vključujejo brokoli, sojo, brusnice in brstični ohrovt.

Novi skrbnik EPA jamči lobistom in ne sproži prepovedi

Znano je, da poškoduje otrokov razvoj možganov, tudi pri nizkih ravneh. Navede ga Kalifornijski urad za oceno okoljske nevarnosti za zdravje, ker je znano, da “povzroča reproduktivno toksičnost.” Kemikalija je že bila prepovedana za domačo uporabo, njegova uporaba pa je bila omejena tudi na območjih blizu javnih površin.

Zaradi svoje zelo strupene narave je EPA načrtoval prepoved uporabe v kmetijstvu. Preden je prepoved začela veljati, jo je blokiral novi administrator EPA Scott Pruitt kot odziv na težko lobiranje iz lobijev za pesticide in agrobiznis. Nato je napovedal, da EPA ne bo dokončal pregleda varnosti pesticida do leta 2022, da bi se v tem času uporabljal za domače in uvožene rastline.

Bilo je veliko razočaranje, ker ta odločitev ogroža toliko otrok, da ga je celo ameriška akademija za pediatrijo pozvala k spremembi odločitve. Skupina je v pismu zapisala, da so tveganja, ki jih povzroča, “nedvoumna” in poudarila, da EPA nima novih dokazov, ki bi kazali, da je varna.

V pismu deloma navaja: “EPA dosledno ugotavlja, da Chlorpyrifos ni varen, zlasti kar zadeva izpostavljenost med spoloma in izpostavljenost otrokom.

“Ameriški otroci danes in v prihodnosti zaslužijo in zahtevajo nič manj.”

Pojavljajo se simptomi prekomerne izpostavljenosti, kot so bruhanje, izguba koordinacije, krči, paraliza, težave z dihanjem in celo smrt. 
Glede na razširjenost te kemikalije v naši hrani in nepripravljenost vlade, da storijo vse, da bi preprečili njegovo uporabo, je pomembno, da izberete ekološko pridelek, če je mogoče. Zdi se, da denar in moč korporativnih moči prevladajo nad življenjii ljudi.

Oglejte si več novic o pesticidih na Pesticides.news .

Viri za ta članek vključujejo:

EWG.org

EHN.org

EPA.gov

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja