Oves – zrnje, kosmiči in moka

Oves – zrnje, kosmiči in moka

Avtor Mateja Reš 
 

Stari znanci z novim poletom

Pšenica je že v cvetju, oves pa si vzame več časa za rast, saj zraste više in oblikuje drugačno klasje. Vsako zrno je ovito v svoj ovoj. In v vsakem se skriva bogato seme. Oves vsebuje malo kalorij, precej prehranske topne vlaknine, kar 14 % beljakovin in 8 % maščob. Je bogat vir magnezija, kalija, cinka, bakra, mangana, selena, železa, tiamina in pantotenske kisline. Vsebuje tudi rastlinske snovi, kot so polifenoli, fitoestrogeni, lignini, encimi proteaze in vitamin E. Zaradi vzajemnega delovanja ovsu lahko dodelimo ime najhrana. Oves je odličen vir sestavljenih ogljikovih hidratov, ki jih telo za vzdrževanje energije potrebuje. Vsebuje dvakrat toliko beljakovin kot rjavi riž. 

Poleg vseh prehranskih odlik ima tudi uporabno vrednost. Cenovno je dosegljiv, povsod ga lahko kupimo in je preprost za uporabo. Medtem ko so v angleško govorečem prostoru oluščena ovsena zrna kuhali pretežno cela, so v germanskih deželah oves stiskali v kosmiče. Slednji način predelave se je dobro usidral tudi v naši prehrani. 

Večina nas še vedno pripravlja kosmiče kuhane kot večerni obrok, čeprav so pravi joker v kuhinji. Dodajamo jih namesto drobtin v polpete, nadeve, zavitke, pite. Če jih rahlo suho opražimo, dodamo malo sladkorja ali medu, začinimo s cimetom in malo vanilje, dobimo domače hrustljave muslije, ki so lahko uporabni tudi kot posip za sladoled ali pudinge. Če želimo, da bi imel oves oreškasto aromo, seme le suho opražimo, da zadiši. Nato ga uporabimo, kot želimo.

Kosmiče dodajamo v krušno testo, lahko jih prelijemo z vrelo vodo, ni pa nujno. Le zdelo se nam bo, da je testo bolj voljno. Oves namreč močno vsrkava tekočino, podobno kot riž. Oblikovan kruh lahko povaljamo v ovsenih kosmičih in tako je naš ljubi kruhek malo drugačen.

Ne pozabimo na to, da so kosmiči lahko le valjani, torej večji, ali bolj fini, ki so še dodatno valjani in preparjeni. 

V zadnjem času je zelo pogosto v receptih ovsena moka. Če imamo kavni mlinček, jo lahko pripravimo tudi sami, saj žito ni trdo. Če imamo doma mlin za žita, je treba odpreti odprtino povsem do konca, da nam mehka moka, ali bolje mešanica moke in kosmičev, ne zastaja v aparatu. Tako mehko je to žito.

Celo oluščeno zrnje je uporabno podobno kot riž. V trgovini ga najdemo pod imenom oluščen oves ali ovseni rižek. Kuhano zrnje dodajamo juham, jemo ga samostojno z jogurtom in oreščki ali ga pripravimo kot rižoto, potresemo po solatah, dodajamo nadevom. Pred kuhanjem ga namočimo, najbolje čez noč, da se seme odpre in enakomerno skuha ter obdrži lepo obliko. Namočen se kuha dobre pol ure. Če nam čas dovoljuje, ga pustimo, da nabreka še pol ure. Še bolje pa je, da ga skuhamo že zjutraj, preden gremo na delo, in ga pustimo nabrekati celo dopoldne. 

Omeniti velja, da kuhan oves lahko v hladilniku zdrži 3 dni, zato ga skuhamo malo več naenkrat.

Če uspemo dobiti oves golec, nam bo seme tudi kalilo, sicer pa je zaradi luščenja kalček preveč poškodovan, da bi nam kalil, da bi uživali kaljenega. Kalčki ovsa so sladki in mehki.

Zagotovo je bolje uživati kuhano seme kot moko ali kosmiče, ki so že dalj časa predelani, saj je znano, da s časom skladiščenja količina mineralov, vitaminov, encimov pada.

ENOLONČNICA Z OVSOM IN STROČNICAMI
• 2 dl mešanice suhih stročnic leče, polovičk graha in fižola (kupimo v trgovini)
• 1 dl oluščenega ovsa
• lovor
• polovica čebule
• 2 žlici olja
• zeliščna sol
• korenčki
• peteršilj
• majaron
• poper

Mešanico stročnic in ovsa dobro operemo. Če nam čas dopušča, jih prej namakamo. Stročnice z ovsom in lovorjem skoraj do mehkega skuhamo posebej. Če nas sivkasta barva tekočine moti, jo odlijemo. Čebulo olupimo in očistimo, drobno sesekljamo. Korenček očistimo in narežemo na kolobarje, lahko pa tudi na kocke. Rahlo opražimo na ogretem olju in dodamo korenček. Dodamo kuhane stročnice in oves ter prilijemo tekočino od kuhanja ali vodo. Začinimo z zeliščno soljo, korenčkom, sesekljanim peteršiljem, majaronom in poprom.
Kuhamo še toliko, da se korenček in semena dobro zmehčajo. Postrežemo.

POLPETI Z OVSENIMI KOSMIČI, PIŠČANCEM 
IN ZELJEM

• 2 dl sesekljanih zeljnih listov
• 2 dl ovsenih kosmičev
• 2 jajci
• zeliščna sol
• pol piščančjih prsi
• vejica rožmarina
• 2 žlici oljčnega olja

Piščančja prsa sesekljamo v sekljalniku. Dodamo ovsene kosmiče, jajca, sesekljano zelje, zeliščno sol in rožmarin. Pustimo 20 minut, da ovseni kosmiči nabreknejo. Olje v ponvi segrejemo. Z mokrimi rokami ali žlico zajemamo maso in jo oblikujemo v polpete. Polagamo jih na ponev in pečemo na srednji temperaturi po 4 minute, toliko, da lepo porjavijo. 
Polpeti so presenetljivo okusni in rahli.

PUDING IZ OVSENIH KOSMIČEV IN SUHIH HRUŠK
• 4 dl vode
• 2,5 dl ovsenih kosmičev
• ščepec soli
• prgišče krhljev suhih hrušk
• 1 dl sladke smetane
• pol žličke cimeta
• ščep kardamoma po želji

Ovsene kosmiče stresemo v vrelo vodo. Dodamo ščepec soli in hruškove krhlje. Kuhamo 15 minut in stresemo vse suhe hruške in večino ovsenih kosmičev v sekljalnik. Dodamo sladko smetano in pri najvišji moči sekljalnika vse skupaj zmeljemo v kašo, ki jo razporedimo po posodicah in dodamo ostanek kosmičev. Po želji okrasimo s stepeno smetano, ki smo jo nadevali v navadno vrečko za živila in ji odrezali konico. Kardamom da jedi poseben okus. nekaterim je všeč, drugim ni. Ko se krema ohladi, se popolnoma zgosti, podobno kot puding.

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja